Ανησυχία μεταξύ των πολιτών και σκεπτικισμό μεταξύ αρκετών επιστημόνων προκαλεί η συζήτηση για την τρίτη δόση του εμβολίου της COVID-19. Οι… αναταράξεις αφορούν στο αν και κατά πόσο τελικά θα πρέπει να γίνει η ενισχυτική (αναμνηστική) δόση στον γενικό πληθυσμό.
Όχι μόνο γιατί ΕΜΑ και ECDC έχουν πει ότι δεν είναι επείγουσα η ανάγκη χορήγησης στον γενικό πληθυσμό, αλλά και γιατί ο ΠΟΥ έχει κάνει έκκληση για ένα μορατόριουμ στην τρίτη δόση, προκειμένου να κάνουν το εμβόλιο οι κάτοικοι των φτωχών χωρών και να καμφθεί η εμβολιαστική ανισότητα.
Η αναμνηστική δόση του εμβολίου ξεκίνησε και συνεχίζεται με τους ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς (ραντεβού στην πλατφόρμα από τις 14 Σεπτεμβρίου). Ακολουθούν τα άτομα που διαμένουν σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων, οι πολίτες άνω των 60 ετών και οι υγειονομικοί, μετά την θετική γνωμοδότηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, που εξέτασε τα επιστημονικά δεδομένα.
Αξίζει να επισημάνουμε ότι μελέτες και επιδημιολογικά στοιχεία δείχνουν ότι, όσο πιο μεγάλος σε ηλικία είναι κάποιος και όσο πιο μεγάλο χρονικό διάστημα έχει περάσει από την δεύτερη δόση του εμβολίου, τόσο περισσότερες πιθανότητες έχει να κολλήσει τον ιό, παρόλο που δεν είναι πολύ πιθανό να νοσήσει βαριά και να πεθάνει.
Μόνο με εμβόλια προηγμένης τεχνολογίας
Η τρίτη δόση θα γίνεται αποκλειστικά με εμβόλια mRNA και δεν θα είναι υποχρεωτική. Συστήνεται να γίνεται 6-8 μήνες μετά τη δεύτερη δόση.
Τα επιστημονικά δεδομένα δείχνουν ότι, όταν η ενισχυτική δόση γίνεται με άλλο εμβόλιο, το καθιστά πιο αποτελεσματικό. Βέβαια παραμένει «αγκάθι» το ότι ακόμη κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά πόσο καιρό διαρκεί η ανοσία. Ίσως αν αυτό ήταν επιβεβαιωμένο, να μπορούσαν οι επιστήμονες να πουν με βεβαιότητα πότε, σε ποιους και γιατί θα πρέπει να γίνεται ανά διαστήματα ο εμβολιασμός.
«Στους υγειονομικούς υπάρχει διαφορετική προσέγγιση, είναι ξεχωριστή κατηγορία», ανέφερε στο αθηναϊκό πρακτορείο το μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου.
«Είναι αυτοί με ιστορικό έκθεσης στον ιό. Η διατήρηση της αποτελεσματικότητας του εμβολίου για την αποφυγή λοιμώξεων στο υγειονομικό προσωπικό είναι καθοριστικής σημασίας, για τη μετάδοση του ιού στο εργασιακό και στο οικογενειακό περιβάλλον, αλλά και για την αποφυγή αποδυνάμωσης του συστήματος υγείας, που μπορεί να προκύψει, εάν μεγάλος αριθμός υγειονομικών νοσήσει», όπως εξήγησε.
“Σύμμαχος” ο καιρός
Ο καλός καιρός και οι σχετικά καλές επιδημιολογικές συνθήκες, που επικρατούν το τελευταίο διάστημα, δίνουν παράταση για ανασυγκρότηση δυνάμεων, ενόψει του Οκτωβρίου, οπότε μετατίθενται οι ελπίδες για την επίτευξη του τείχους ανοσίας, μιας και ούτε τον Σεπτέμβριο δεν κατέστη ο στόχος εφικτός.
Βέβαια να μην ξεχνάμε ότι τον Οκτώβριο αναμένεται αύξηση της μεταδοτικότητας του κορωνοϊού.
Παρά τις πιέσεις η επιχείρηση Ελευθερία πάει… ασθμαίνοντας. Διενεργούνται περίπου 33.000 εμβολιασμοί την ημέρα, οι 20.000 από τους οποίους είναι για πρώτη δόση. Τις δύο πρώτες εβδομάδες του Αυγούστου γίνονταν με το ζόρι 14.000 εμβόλια την ημέρα, με ανάλογη εικόνα και στις αρχές του τρέχοντος Σεπτεμβρίου.
Το 53% των νέων κρουσμάτων αφορά σε άτομα ηλικίας άνω των 35 ετών, γεγονός που ανησυχεί πολύ, καθώς είναι αυτές οι ηλικίες που γεμίζουν τα νοσοκομεία.
Διαβάστε επίσης
146 σημεία δωρέαν ελέγχου για COVID-19 για σήμερα Δευτέρα (20/9)
Σε πρώτο πρόσωπο: «Η λάμψη μού δημιούργησε φοβίες, πανικούς και ψυχολογικά προβλήματα»