Σε αυτή την κρίσιμη καμπή για τη χώρα, με την έκρηξη σε διασωληνώσεις και σε κρούσματα της COVID-19, δεν πρέπει να ξεχνάμε τη γρίπη και τη σπουδαιότητα που έχει ο αντιγριπικός εμβολιασμός. Ήδη έχει γίνει η παραλαβή 1,7 εκατομμυρίων δόσεων αντιγριπικού εμβολίου, ενώ ο φετινός στόχος είναι τα 4,2 εκατομμύρια εμβόλια, για να φτάσουμε στη γνωστή, πια, ανοσία της αγέλης.
Η συνταγογράφηση του αντιγριπικού εμβολίου προς ώρας προχωρά κανονικά. Στα φαρμακεία σπεύδουν καθημερινά πολίτες κάθε ηλικίας για να το κάνουν και οι πρώτες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι φέτος θα γίνει ανάρπαστο. Μέχρι πριν από έναν μήνα είχαν συνταγογραφηθεί πάνω από 570.000 αντιγριπικά εμβόλια σε ασφαλισμένους. Το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι είχαν συνταγογραφηθεί περίπου 150.000 αντιγριπικά εμβόλια.
Ο εμβολιασμός κατά της γρίπης είναι πολύ σημαντικός. Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι είχε συμβάλλει στη μείωση των περιστατικών νόσου, καθώς οι πολίτες ήταν οχυρωμένοι έναντι του συγκεκριμένου ιού. Είναι χαρακτηριστικό ότι στη χώρα μας, την περίοδο 2020-2021, δεν απομονώθηκε ιός γρίπης σε κανένα κλινικό δείγμα. Ανάλογη ήταν η εικόνα και στον υπόλοιπο κόσμο.
Να κάνουν όλοι το αντιγριπικό εμβόλιο
Οι ειδικοί διασαφηνίζουν ότι το εν λόγω εμβόλιο δεν πρέπει να συγχέεται με το εμβολιαστικό πρόγραμμα κατά της COVID-19. Λένε ακόμη ότι είναι σημαντικό να εμβολιαστεί όλος ο κόσμος και όχι μόνο όσοι ανήκουν στις λεγόμενες ευπαθείς ομάδες. Η αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, είχε επισημάνει σχετικά τα εξής:
«Ο εμβολιασμός της γρίπης είναι απαραίτητος και για τα πολύ μικρά παιδιά και για τους μεγάλους ανθρώπους. Βοηθάει να αποφύγουμε έναν αριθμό θανάτων, που έχουμε κάθε χρόνο εξαιτίας της γρίπης, αλλά και όλη την ταλαιπωρία που προκαλεί μία ίωση».
Ο ιός της γρίπης είναι… πονηρός. Κάθε χρόνο μεταλλάσσεται σε διαφορετικούς υπο-ορότυπους. Έτσι, όπως κάθε χρόνο, και για την περίοδο 2021-2022, η σύνθεση του αντιγριπικού εμβολίου περιέχει τα εγκεκριμένα στελέχη του ιού, σύμφωνα με τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).
Συνύπαρξη γρίπης και COVID-19
Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι η συνύπαρξη του κορωνοϊού στην κοινότητα μαζί με τον ιό της γρίπης, αποτελεί ένα πρόβλημα, για το οποίο ακόμη δεν έχει δοθεί η απάντηση. Το πόσο, δηλαδή, μπορεί να επηρεάσει η πορεία της μιας λοίμωξης την πορεία της άλλης.
Η περίοδος της γρίπης κορυφώνεται συνήθως από τον Ιανουάριο μέχρι τον Μάρτιο.
Φέτος τα εμβόλια, τα οποία θα υπάρχουν στα φαρμακεία και θα χρησιμοποιηθούν, είναι για πρώτη φορά και τα δύο τετραδύναμα. Τετραδύναμα με αδενοποιημένο ιό. Ειδικότερα περιλαμβάνουν δύο στελέχη Α, το Η1Ν1 και του Η3Ν2, καθώς και δύο στελέχη των ιών τύπου Β.
Δεν περιέχουν ζώντα ιό. Αυτό σημαίνει ότι μπορούν να γίνουν και σε άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα. Το αντιγριπικό εμβόλιο γίνεται σε μια δόση.
Ποιοι να κάνουν το αντιγριπικό εμβόλιο κατά προτεραιότητα
Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών της χώρας μας, ο αντιγριπικός εμβολιασμός πρέπει να εφαρμόζεται συστηματικά και κατά προτεραιότητα σε άτομα, που ανήκουν στις παρακάτω ομάδες αυξημένου κινδύνου:
- Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω
- Παιδιά (6 μηνών και άνω) και ενήλικες με έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα:
- Χρόνια νοσήματα αναπνευστικού (άσθμα, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια,
- Καρδιακή νόσο με σοβαρή αιμοδυναμική διαταραχή,
- Ανοσοκαταστολή,
- Μεταμόσχευση οργάνων και μεταμόσχευση μυελού των οστών,
- Δρεπανοκυτταρική αναιμία,
- Σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα,
- Χρόνια νεφροπάθεια,
- Χρόνιες παθήσεις ήπατος,
- Νευρολογικά-νευρομυϊκά νοσήματα,
- Σύνδρομο Down
- Έγκυοι ανεξαρτήτως ηλικίας κύησης, λεχωΐδες και θηλάζουσες.
- Άτομα με νοσογόνο παχυσαρκία.
- Παιδιά που παίρνουν ασπιρίνη μακροχρόνια
- Άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά μικρότερα των 6 μηνών ή φροντίζουν ή διαβιούν με άτομα με υποκείμενο νόσημα, που αυξάνει τον κίνδυνο επιπλοκών της γρίπης.
- Κλειστοί πληθυσμοί, όπως προσωπικό και εσωτερικοί σπουδαστές , νεοσύλλεκτοι, ιδρύματα χρονίως πασχόντων και μονάδες φιλοξενίας ηλικιωμένων.
- Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας και σε κέντρα διαμονής προσφύγων- μεταναστών.
- Άστεγοι.
- Κτηνίατροι, πτηνοτρόφοι, χοιροτρόφοι, εκτροφείς, σφαγείς και γενικά άτομα που έρχονται σε συστηματική επαφή με πτηνά ή χοίρους.
Χορήγηση μαζί με το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού
Το εμβόλιο της γρίπης μπορεί να χορηγηθεί οποιαδήποτε στιγμή, πριν από τον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού ή μετά από αυτόν, αρκεί η ένεση να γίνει σε διαφορετικό ανατομικό σημείο.
Η χθεσινή ανακοίνωση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών αναφέρει: «Το αντιγριπικό εμβόλιο μπορεί να χορηγηθεί ακόμη και την ίδια μέρα με το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού – αλλά σε διαφορετικά ανατομικά σημεία – όπως και οποιαδήποτε άλλη μέρα πριν και μετά το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού».