Αντιδράσεις νοσοκομειακών γιατρών για τις 126 προσλήψεις διευθυντών στο ΕΣΥ

Νέες αντιδράσεις προκαλεί στους κόλπους των γιατρών, η απόφαση της Αναπληρώτριας Υπουργού Υγείας Υγείας, Μίνας Γκάγκα. Ειδικότερα, η κ.Γκάγκα, με απόφασή της που δημοσίευσε στη «Διαύγεια»  (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ), με ημερομηνία 04/05/2023 προκηρύσσει 126 θέσεις Συντονιστών Διευθυντών σε Νοσοκομεία της χώρας, ενώ ως προθεσμία υποβολής δικαιολογητικών ορίζεται το διάστημα από 15 έως 24 Μαΐου.

Συνδικαλιστικές οργανώσεις του τομέα της Υγείας, ζητούν την άμεση απόσυρση της προκήρυξης με δεδομένο ότι θεωρείται παράνομη λόγω εκλογών.

Αντιδράσεις νοσοκομειακών γιατρών

Οι νοσοκομειακοί γιατροί καλούν την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας Μίνα Γκάγκα «να αποσύρει πάραυτα την παράνομη προκήρυξη και να πάψει τα αναίσχυντα παιχνίδια με τη στελέχωση του ΕΣΥ. Εάν δεν το πράξει η ίδια οφείλει να το πράξει για λογαριασμό της η υπηρεσιακή Υπουργός Εσωτερικών, ώστε να διαφυλάξει το αδιάβλητο της εκλογικής διαδικασίας. Καλούμε ομοίως τα πολιτικά κόμματα που συμμετέχουν στις εκλογές της 21ης Μαΐου να λάβουν θέση για την προκλητική ενέργεια του υπουργείου Υγείας».

Το «Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή» από την πλευρά του αναφέρει: «Είναι εξοργιστικό από την μια να έχουμε τραγική υποστελέχωση σε πολλά τμήματα λόγω πολιτικής «μη προσλήψεων» και λόγω καταιγίδας παραιτήσεων ειδικευμένων γιατρών κλάδου ΕΣΥ και από την άλλη η κυβέρνηση που έχει τεράστιες ευθύνες για αυτήν την υποστελέχωση και που αρνείται να προσλάβει μόνιμους Επιμελητές, να τρέχει τελευταία στιγμή πριν τις εκλογές να προλάβει να προκηρύξει «φωτογραφικά» θέσεις … «συντονιστών διευθυντών».

Να σημειωθεί ότι μόλις στις 28 Απριλίου το υπουργείο Εσωτερικών με απόφασή του απαγορεύει κάθε είδους πρόσληψη, προκήρυξη ή μεταβολή εργασιακών θέσεων. Όπως τονίζεται στην απόφαση: «Η απαγόρευση των διορισμών/προσλήψεων και των μεταβολών στην υπηρεσιακή κατάσταση κάθε κατηγορίας προσωπικού του δημοσίου κατά την προεκλογική περίοδο ρυθμίζεται, σε πάγια βάση, με τις διατάξεις του άρθρου 28 του ν. 2190/1994 όπως ισχύει, προκειμένου να διασφαλίζεται η διαφάνεια και η νομιμότητα των ενεργειών της Δημόσιας Διοίκησης».

Το «Μέτωπο των Νοσοκομειακών Γιατρών» μιλά για «ρουσφετολογικό κρεσέντο που δεν έχει προηγούμενο στα μεταπολιτευτικά χρονικά» και προσθέτει: «πρώτη φορά στα χρονικά βγαίνει προκήρυξη συντονιστών και μάλιστα δεν αφορά κάλυψη κρίσιμων και επειγουσών αναγκών των νοσοκομείων, αλλά διοικητική αναβάθμιση και ρουσφέτι ημετέρων συντονιστών».

Ξανθός: Νομικά έωλη η απόφαση

Άμεση ήταν και η αντίδραση του τομεάρχη Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Ανδρεά Ξανθού. Όπως ανα΄φερει σε γραπτή δήλωσή του,  ”Λίγες μέρες πριν τις εκλογές, σε χρόνο που απαγορεύονται ρητά οι προσλήψεις και οι υπηρεσιακές μεταβολές στο Δημόσιο, η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας κα Γκάγκα έσπευσε να προκηρύξει 126 θέσεις Γιατρών- Συντονιστών Διευθυντών ΕΣΥ σε νοσοκομεία όλης της χώρας.  Τη στιγμή δηλαδή που έχουν «παγώσει» τα πάντα στο Κράτος, που το ΕΣΥ είναι υπό διάλυση και το κύμα παραίτησης γιατρών έχει διογκωθεί, η αρμόδια για τα νοσοκομεία αν.Υπουργός ενδιαφέρεται όχι να καλύψει επείγουσες  ανάγκες της δημόσιας περίθαλψης αλλά να προβεί σε πελατειακού χαρακτήρα διευθετήσεις ημετέρων.

Η σπουδή αυτή είναι πολιτικά  απαράδεκτη και νομικά έωλη. Αυτό που χρειάζεται το ΕΣΥ και οι άνθρωποί του είναι γενναία αναβάθμιση των συνθηκών εργασίας, αμοιβής, εκπαίδευσης και επιστημονικής εξέλιξης και όχι μικροκομματικά «μαγειρέματα» για τις διευθυντικές θέσεις. Η άμεση ακύρωση της προκήρυξης είναι το αυτονόητο και επιβεβλημένο. Το στοίχημα είναι η αλλαγή  πορείας στα υγειονομικά πράγματα και η αντιστροφή του κλίματος πλήρους  αποδιοργάνωσης των  δημόσιων δομών  υγείας.

Αρκετά λοιπόν με το χρεωκοπημένο μοντέλο της ευνοιοκρατίας και του ρουσφετιού που υπερασπίζεται  με «νύχια και με δόντια»  η ΝΔ και το «σύστημα Μητσοτάκη» . Αρκετά με την απαξίωση, την αναξιοπρέπεια και την ιδιωτικοποίηση του δημόσιου συστήματος υγείας. Απέναντι  στην καθολική κοινωνική απαίτηση για ισχυρό και αποτελεσματικό Δημόσιο, η δημοκρατική πολιτική διέξοδος είναι η πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στις εκλογές της 21ης Μάη και ο σχηματισμός προοδευτικής κυβέρνησης συνεργασίας  που θα «επουλώσει τις  πληγές» του ΕΣΥ και του Κράτους Δικαίου στη χώρα”, καταλήγει ο κ.Ξανθός.

Διαβάστε επίσης 

Μια επιστροφή από τα παλιά, ο Χάρτης κι ο Βασίλης, η μαστίχα και ο Αθανάσιος

Ελλείψεις φαρμάκων με σεμαγλουτίδη και ντουλαγλουτίδη – Επιστολή φαρμακοποιών στους γιατρούς

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.