Προσωπικός Γιατρός: Παράταση έως την 1η Οκτωβρίου, στην εφαρμογή ποινών για τη μη εγγραφή των πολιτών

Μετατίθεται η εφαρμογή των ποινών για μη εγγραφή στον «Προσωπικό Γιατρό» την 1η Οκτωβρίου 2023 και δεν θα ισχύσει από 1ης Απριλίου, όπως προέβλεπε η 3η παράταση.

Τη νέα υπουργική απόφαση  (Δείτε ΕΔΩ), που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα της κυβερνήσεως υπογράφουν οι υπουργοί Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωνσταντίνος Χατζηδάκης και Υγείας Αθανάσιος Πλεύρης καθώς και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης.

ΦΕΚ- Εφαρμογή ποινών για τη μη εγγραφή των πολιτών

Τροποποιούμε την υπό στοιχεία Γ1α/Γ.Π.οικ.35161/16-06-2022 κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και Υγείας:

«Α) Καθορισμός και εξειδίκευση κινήτρων για την ενθάρρυνση εγγραφής των πολιτών σε Προσωπικό Ιατρό.

Β) Καθορισμός και εξειδίκευση συνεπειών («αντικινήτρων») για τη μη εγγραφή των πολιτών σε προσωπικό ιατρό.

Γ) Καθορισμός και εξειδίκευση κινήτρων για την τήρηση της διαδικασίας του συστήματος παραπομπών.

Δ) Καθορισμός και εξειδίκευση συνεπειών («αντικινήτρων») για την τήρηση της διαδικασίας του συστήματος παραπομπών.» (Β’3020), όπως τροποποιήθηκε με τις υπό στοιχεία Γ1α/Γ.Π.οικ.53768/22-09-2022 όμοια απόφαση (Β’ 5026) και Γ1α/Γ.Π.οικ.69012/12.12.2022 (Β’ 6300) όμοιες αποφάσεις, μόνο ως προς τον χρόνο έναρξης του συστήματος συνεπειών («αντικινήτρων») για τη μη εγγραφή των πολιτών σε Προσωπικό Ιατρό των σημείων ΙΒα) και ΙΒβ) της τροποποιούμενης απόφασης, ο οποίος χρόνος έναρξης μετατίθεται εκ νέου από την 01η.04.2023 για την 01η.10.2023.

Μειωμένη προσέλευση γιατρών 

Σύμφωνα με στοιχεία της πλατφόρμας prosopikos.gov.gr, 4,836 εκατομμύρια πολίτες έχουν κάνει μέχρι στιγμής εγγραφή στον προσωπικό γιατρό. Το σύνολο των προσωπικών γιατρών είναι 3.397, εκ των οποίων οι ιδιώτες γιατροί είναι 1.159. Οι υπόλοιποι 2.238 είναι γιατροί των Κέντρων Υγείας.

Η μειωμένη προσέλευση γιατρών είχε και ως αποτέλεσμα τη μειωμένη προσέλευση των πολιτών, αφού δεν έβρισκαν προσωπικό γιατρό κοντά στην περιοχή τους.
Αυτό που εξετάζεται πλέον είναι να δοθούν επιπλέον κίνητρα προς του ιδιώτες γιατρούς, προκειμένου να ενταχθούν στο θεσμό και να προχωρήσει η μεταρρύθμιση.

“Ο προσωπικός γιατρός λειτουργεί μόλις 6 μήνες, σχεδόν 5.000.000 πολίτες έχουν εγγραφεί, 1,5 εκατομμύριο έχουν γίνει δωρεάν ραντεβού και ετοιμάζουμε τα κίνητρα για να μπουν και άλλοι ιδιώτες γιατροί. Δεν φτάνουν αυτοί που μπήκαν” είπε σε πρόσφατη  συνέντευξή του στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ, ο Υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

Η άρνηση των γιατρών να γίνουν προσωπικοί γιατροί είχε φανεί από τις αρχές Σεπτεμβρίου, όταν ξεκίνησαν οι εγγραφές για τους κατοίκους της Αττικής.

Εξαιτίας της χαμηλής ανταπόκρισης, το Υπουργείο Υγείας όρισε και άλλες ειδικότητες. Δηλαδή ως προσωπικοί γιατροί μπορούν να ορίζονται οι γενικοί γιατροί, παιδίατροι και οι ιατροί ειδικότητας με βασική εκπαίδευση την παθολογία και συγκεκριμένα: Αιματολογίας, γαστρεντερολογίας, ενδοκρινολογίας – διαβητολογίας, καρδιολογίας, νευρολογίας, νεφρολογίας, ρευματολογίας, παθολογικής ογκολογίας, πνευμονολογίας – φυματιολογίας και φυσικής ιατρικής και αποκατάστασης, οι οποίοι ασκούν ελεύθερο επάγγελμα και διατηρούν ιδιωτικό ιατρείο.

Διαβάστε επίσης

Ο Εμανουέλ Μακρόν ζήτησε νομοσχέδιο που θα διαμορφώνει το γαλλικό μοντέλο για τον τερματισμό της ζωής

8.000 κλήσεις καθημερινά στο 166 – Η εφαρμογή Safe in Greece θα βοηθήσει στην ταχύτερη μετάβαση περιπολικών και ασθενοφόρων

 

 

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.