Clawback: Συνάντηση με τη νέα ηγεσία του υπ. Υγείας ζητούν οι φυσικοθεραπευτές

Άμεση συνάντηση με τη νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Θ. Σκυλακάκη για το ακανθώδες θέμα του clawback ζητά ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών – Π.Σ.Φ. ΝΠΔΔ, με εξαιρετικά επείγουσα επιστολή του, που κοινοποιείται και προς των πρωθυπουργό, δεδομένων και των πρόσφατων εξαγγελιών του τελευταίου από το βήμα της ΔΕΘ για εξορθολoγισμό του clawback.

Όπως αναφέρει στην επιστολή του ο Π.Σ.Φ., αποτελεί παραβίαση κάθε έννοιας Ευρωπαϊκού δικαίου να παρατείνεται έως το 2025, ένα οριζόντιο εισπρακτικό μέτρο που επεβλήθη το 2013 ως προσωρινό, υπό την απειλή της χρεωκοπίας της χώρας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΠΥΥ, οι ετήσιες υποβληθείσες / πραγματικές δαπάνες φυσικοθεραπείας τα τελευταία χρόνια είχαν ως εξής:
το 2015 – 91.675.120€
το 2016 – 96.144.021€
το 2017 – 95.777.131€
το 2018 – 96.000.000€
το 2019 – 85.000.000€,
με τον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ για αυτά τα έτη και το 2020 να διαμορφώνεται στα 71.000.000 €.

Νέες παθήσεις που ο ΕΟΠΥΥ καλύπτει φυσικοθεραπεία

Με την εφαρμογή του νέου ΕΚΠΥ το 2018 εντάχθηκαν νέες παθήσεις για τις οποίες καλύπτει ο ΕΟΠΥΥ φυσικοθεραπεία (λεμφοίδημα), ενώ σε πολλές παθήσεις διευρύνθηκε η χρονική διάρκεια για την οποία αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ χορηγούμενες φυσικοθεραπείες (π.χ. κυστική ίνωση, Α.Ε.Ε., πολλαπλή σκλήρυνση κ.λπ.) με αποτέλεσμα να αυξάνεται η δαπάνη για τις παρεχόμενες συνεδρίες φυσικοθεραπείας.

Πρόσθετη επιβάρυνση

Παράλληλα, προέκυψε πρόσθετη επιβάρυνση στη δαπάνη της φυσικοθεραπείας για τα έτη 2010 και 2021, ως απότοκο της Covid-19 λοίμωξης, λόγω:

  • του αυξημένου αριθμό των ασφαλισμένων που προσήλθαν στα ιδιωτικά εργαστήρια φυσικοθεραπείας, επειδή οι δημόσιες δομές (Κέντρα Υγείας, Νοσοκομεία, ΠΕΔΥ) δεν εξυπηρετούσαν ασφαλισμένους λόγω πανδημίας.
  • του μεγάλου αριθμού των ηλικιωμένων που προσήλθαν στα εργαστήρια φυσικοθεραπείας από τα ΚΑΠΗ των Δήμων, που δεν εξυπηρετούσαν τα μέλη τους και που αποτελούν μια ηλικιακή ομάδα που χρειάζεται τη φυσικοθεραπευτική φροντίδα σε τακτά χρονικά διαστήματα.
  • της αυξημένης ανάγκης παροχής φυσικοθεραπευτικών υπηρεσιών σε νοσούντες από covid-19.

Κι ενώ κάποιος θα περίμενε, λόγω της καταφανούς διαφοράς των πραγματικών αναγκών για φυσικοθεραπείες και του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ, αλλά και λόγω του νέου ΕΚΠΥ και των αναγκών που προέκυψαν από την πανδημία του κορωνοϊού, ο ΕΟΠΥΥ να προχωρήσει σε αύξηση του κλειστού προϋπολογισμού για φυσικοθεραπείες, εντούτοις ο προϋπολογισμός του 2021 μειώθηκε κατά 2.000.000 €, ενώ ταυτόχρονα, με το άρθρο 72 του Ν. 4812/2021, επεβλήθη η προείσπραξη του claw back του 2021 ανά μήνα, με επιπλέον κρατήσεις που προστίθενται στις ήδη παρακρατούμενες δόσεις των claw back προηγούμενων ετών.

Όλα τα παραπάνω γεγονότα έχουν δημιουργήσει οικονομική ασφυξία στους φυσικοθεραπευτές, που – θα πρέπει να σημειωθεί ότι – αποτελούν έναν τομέα επαγγελματιών υγείας που δεν ευθύνεται για την αυξημένη ανάγκη των ασθενών σε φυσικοθεραπείες, καθώς οι συνεδρίες φυσικοθεραπείας χορηγούνται στους ασφαλισμένους όταν υπάρχει ανάγκη, κατόπιν συνταγογράφησης του θεράποντος ιατρού και ανάλογα με την πάθηση του.

Στην επιστολή του ο Π.Σ.Φ. απαιτεί:

  • Την άμεση επαναφορά των 2.000.000 € για τις δαπάνες φυσικοθεραπείας (ποσό το οποίο περικόπηκε από τις επιτρεπτές δαπάνες του 2021 στον κωδικό ΣΤ1 – Εργαστήρια Φυσικοθεραπείας/Φυσικοθεραπευτές)
  • Την άμεση ενίσχυση με άλλα 5.000.000 € για το 2021 λόγω της αυξημένης προσέλευσης ασφαλισμένων, λόγω μη λειτουργίας των Δημοσίων Δομών
  • Αναστολή του μέτρου της προκαταβολικής είσπραξης του claw back και την επανεξέταση της σχετικής Νομοθετικής ρύθμισης

τονίζοντας παράλληλα ότι απαιτείται η ενίσχυση του προϋπολογισμού για τη φυσικοθεραπεία στο ύψος των πραγματικών αναγκών, αλλά και γενικότερα της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, για την οριστική κατάργηση των μνημονιακών μέτρων Rebate & Clawback.

Στα πλαίσια αυτά ζητά τον άμεσο καθορισμό συνάντησης με τη νέα ηγεσία του υπ. Υγείας και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, αρμόδιου για τα θέματα αυτά.

Διαβάστε επίσης

Παπαδημητρίου, Τρύφων,  Άγκαθα, Άδωνις και Πλεύρης χαζεύοντας το clawback

Τι λέει η Ψυχιατρική Εταιρία για τους αρνητές του εμβολίου

Ν. Σύψας: Μέχρι τα Χριστούγεννα θα έχουν νοσήσει όλα τα ανεμβολίαστα παιδιά

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.