«Η πανδημία ανέδειξε τα κενά στον τομέα των φαρμάκων, όπως τις ελλείψεις σε νέα αντιβιοτικά για την αντιμετώπιση της μικροβιακής αντοχής».
Αυτό τόνισε ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης στο Άτυπο Συμβούλιο των Υπουργών Υγείας των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη υπό την προεδρία της Σλοβενίας.
Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν επίσης, η Επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδου, η Διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης & Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) dr. Andrea Ammon, η Διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA) Emer Cooke και ο Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Γραφείου του ΠΟΥ dr Hans Kluge.
Ενίσχυση του τομέα της Υγείας στην ΕΕ
Οι Υπουργοί Υγείας της ΕΕ συζήτησαν θέματα για την ενίσχυση του τομέα της Υγείας στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως:
- Η προώθηση κοινών λύσεων για την αύξηση της διαθεσιμότητας και της προσβασιμότητας σε φάρμακα.
- Η βελτίωση της προετοιμασίας για την αντιμετώπιση υγειονομικών κρίσεων.
- Η ανάγκη συνεργασίας για επενδύσεις στην Υγεία μέσω καινοτόμων πρακτικών, με στόχο την ανθεκτικότητα των Συστημάτων Υγείας.
Επιπλέον, οι Υπουργοί Υγείας των κρατών-μελών αντήλλαξαν απόψεις σχετικά με την πορεία των εμβολιασμών, τον δισταγμό των Ευρωπαίων πολιτών, τη χορήγηση της τρίτης δόσης καθώς και για το θέμα διάθεσης εμβολίων στις τρίτες χώρες.
Ο Υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής:
- Η πανδημία ανέδειξε τα προϋπάρχοντα κενά στον τομέα των φαρμάκων, όπως τις ελλείψεις σε νέα αντιβιοτικά για την αντιμετώπιση της μικροβιακής αντοχής, καθώς και σε άλλα φάρμακα τα οποία είναι απαραίτητα για την κάλυψη των αναγκών των ασθενών.
- Υπάρχει ανάγκη επαναστόχευσης στα υπαρχόντα φαρμακευτικά σκευάσματα.
- Η ενίσχυση του πλαισίου της ΕΕ για την προετοιμασία και την αντιμετώπιση υγειονομικών κρίσεων απολύτως επιβεβλημένη.
Ο Θάνος Πλεύρης τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας συμβουλευτικής υπηρεσίας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις σύγχρονες προκλήσεις των Συστημάτων Υγείας. Πρότεινε, να λειτουργεί και ως σημείο επαφής για την υποβολή προτάσεων στα χρηματοδοτικά προγράμματα της ΕΕ.
Ο Υπουργός Υγείας εξήρε το επίτευγμα της πρόσβασης των κρατών-μελών της ΕΕ στα εμβόλια, κάνοντας λόγο για προστιθέμενη αξία της ΕΕ.
Τέλος, ο κ. Πλεύρης επεσήμανε ότι στηρίζει πλήρως τις προσπάθειες της ΕΕ για τον εμβολιασμό των πολιτών των τρίτων χωρών. Η Ελλάδα έχει ήδη προχωρήσει στη δωρεά 1,5 εκ δόσεων σε 13 χώρες και θα συνεχίσει να το πράττει.
Διαβάστε επίσης
Φαρμακευτική πολιτική – Τον Νοέμβριο οι αποφάσεις για clawback και δαπάνες
Εκφοβισμός στο σχολείο – bullying: Που μπορώ να αναφέρω περιστατικά σχολικής βίας