Έρχεται το αντιγριπικό εμβόλιο χωρίς συνταγή – Ποιοι θα μπορούν να το κάνουν

Ως το τέλος της εβδομάδας αναμένονται οι ανακοινώσεις του Υπουργείου Υγείας για την χορήγηση του αντιγριπικού εμβολίου χωρίς συνταγή, για ορισμένες, πολύ συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών. Αυτό είχε αποκαλύψει, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Healthstories, ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.

Μέχρι τώρα έχουν κάνει το αντιγριπικό εμβόλιο πάνω από 2,5 εκατομμύρια πολίτες, αλλά χρειάζεται να θωρακιστούν κι άλλοι, ειδικά όσοι ανήκουν στις λεγόμενες ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.

Γιατί η γρίπη φέτος ξεκίνησε πολύ νωρίτερα και μας βρήκε απροετοίμαστους και ανοχύρωτους, μετά από δύο χρόνια και πλέον που την είχαμε ξεχάσει, λόγω της επιδημίας της COVID-19.

Αντιγριπικό εμβόλιο χωρίς συνταγή

Το μέτρο χορήγησης του αντιγριπικού εμβολίου χωρίς συνταγή θα τεθεί άμεσα σε ισχύ, προκειμένου μέσα στις γιορτές, οπότε αναμένεται να υπάρξει μεγαλύτερος συγχρωτισμός, να έχει προλάβει να εμβολιαστεί όσο περισσότερος κόσμος γίνεται.

“Σχετικά με την έναρξη της χορήγησης χωρίς ιατρική συνταγή, είμαστε στο τελικό στάδιο. Περιμένουμε κάποιες λεπτομέρειες από την ΗΔΙΚΑ. Με πολύ προσεκτικό τρόπο θα το «ανοίξουμε», κυρίως με το ηλικιακό κριτήριο και το κριτήριο του αν έρχεται κάποιος σε επαφή με ευάλωτα άτομα. Δεν καταργούμε την ιατρική συνταγή”, είχε δηλώσει στο HS ο κ. Πλεύρης.

Μπορεί, λοιπόν, κάποιος κανονικά να πηγαίνει να το γράφει το εμβόλιο. Αλλά για κάποιους ανθρώπους, που δεν είναι εύκολο να μετακινηθούν, είτε λόγω προχωρημένης ηλικίας, είτε λόγω σοβαρών προβλημάτων υγείας, η όλη διαδικασία γίνεται πιο εύκολη και πιο γρήγορη χωρίς τη συνταγή.

Και όσοι ζουν με ευάλωτα άτομα

Η ιατρική συνταγή δεν θα είναι υποχρεωτική ούτε για εκείνους, οι οποίοι φροντίζουν ευπαθή άτομα ή ζουν μαζί τους ή τα επισκέπτονται σε σταθερή βάση.

“Θεωρούμε ότι στην επόμενη περίοδο της γρίπης, που θα είναι σε πλήρη λειτουργία ο προσωπικός γιατρός, δεν θα χρειάζεται κάτι τέτοιο.

Είναι ένα προσωρινό μέτρο, αλλά παράλληλα θέλουμε να υπάρχει και μία διαδικασία κινήτρου σε αρκετό πληθυσμό, που είναι δικαιούχος, να κάνει το εμβόλιο, γιατί μας έχουν έρθει κάποια στελέχη της γρίπης πιο επιθετικά.

Μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου το μέτρο θα μπορεί να «τρέξει». Άρα θα κερδίσουμε τον Δεκέμβριο, τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, που υπάρχουν περιστατικά γρίπης και μπορεί να έχουμε ανεμβολίαστους πολίτες”, ανέφερε ο Υπουργός Υγείας.

Διαβάστε επίσης

Θεραπείες ομορφιάς και λάμψης για τις γιορτές

Ρίγανη: Ισχυρές οι αντιβακτηριακές, αντιοξειδωτικές και αντικαρκινικές της ιδιότητες

 

 

 

 

Author

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.