Μνημόνιο συνεργασίας υπουργείου Υγείας και UNICEF για την ψυχική υγεία των παιδιών

Σε τετραετή συνεργασία με το νεοσύστατο γραφείο της UNICEF στην Ελλάδα, προχώρησε το υπουργείο Υγείας. Στόχος, η προαγωγή της ψυχικής υγείας των παιδιών και των νέων εφήβων στην χώρα μας.

Το τετραετές Σύμφωνο συντάχθηκε με γνώμονα τη Διεθνή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού καθώς και την Ευρωπαϊκή Στρατηγική για τα Δικαιώματα του Παιδιού και τους Παγκόσμιους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDGs).

Βασικοί πυλώνες συνεργασίας

  • Ενίσχυση της ποιοτικής έρευνας και της ανάλυσης δεδομένων αναφορικά με τις ψυχοκοινωνικές ανάγκες όλων των παιδιών και των εφήβων,
  • Καλύτερη κατανόηση της σχέσης μεταξύ ψυχικής υγείας και διατροφικών διαταραχών, συμπεριλαμβανομένων των παραγόντων που συμβάλλουν στην παιδική παχυσαρκία στην Ελλάδα
  • Κατάρτιση και ενίσχυση δεξιοτήτων των επαγγελματιών ψυχικής υγείας στην υποστήριξη της ψυχικής υγεία των παιδιών και εφήβων,
  • Διεύρυνση και ενίσχυση της πρόσβασης με καινοτόμες δράσεις σε κοινοτικές δομές πρόληψης και αντιμετώπισης ψυχικών διαταραχών, καθώς και στην
  • Ευρύτερη ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του γενικού πληθυσμού, των παιδιών και των οικογενειών τους για την αντιμετώπιση του στίγματος και των διακρίσεων, και τη
  • Δημιουργία δράσεων για τον έγκαιρο εντοπισμό και την αντιμετώπιση των παραγόντων που επιβαρύνουν την ψυχική υγεία των παιδιών και των εφήβων, συμπεριλαμβανομένων του άγχους, της θλίψης, της βίας και των διατροφικών διαταραχών, τα οποία αποτελούν τους κεντρικούς άξονες της συνεργασίας μας.

Σε δηλώσεις της, η υφυπουργός Υγείας, Ζωή Ράπτη υπογράμμισε

«Οφείλουμε να χτίσουμε πάνω στην κρίση του κορονοϊού ένα νέο Εθνικό Σύστημα Υγείας, κρατώντας ως παρακαταθήκη τα μεγάλα του συγκριτικά πλεονεκτήματα, διορθώνοντας τις όποιες αδυναμίες του, και αξιοποιώντας, συγχρόνως, τη δυναμική διεθνών συνεργασιών με φορείς αναγνωρισμένου κύρους.

Η επένδυση στην ψυχική και σωματική υγεία των παιδιών είναι η μόνη ασφαλής και αποδοτική επένδυση, που μπορεί να κάνει ένα κράτος, γιατί το μέλλον κάθε κοινωνίας είναι τα παιδιά της».

Διπλασιάστηκε ο εθισμός των παιδιών και  εφήβων στο διαδίκτυο

Τόνισε επίσης ότι κατά την διάρκεια της πανδημίας σχεδόν διπλασιάστηκε ο εθισμός των παιδιών και εφήβων στο διαδίκτυο με τις διαδικτυακές συμπεριφορές υψηλού κινδύνου να αγγίζουν το 50% με υπερβολικό άγχος, φοβίες, καταθλιπτικό συναίσθημα, αλλά και αίσθημα παραίτησης και έλλειμμα προοπτικής ανάμεσα σε παιδιά και νέους.

Παράλληλα, παρουσιάστηκε αύξηση στις διατροφικές διαταραχές, πολυφαγία και ανορεξία  σε παιδιά και εφήβους, ανεξαρτήτως πολιτισμικής προέλευσης.

Η Ψυχική Υγεία παιδιών και νέων αποτελεί προτεραιότητα για τη UNICEF

«Η έγκαιρη ανίχνευση, η πρόληψη, η πρόσβαση σε ποιοτικές κοινοτικές υπηρεσίες ψυχικής υγείας αλλά και η εξάλειψη του στίγματος γύρω από ψυχικές και διατροφικές διαταραχές θα αποτελέσουν τον πυρήνα της προσέγγισής μας. Τέλος, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι ειδικά τα πιο περιθωριοποιημένα παιδιά και νέοι βρίσκονται στο επίκεντρο των ενεργειών μας και ότι κυβέρνηση, διεθνείς οργανισμοί, ιδιωτικός τομέας, ΜΜΕ, εκκλησία, ακαδημαϊκή κοινότητα, Κοινωνία των Πολιτών και ο καθένας από εμάς ξεχωριστά συνεργαζόμαστε για να διασφαλίσουμε ότι κάθε παιδί στην Ελλάδα είναι υγιές και απολαμβάνει κάθε του δικαίωμα» δήλωσε, από την πλευρά του, ο Luciano Calestini.

Τέλος και οι δύο πλευρές, τόνισαν, ότι μόνο με την συνεργασία όλων των φορέων υποστήριξης, διεθνών, δημοσίων και ιδιωτικών μπορούμε να χτίσουμε το μέλλον των παιδιών μας σε γερές και υγιείς βάσεις.

Διαβάστε επίσης 

Ψυχική Υγεία: Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ των υπουργείων Υγείας, Δικαιοσύνης και Προστασίας του Πολίτη

Δέσμευση του υπουργείου Υγείας, να ολοκληρωθεί η ψυχιατρική μεταρρύθμιση

Ζωή Ράπτη: Αναβαθμίζονται τα Κέντρα Πρόληψης των Εξαρτήσεων

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.