Αναστέλλεται προσωρινά από τον ΕΟΠΥΥ η έναρξη των δωρεάν εξετάσεων για τον καρκίνο τραχήλου της μήτρας. Σε σημερινή της ανακοίνωση, η διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ, Θεανώ Καρποδίνη, αναφέρει ότι η έναρξη της δράσης αναστέλλεται έως ότου ολοκληρωθούν οι προβλεπόμενες νομοθετικές ρυθμίσεις.
«Ενημερώνουμε τους ενδιαφερόμενους φορείς, ότι αναστέλλεται προσωρινά η έναρξη της Δράσης Προληπτικών Διαγνωστικών Εξετάσεων για τον Καρκίνο του Τραχήλου της Μήτρας Πρόγραμμα ‘Σπύρος Δοξιάδης’, κατόπιν σχετικής ενημέρωσης, της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Υγείας του υπουργείου Υγείας, έως ότου ολοκληρωθούν οι νομοθετικές ρυθμίσεις που προβλέπονται στο άρθρο 78 του Ν. 5041/2023 (Ά 87).
Η προσωρινή αναστολή της Δράσης, κρίθηκε αναγκαία από τη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας, ώστε με την ανωτέρω νομοθετική ρύθμιση να διασφαλιστεί περαιτέρω η ποιότητα του προγράμματος, αφού θεσπίζεται διαδικασία προληπτικού ποιοτικού ελέγχου της τήρησης των τεχνικών προδιαγραφών για την εξέταση HPVDNA test», αναφέρει η διοικήτρια του Οργανισμού.
Υπενθυμίζεται ότι, στα μέσα Μαρτίου, ο ΕΟΠΥΥ είχε καλέσει τις ιδιωτικές μονάδες Υγείας να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για το πρόγραμμα, με προϋπολογισμό ύψους 103.195.355 και διάρκεια 30.09.2025.
Καρκίνος τραχήλου της μήτρας – Τέταρτος πιο συχνός καρκίνος
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), o καρκίνος του τραχήλου της μήτρας είναι ο τέταρτος πιο συχνός καρκίνος στις γυναίκες παγκοσμίως με περίπου 604.000 νέες περιπτώσεις το 2020. Ωστόσο, μπορεί να προληφθεί και να θεραπευτεί, αρκεί να εντοπιστεί έγκαιρα και να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά.
Αντικείμενο/στόχος της δράσης είναι η δωρεάν διενέργεια προληπτικών εξετάσεων για τον έγκαιρο εντοπισμό και αντιμετώπιση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, τη βελτίωση των δεικτών ίασης αυτού και συνακόλουθα τη μείωση του δείκτη θνητότητας της νόσου καθώς και την αναβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων Υπηρεσιών Υγείας και της ζωής των γυναικών.
Οι εξετάσεις θα διενεργούνται σε δημόσιες και ιδιωτικές Μονάδες Φροντίδας Υγείας και η συμμετοχή των πολιτών στη δαπάνη είναι μηδενική. Οι συμμετέχοντες στη Δράση ιδιώτες ιατροί και φορείς δε δικαιούνται να λάβουν με οιοδήποτε τρόπο επιπλέον αμοιβή από τους δικαιούχους.
Η Δράση υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης -NextGenerationEU.
Διαβάστε επίσης
ΕΟΠΥΥ: Η αποζημίωση για αναπηρικό αμαξίδιο και υγρό οξυγόνο – συμβάσεις με φυσικοθεραπευτές