Ευλογιά των πιθήκων: Δεν έχουμε τελειώσει, λένε οι αρμόδιες Αρχές

Η ευλογιά των πιθήκων έχει αναζωπυρωθεί τις τελευταίες εβδομάδες και οι αρμόδιες υγειονομικές Αρχές της Ευρώπης και των ΗΠΑ προειδοποιούν ότι επίκειται περαιτέρω αύξηση των κρουσμάτων το αμέσως προσεχές διάστημα.

- Advertisement -

Οι εξελίξεις δικαιώνουν τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), που στις αρχές του χρόνου είχε επισημάνει ότι η ύφεση της ασθένειας ενδέχεται να είναι μόνο φαινομενική και γι’ αυτό δεν θα πρέπει να εφησυχάζουμε, καθώς δεν υπάρχουν ούτε τεστ, ούτε αρκετά διαθέσιμα εμβόλια κατά της νόσου, ειδικά στην Αφρική.

Στην επίσημη ιστοσελίδα του Οργανισμού, μάλιστα, επικαιροποιήθηκαν οι πληροφορίες για την ευλογιά των πιθήκων, μεταξύ άλλων το πώς μεταδίδεται, τα σημάδια και τα συμπτώματα, οι οδηγίες με το τι επιτρέπεται και τι όχι.

Προειδοποιήσεις για την ευλογιά των πιθήκων

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) ανέφερε ξεκάθαρα ότι φέτος την άνοιξη και το καλοκαίρι ενδέχεται να αυξηθούν τα κρούσματα της νόσου, κυρίως λόγω της μετακίνησης πληθυσμών μέσω των ταξιδιών.

- Advertisement -

«Η έγκαιρη διάγνωση, η απομόνωση και η ανίχνευση των επαφών παραμένουν το κλειδί για τον αποτελεσματικό έλεγχο αυτής της επιδημίας και θα πρέπει να υποστηρίζονται από κατάλληλες στρατηγικές εμβολιασμού και αλλαγής συμπεριφοράς», όπως ανέφερε η διευθύντρια του ECDC Andrea Ammon.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, από τις 16 Μαΐου 2022 έως και τις 4 Απριλίου 2023, επιβεβαιώθηκαν 21.170 κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων (mpox) και έξι ασθενείς έχασαν τη ζωή τους. Τα περιστατικά εντοπίστηκαν σε 29 χώρες εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα περισσότερα αφορούν σε άνδρες (98,1%) και κυρίως σε όσους κάνουν σεξ με άλλους άνδρες. Από αυτά, το 64,6% αφορά σε νέους άνδρες ηλικίας από 18 έως 40 ετών.

Στην Ελλάδα έχουν επιβεβαιωθεί συνολικά 87 κρούσματα. Παγκοσμίως έχουν επιβεβαιωθεί 86.933 περιστατικά. Στην πρώτη θέση είναι οι ΗΠΑ, με 30.091, ακολουθεί η Βραζιλία με 10.897 και η Ισπανία με 7.549.

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση συνολικά, μέχρι τις 3 Μαρτίου 2023, χορηγήθηκαν περισσότερες από 300.000 δόσεις εμβολίου σε 25 χώρες.

Διαβάστε επίσης

Το πρώτο οικοτροφείο για ασθενείς με άνοια τελικού σταδίου, εγκαινίασε η Ζ. Ράπτη

Στις 26-29 Απριλίου το 8o Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.