Έτοιμο να υλοποιήσει και τα υπόλοιπα προγράμματα που έχουν σχεδιαστεί για την πρόληψη της Δημόσιας Υγείας, είναι το Υπουργείο Υγείας. Σύμφωνα με πρόσφατες ανακοινώσεις της Γενικής Γραμματέως Δημόσιας Υγείας, Ειρήνης Αγαπηδάκη, η υπουργική απόφαση για το πρόγραμμα δωρεάν εξετάσεων για καρδιαγγειακά νοσήματα είναι έτοιμη. Οι δικαιούχοι του προγράμματος που θα ειδοποιηθούν το προσεχές διάστημα, να κάνουν αιματολογικές εξετάσεις είναι οι γυναίκες ηλικίας 50-70 ετών και οι άντρες 40-70 ετών, αλλά και όσοι πολίτες 30 ετών και άνω, έχουν μεταβολικό σύνδρομο.
Παράλληλα, σε διάστημα έξι εβδομάδων θα ξεκινήσει και το πρόγραμμα για τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Προβλέπει εξέταση κολονοσκόπησης σε 3,8 εκατομμύρια γυναίκες και άνδρες από 50 – 70 ετών.
Διαδικασία
Μηνύματα για πρόληψη θα λάβουν 2,5 εκατομμύρια γυναίκες ηλικίας 21-65 ετών. Οι εξετάσεις που θα παρέχονται δωρεάν είναι τεστ Παπ, HPV, DNA test, κολποσκόπηση, βιοψία, αναλόγως την ηλικία και τα ευρήματα. Το πρόγραμμα αυτό, σε συνδυασμό με τις επικαιροποιημένες κατευθυντήριες οδηγίες για τον εμβολιασμό έναντι του ιού HPV, (για κορίτσια και αγόρια) θεωρείται ότι μπορεί να οδηγήσει σε εξάλειψη των νέων περιπτώσεων καρκίνου του τραχήλου της μήτρας εξαιτίας του HPV ως το 2030.
Παράλληλα, το Υπουργείο Υγείας, βρίσκεται στην τελική φάση επεξεργασίας της υπουργικής απόφασης για τον προσυμπτωματικό έλεγχο των καρδιαγγειακών νοσημάτων.
Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που αφορά σε 5,5 εκατ. πολίτες, 30-70 ετών, και προβλέπει δωρεάν έλεγχο λιπιδαιμικού προφίλ (εξετάσεις αίματος), προκειμένου να εντοπιστεί το μεταβολικό σύνδρομο αλλά και ο καρδιαγγειακός κίνδυνος στις κρίσιμες ηλικίες.
Το πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο παχέος εντέρου είναι στην τελική φάση του σχεδιασμού και αναμένεται να ξεκινήσει τις επόμενες έξι εβδομάδες.
Υπουργείο Υγείας: Πρόγραμμα για παιδική παχυσαρκία
Ο ευρύτερος σχεδιασμός για τη Δημόσια Υγεία περιλαμβάνει και πρόγραμμα, για την παιδική παχυσαρκία. Σύμφωνα με πληροφορίες του HealthStories, θα χωρίζεται σε πρωτογενή και δευτερογενή πρόληψη, ενώ ταυτόχρονα θα υπάρχει η δυνατότητα υποστήριξης όταν υπάρχει διαπιστωμένη νόσος σε παιδιά.
Το πρώτο βήμα είναι να δημιουργηθούν στα σχολεία υγιεινές συνήθειες. Το στάδιο αυτό περιλαμβάνει ποικιλία δράσεων, όπως ενημέρωση των παιδιών, επαφή με τοπικούς παραγωγούς αλλά και δημιουργία λαχανόκηπων μέσα στα σχολεία. Η δευτερογενής πρόληψη αφορά σε δωρεάν πρόσβαση σε διατροφολόγους και μέσω τηλε-συνεδριών.
Διαβάστε επίσης
Υπουργείο Υγείας: Προκήρυξη 859 θέσεων ειδικευμένων ιατρών και οδοντιάτρων σε ΕΣΥ και ΕΚΑΒ
Abbvie: Μετά από 22 χρόνια στο τιμόνι ο Άκης Αποστολίδης δίνει τη σκυτάλη στη Λαμπρίνα Μπαρμπετάκη