Ο εμβολιασμός είναι η λύση ενάντια στην πανδημία, επανέλαβε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.
Ο υπουργός Υγείας, παρουσίασε στην ολομέλεια την τροπολογία για την πρώιμη πρόσβαση σε μονοκλωνικά αντισώματα κατά της COVID-19 που εισήχθη στο νομοσχέδιο που τροποποιεί τη σύμβαση δωρεάς του Ιδρύματος Νιάρχος.
Ο εμβολιασμός είναι η λύση ενάντια στην πανδημία
Απαντώντας σε όσους προσπαθούν να βάλουν μονοκλωνικά αντισώματα, ανταγωνιστικά του εμβολιασμού, ο κ. Πλεύρης τόνισε ότι η αντιμετώπιση της πανδημίας είναι ο εμβολιασμός.
Τα μονοκλωνικά βρίσκονται ακόμα σε εγκριτικό και πειραματικό στάδιο, ότι είναι σε πολύ μικρή παραγωγή παγκοσμίως και ότι αφορούν πολύ συγκεκριμένες περιπτώσεις. Όποιος αναφέρεται στα μονοκλωνικά ως αντίβαρο του εμβολιασμού, είναι επιστημονικά εκτεθειμένος, είπε χαρακτηριστικά.
Σημείωσε παράλληλα, ότι στη χώρα μας κάνουμε χρήση κάθε θεραπείας, αλλά όχι όποτε το φαντάζεται ο καθένας, αλλά όταν ολοκληρώνονται οι μελέτες, ώστε να δίδονται (τα φάρμακα) ασφαλώς. Ειδικά για τα μονοκλωνικά, είπε ότι μόλις τον περασμένο Αύγουστο, ολοκληρώθηκε η τρίτη φάση των κλινικών μελετών.
Πολλάκης: Φέρτε μονοκλωνικά για να σωθούν ζωές
Λίγο αργότερα, για το ίδιο θέμα τοποθετήθηκε ο πρώην υφυπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης, ο οποίος είπε ότι η αλήθεια δικαιώνεται στο τέλος, καθώς από το τέλος του 2020 «φώναζα και εκλιπαρούσα» την προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Υγείας να φέρει τα μονοκλωνικά για να σωθούν ζωές.
Η κυβέρνηση ποτέ δεν εξήγησε γιατί δεν έφερε το φάρμακο αυτό, είπε ο κ. Πολάκης, εκτιμώντας ότι εάν η κυβέρνηση είχε φέρει από τις αρχές του έτους 20.000 δόσεις μονοκλωνικών (1.500-2.000 το μήνα) και τις χορηγούσε στους πάνω από 59.000 νοσήσαντες άνω των 65 ετών, με αυξημένες πιθανότητες να νοσήσουν βαριά, «είναι βέβαιο ότι θα είχαμε σώσει τουλάχιστον 6.000 συνανθρώπους μας, από τους 8.327 που απεβίωσαν από την covid-19, είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
«Ξεκάθαρες κουβέντες. Η κυβέρνηση τους άφησε να πεθάνουν» υποστήριξε ο κ. Πολάκης, λέγοντας ότι αυτό «ούτε μπορώ να το ανεχτώ, ούτε μπορώ να το συγχωρήσω».
Διαβάστε επίσης
Κορονοϊός: Χάπι μειώνει κατά 50% τον κίνδυνο θανάτου