Παρέμβαση στη Βουλή, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας «Μεταρρυθμίσεις στην ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή», έκανε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Το νομοσχέδιο έχει σαφές κοινωνικό αποτύπωμα γύρω από το οποίο δεν χωρούν κομματικές αντιπαραθέσεις»,υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης,
«Δεν πρόκειται για διευθετήσεις που διορθώνουν σφάλματα του παρελθόντος αλλά για τομές στην καθημερινότητα πολλών ανθρώπων», επισήμανε ο πρωθυπουργός.
Μητσοτάκης για ΣΥΡΙΖΑ
Σχολιάζοντας την απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ να μην υπερψηφίσει το νομοσχέδιο, ο κ.Μητσοτάκης είπε ό,τι θα ευχόταν αυτό να τύχαινε ακόμη ευρύτερης αποδοχής, ώστε- όπως είπε- όλοι να εκπέμψουμε ένα μήνυμα ενότητας απέναντι στην ολοένα και αυξανόμενη τοξικότητα του δημοσίου λόγου.
«Λυπάμαι που ο ΣΥΡΙΖΑ επιλέγει να κρυφτεί πίσω από το παρών όταν επί της ουσίας συμφωνεί με τις περισσότερες διατάξεις» είπε και προσέθεσε: «Χάνουμε μια ευκαιρία σήμερα, για ένα νομοσχέδιο με σαφές κοινωνικό αποτύπωμα γύρω από το όποιο δεν χωρούν κομματικές αντιπαραθέσεις, να εκπέμψουμε ένα μήνυμα ενότητας απέναντι στην όλο ένα αυξανόμενη τοξικότητα του δημόσιου βίου. Ο καθένας κρίνεται για τις επιλογές του».
Μητσοτάκης: Η υποβοηθούμενη αναπαραγωγή συνδέεται με τα ατομικά δικαιώματα
Ο πρωθυπουργός, μίλησε και για τη δεύτερη αλλαγή που έρχεται σχετικά με την κρυοσυντήρηση των ωαρίων.
«Αίρεται η προβληματική απόφαση συναίνεσης του συζύγου που για να μπορεί η γυναίκα να ψύχει τα ωάρια της και λήγει αυτό το δεσποτικό μέτρο προκειμένου να χρησιμοποιήσει το δικό της γενετικό υλικό».
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε όχι μόνο στον εκσυγχρονισμό του νομικού πλαισίου αλλά και στην κατάργηση διακρίσεων σε συγκεκριμένες ομάδες πολιτών.
«Οι οροθετικοί ενώ μπορούν να τεκνοποιούν λόγω περιορισμών από προηγούμενους νόμους δεν είχαν πρόσβαση τα προηγούμενα χρόνια σε αυτές τις διαδικασίες. Στην ίδια κατεύθυνση είναι οι αλλαγές και για τα intersex παιδιά», ανέφερε ο πρωθυπουργός.
«Αυτές οι παρεμβάσεις έχουν χαρακτηριστεί βασανιστήρια από τον ΟΗΕ. Το ίδιο κάνει σήμερα και η πατρίδα μας. Επεμβάσεις σε ίντερσεξ άτομα θα γίνεται από τα 15 έτη και μετά και εφόσον το επιθυμούν τα ίδια τα άτομα», επισήμανε ο κ. Μητσοτάκης τονίζοντας πως λυπάται για τα λάθη του παρελθόντος, ενώ διαπίστωσε πόσο σημαντικές είναι οι πρωτοβουλίες που δίνονται.
Τόνισε, πως με το σχέδιο νόμου, καθορίζονται όλες οι διαδικασίες που θα διασφαλίσουν την υγεία τόσο της μητέρας όσο και του εμβρύου, ενώ κλείνει και η πόρτα του εξωτερικού όπου κατευθύνονταν μέχρι σήμερα οι ενδιαφερόμενοι.
«Ανοίγει, όμως, δυνητικά και αντίθετη όδευση, καθώς οι Έλληνες γιατροί έχουν μια ζηλευτή παράδοση στα ζητήματα της ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής» και προσέθεσε και επισήμανε:
«Με λίγα λόγια ένα πλαίσιο το οποίο είχε γίνει για πρώτη φορά κτήμα της ελληνικής έννομης τάξης το 2002, εκσυγχρονίστηκε ελαφρώς το 2005, τώρα εκσυγχρονίζεται πλήρως, ακολουθώντας τις αλματώδεις ιατρικές εξελίξεις γύρω από τα ζητήματα της γονιμότητας».