Φόβοι ότι θα «σαρώσει» φέτος η γρίπη – Το μειονέκτημα του εμβολίου και ο συνδυασμός με COVID-19

Το… παιχνίδι της γάτας με το ποντίκι αναμένεται να δούμε φέτος με τη γρίπη και με την COVID-19. Διότι μπορεί ως τώρα τα αυξημένα κρούσματα της COVID-19 να είχαν εξαφανίσει τρόπον τινά εκείνα της γρίπης, αλλά φέτος οι φόβοι ότι οι δύο νόσοι θα συνυπάρξουν δεν είναι αβάσιμοι και η γρίπη αναμένεται ότι θα «σαρώσει».

- Advertisement -

Ωστόσο η αλληλεπίδραση των δύο ιών είναι εν πολλοίς άγνωστη στους επιστήμονες. Παράλληλα το όχι και τόσο αποτελεσματικό εμβόλιο της γρίπης εντείνει την ανησυχία.

Όπως προκύπτει από την ανάλυση των λυμάτων η γρίπη είναι ήδη εδώ και η κατάσταση στο νότιο ημισφαίριο – που μέχρι πρότινος ήταν χειμώνας και τα κρούσματα ήταν εκατοντάδες χιλιάδες και χιλιάδες οι θάνατοι – προοιωνίζει «καλπασμό» της νόσου στο βόρειο ημισφαίριο, στο οποίο ανήκει και η Ελλάδα. Ήδη τις τελευταίες μέρες παρατηρείται μεγάλη έξαρση στις ΗΠΑ.

Θα «σαρώσει» φέτος η γρίπη

Το Υπουργείο Υγείας, σε νέα εγκύκλιό του, αναφέρει τον τρόπο συνταγογράφησης του αντιγριπικού εμβολίου κατά το τρέχον έτος. Επιπλέον δίνει αναλυτικές οδηγίες για τη συγχορήγηση με το εμβόλιο κατά της COVID-19 και περιγράφει για ποιες κατηγορίες πολιτών είναι αναγκαίος ο εμβολιασμός για τη θωράκιση από τον ιό της γρίπης.

- Advertisement -

Σύμφωνα με τους ειδικούς του ΕΟΠΥΥ, κρίνεται σκόπιμο η συνταγογράφηση να γίνεται με τη χρήση του κωδικού διάγνωσης κατά icd 10 – Z25.1 (ανάγκη ανοσοποίησης έναντι της γρίπης).

Το αντιγριπικό εμβόλιο πρέπει να χορηγείται έγκαιρα, πριν αρχίσει η έξαρση των κρουσμάτων γρίπης, καθώς, όπως είναι γνωστό, απαιτείται χρονικό διάστημα περίπου δύο εβδομάδων, προκειμένου να επιτευχθεί ανοσολογική απάντηση από τον οργανισμό.

Το πρόβλημα με το εμβόλιο

Η γρίπη είναι η συχνότερη λοίμωξη του αναπνευστικού και έχει τους περισσότερους θανάτους από όλες τις λοιμώξεις.

Ωστόσο υπάρχει ένα πάγιο πρόβλημα με το αντιγριπικό εμβόλιο. Κι αυτό δεν είναι άλλο, από την αποτελεσματικότητά του. Την ώρα που το εμβόλιο κατά της COVID-19 έχει αποτελεσματικότητα, που φθάνει και ενίοτε ξεπερνάει το 93-95%, εκείνο της γρίπης με το ζόρι φθάνει το 52% – πιο συγκεκριμένα παρέχει προστασία από 25 έως 52%.

Παρόλα αυτά αυτός δεν είναι λόγος κατά τους επιστήμονες για να μην το κάνει κάποιος. Ειδικά τα άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών θα πρέπει να το κάνουν οπωσδήποτε, καθώς σε αυτές τις ομάδες πολιτών είναι απαραίτητο η κάλυψη με το εμβόλιο να φθάσει το 70%.

Η εγκύκλιος του Υπουργείου Υγείας

Όπως αναφέρεται στην εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας, το αντιγριπικό εμβόλιο μπορεί να χορηγηθεί ακόμη και την ίδια ημέρα με το εμβόλιο κατά της COVID-19, αλλά πρέπει να γίνεται σε διαφορετικά ανατομικά σημεία.

Επιπλέον κρίνεται σκόπιμο να επισημανθούν οι χρονικοί περιορισμοί χορήγησης του αντιγριπικού εμβολίου, σε σχέση με τη λοίμωξη COVID-19. Ειδικότερα:

  • Ασυμπτωματικοί ή προσυμπτωματικοί ασθενείς με θετικό εργαστηριακό έλεγχο COVID-19 πρέπει να κάνουν το αντιγριπικό εμβόλιο μόλις ολοκληρώσουν την απομόνωσή τους.
  • Ασυμπτωματικά άτομα, που ήρθαν σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα COVID-19 και έχουν αρνητικό εργαστηριακό έλεγχο, μπορούν να εμβολιαστούν κανονικά.
  • Συμπτωματικοί ασθενείς με λοίμωξη COVID-19 πρέπει να αναβάλουν τον εμβολιασμό τους, μέχρι να ολοκληρωθεί η απομόνωσή τους και να γίνουν πιο ήπια τα συμπτώματα της ασθένειας.

Διαβάστε επίσης

Η κλιματική αλλαγή απειλεί και τα παιδιά

Δήμος Αθηναίων : Δωρεάν εξετάσεις για την οστεοπόρωση

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.