Προβληματισμό και συζητήσεις προκαλεί η επικείμενη αλλαγή στη φαρμακευτική νομοθεσία της ΕΕ και συγκεκριμένα η διάταξη, η οποία προβλέπει να λήγει νωρίτερα η πατέντα φαρμάκων και εμβολίων σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης (όπως, για παράδειγμα, σε μια πανδημία). Ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, μιλώντας στο Healthstories, τονίζει ότι ο στόχος είναι να μην επηρεαστούν οι τιμές των φαρμάκων και η καινοτομία.
Ειδικότερα ο κ. Πλεύρης επισημαίνει ότι η χώρα μας βλέπει με επιφυλακτικότητα την αναθεώρηση της φαρμακευτικής νομοθεσίας, που ανακοινώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στις Βρυξέλλες από την επίτροπο Υγείας Στέλλα Κυριακίδου και τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν για τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής Μαργαρίτη Σχοινά.
Να μην επηρεαστούν οι τιμές και η καινοτομία
“Η πρώιμη άρση της πατέντας μπορεί να θίξει την καινοτομία και να αυξήσει το κόστος των φαρμάκων. Άρα θα πρέπει να γίνεται με συνεννόηση και χωρίς να θέτει αυτές τις παραμέτρους σε κίνδυνο, πρέπει να το διασφαλίσουμε αυτό”, αναφέρει ο Υπουργός Υγείας.
Όπως εξηγεί, σε αυτή τη φάση γίνεται διαπραγμάτευση σε επίπεδο κλιμακίων και θα ακολουθήσει πολιτική διαπραγμάτευση. Ίσως χρειαστεί να παρέλθουν 2-3 χρόνια, μέχρι να γίνει η νομοθεσία στην ΕΕ και άλλα τόσα για να γίνει νομοθεσία στην Ελλάδα.
“Το ακούμε το επιχείρημα, αλλά εμείς στη χώρα μας έχουμε το clawback. Αν, λοιπόν, οι φαρμακοβιομηχανίες πιεστούν και στον χρόνο προστασίας, είναι ορατός ο κίνδυνος απόσυρσης φαρμάκων. Ο στόχος μας είναι το φθηνό φάρμακο”.
Ανάλογες θέσεις με την Ελλάδα έχουν διατυπώσει και άλλα κράτη, όπως η Ισπανία, η Ιταλία, η Ιρλανδία, η Δανία κ.ά.
Οι τιμές των γενόσημων
Ο κ. Πλεύρης θέτει μία, ακόμη, παράμετρο, η οποία αφορά στην ελληνική φαρμακοβιομηχανία. “Στηρίζουμε την ελληνική φαρμακοβιομηχανία, στηρίζουμε την παραγωγή στην Ευρώπη και θέλουμε αυτή να ενισχυθεί, το βάζουμε συνδυαστικά. Δεν θέλουμε να πέσουν οι τιμές των γενόσημων. Δεν θέλουμε να χάσουμε την καινοτομία.
Η έμφαση στη φαρμακευτική πολιτική είναι να επιστρέψει η παραγωγή στην Ευρώπη και να απεξαρτηθούμε από την Ινδία και από την Κίνα, γιατί η κρίση των φαρμάκων αφορά στα φθηνά φάρμακα και στις πρώτες ύλες. Θα τα δούμε με προσοχή, δεν θέλουμε να επηρεαστούν οι τιμές και η καινοτομία”, τονίζει ο κ. Πλεύρης.
Σύμφωνα, πάντως, με τους επικεφαλής της Κομισιόν, οι αλλαγές, που θα γίνουν, στόχο έχουν να αντιμετωπίσουν τις ελλείψεις στα φάρμακα και να υποχρεώσουν τις εταιρίες παραγωγής να ενημερώνουν έγκαιρα για πιθανά προβλήματα εφοδιασμού.
“Μπλοκάρει” την καινοτομία
Η γενική διευθύντρια της EFPIA Nathalie Moll είπε σχετικά: “Η προσέγγιση, που υιοθετείται στο προσχέδιο του νομοθετήματος, που ποινικοποιεί την καινοτομία, αν ένα φάρμακο δεν είναι διαθέσιμο σε όλα τα Κράτη Μέλη μέσα σε δύο χρόνια από την κυκλοφορία του, είναι θεμελιωδώς λανθασμένη και συνιστά έναν ανέφικτο στόχο για τις εταιρείες.
Η συντριπτική πλειοψηφία των καθυστερήσεων στην πρόσβαση σε νέα φάρμακα εμφανίζεται, ως γνωστόν, μετά την υποβολή των αιτημάτων για τιμολόγηση και αποζημίωση από τις εταιρείες, οι οποίες περιμένουν κάποια απόφαση, προκειμένου η νέα θεραπεία να είναι διαθέσιμη στους ασθενείς. Το να διορθωθεί η τεράστια διαφορά της πρόσβασης σε νέα φάρμακα ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ, απαιτεί από όλους τους εταίρους να καθίσουν κατεπειγόντως γύρω από το τραπέζι και να αντιμετωπίσουν τα πραγματικά ζητήματα, αντί να δουλεύουν πάνω σε μια νομοθεσία, που δεν θα δουλέψει σε επίπεδο ΕΕ και είναι εκ των προτέρων καταδικασμένη σε αποτυχία”.
Ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ Ολύμπιος Παπαδημητρίου και ο γενικός διευθυντής του Συνδέσμου και μέλος του Δ.Σ. της EFPIA Μιχάλης Χειμώνας ανέφεραν ότι μοιράζονται τις ανησυχίες των ευρωπαϊκών εταιρειών για τις επιπτώσεις, που μπορεί να έχει η προτεινόμενη νομοθεσία στη χώρα μας και ιδιαίτερα στην πρόσβαση σε νέα φάρμακα και στις επενδύσεις σε κλινικές μελέτες.
“Τους επόμενους μήνες δεσμευόμαστε να συνεργαστούμε με μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του Συμβουλίου, τις Εθνικές Αρχές και με όλους τους άλλους συναρμόδιους φορείς, ώστε να διασφαλίσουμε ότι το πακέτο της αναθεωρημένης φαρμακευτικής πολιτικής και το πακέτο επί των πατεντών θα καλύπτουν τις ανάγκες των ασθενών, τα Εθνικά συστήματα υγείας, τα Κράτη Μέλη και τον τομέα επιστημών ζωής της Ευρώπης.
Αν δεν γίνουν αλλαγές, η “κληρονομιά” αυτής της Επιτροπής θα είναι μια Ευρώπη απλή καταναλώτρια της ιατρικής καινοτομίας άλλων περιφερειών του πλανήτη”, όπως υπογράμμισαν.
Διαβάστε επίσης
Μητσοτάκης: Οι στόχοι της ΝΔ για την Υγεία την επόμενη τετραετία
Διευκρινίσεις Υπουργείου Υγείας μετά τις αντιδράσεις για τις εφημερίες