ΠΟΥ: Απίθανο να οδηγήσει σε νέα πανδημία η ευλογιά των πιθήκων

Απίθανο να οδηγήσει σε νέα πανδημία, η ευλογιά των πιθήκων, δήλωσε σήμερα αξιωματούχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, προσθέτοντας ότι παραμένει ασαφές εάν μπορούν να μεταδώσουν την ασθένεια όσοι έχουν μολυνθεί και δεν εμφανίζουν συμπτώματα.

Όπως μεταδίδει το Reuters, τον Μάιο έχουν αναφερθεί πάνω από 300 ύποπτα και επιβεβαιωμένα κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων, μια συνήθως ήπια νόσος που εξαπλώνεται μέσω στενής επαφής και προκαλεί συμπτώματα παρόμοια με αυτά της γρίπης καθώς και ένα χαρακτηριστικό εξάνθημα.

Οι περισσότερες περιπτώσεις εντοπίζονται στην Ευρώπη αντί σε χώρες της κεντρικής και δυτικής Αφρικής, όπου ο ιός είναι ενδημικός. Έως τώρα δεν έχουν αναφερθεί θάνατοι.

Παρ’ όλα αυτά, οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι οι κυβερνήσεις και ο ΠΟΥ δεν θα πρέπει να επαναλάβουν τα λάθη που έγιναν στην αρχή της πανδημίας της COVID-19, με συνέπεια την καθυστέρηση του εντοπισμού περιστατικών μόλυνσης που βοήθησε στην εξάπλωση του ιού.

Ευλογιά των πιθήκων: Επιστήμονες είχαν προειδοποιήσει για τον κίνδυνο από το 1988

Σε δημοσίευσή τους στην επιθεώρηση International Journal of Epidemiology, διακεκριμένοι επιστήμονες έκαναν μια τολμηρή, και εντυπωσιακά ακριβή, πρόβλεψη για την ευλογιά των πιθήκων: Με την πάροδο του χρόνου, «η μέση έκταση και η διάρκεια κάθε επιδημίας ευλογιάς των πιθήκων θα αυξηθεί».

Εκείνη την εποχή, η ευλογιά των πιθήκων ήταν μια εξαιρετικά σπάνια νόσος. Οι επαγγελματίες Υγείας εντόπιζαν μόνο λίγα κρούσματα το χρόνο στη Δυτική και Κεντρική Αφρική. Οι άνθρωποι προσβάλλονταν σχεδόν αποκλειστικά από τρωκτικά ή πρωτεύοντα θηλαστικά και ακολούθως διέδιδαν τον ιό μόνο σε λίγα άτομα. Η μετάδοση μεταξύ των ανθρώπων ήταν περιορισμένη.

Όμως οι διορατικοί επιστήμονες προειδοποίησαν ότι, με την πάροδο του χρόνου, αυτές οι σποραδικές εστίες θα αυξάνονταν σε κλίμακα και θα εξαπλώνονταν γεωγραφικά, όπως αναφέρει στην ηλεκτρονική της πύλη η Εθνική Δημόσια Ραδιοφωνία των ΗΠΑ, NPR.

«Σε κάθε δημοσίευση σχετικά με προηγούμενες εξάρσεις της ευλογιάς των πιθήκων, υπάρχε πάντα μία προειδοποίηση για το γεγονός ότι πρέπει να προετοιμαστούμε για περισσότερα κρούσματα στο μέλλον», επισημαίνει η λοιμωξιολόγος Μπόγκουμα Τιτάντζι Titanji του Πανεπιστημίου Emory. «Αυτή η πρόβλεψη έχει πράγματι επιβεβαιωθεί» σημειώνει.

Κατά τη δεκαετία του 1990, καταγράφονταν μόλις περίπου 50 περιπτώσεις ευλογιάς των πιθήκων το χρόνο στη Δυτική και Κεντρική Αφρική. Μία εικοσαετία μετά, το 2020, πιθανότατα υπήρχαν περισσότερα από 5.000 κρούσματα, ανέφερε επιστημονική μελέτη που δημοσιεύτηκε το Φεβρουάριο.

Σήμερα, ο κόσμος βρίσκεται ενώπιον του πρώτου παγκόσμιου ξεσπάσματος της ευλογιάς των πιθήκων, με περισσότερα από 450 κρούσματα να έχουν αναφερθεί σε περίπου 20 χώρες. Πολλοί ειδικοί πιστεύουν ότι υπάρχουν περισσότερα κρούσματα που δεν έχουν ανιχνευθεί και ο ιός είναι πιθανό να εξαπλωθεί σε κοινότητες όπου η ευλογιά των πιθήκων δεν είχε εμφανιστεί ποτέ στο παρελθόν.

Διαβάστε επίσης 

Η Ευρώπη ξεκίνησε εμβολιασμούς για την ευλογιά των πιθήκων – Αναλυτικά τα κρούσματα ανά τον κόσμο

Πλεύρης: Πιθανόν από Σεπτέμβριο 4η δόση εμβολίου για τον κορωνοϊό και ίσως κάποια μέτρα

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.