Ράπτη: Προχωράμε στην τακτική και έκτακτη χρηματοδότηση των ΚοιΣΠΕ

Στην τακτική και έκτακτη χρηματοδότηση των ΚοιΣΠΕ για την απασχόληση των ληπτών υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας, προχωρά το υπουργείο Υγείας. Αυτό ανακοίνωσε η υφυπουργός Υγείας Ζωής Ράπτη, στην ημερίδα που διοργάνωσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία των Κοινωνικών Συνεταιρισμών Περιορισμένης Ευθύνης ( Κοι.Σ.Π.Ε.) στο Πολεμικό Μουσείο.

Όπως είπε η κα Ράπτη, ολοκληρώσαμε την επεξεργασία και την έκδοση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης για το πλαίσιο της τακτικής και έκτακτης χρηματοδότησής τους.

Ήδη, κυκλοφόρησε πρόσκληση με την οποία καλούνται οι ΚοιΣΠΕ να υποβάλουν σχέδιο δράσης για να λάβουν έκτακτη χρηματοδότηση, με σκοπό την μείωση των επιπτώσεων της πανδημίας στη δραστηριότητά τους και την αποτροπή απώλειας θέσεων εργασίας.

Πέραν της έκτακτης χρηματοδότησης, οι ΚοιΣΠΕ θα κληθούν να καταθέσουν, για πρώτη φορά, τα αιτήματα τους, με σκοπό να χρηματοδοτήσουμε το μέρος της διοικητικής τους λειτουργίας που αφορά στο κόστος λειτουργίας τους ως Μονάδων Ψυχικής Υγείας.

 

Έχουν εξασφαλιστεί οι οικονομικοί πόροι

Τόσο για την έκτακτη όσο και για την τακτική χρηματοδότηση των ΚοιΣΠΕ έχουμε ήδη εξασφαλίσει τους απαραίτητους οικονομικούς πόρους για την απασχόληση των ληπτών υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας.

Επιπρόσθετα, στο Εθνικό Πρόγραμμα για την Δημόσια Υγεία «Σπύρος Δοξιάδης» έχει προβλεφθεί και μία δράση στον τομέα της τριτογενούς πρόληψης, με τίτλο «Εθνικό Πρόγραμμα Ψυχοκοινωνικής Ένταξης και Αποκατάστασης για άτομα με σοβαρά Ψυχοκοινωνικά Προβλήματα».

Το πρόγραμμα αυτό, στοχεύει σε παρεμβάσεις που αφορούν στην εργασιακή ένταξη, με στόχο τη μείωση του φορτίου των ψυχικών διαταραχών στους πάσχοντες, τις οικογένειες τους και την κοινότητα εν γένει.

Πόροι από το Ταμείο Ανάκαμψης

Εξασφαλίσαμε 10 εκ. Ευρώ για την υλοποίησή του, από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, και η στρατηγική μας στόχευση είναι να υλοποιηθεί αυτό με την συνεργασία της ΠΟΚοιΣΠΕ, μέσω των ΚοιΣΠΕ.

Η ΠΟΚοιΣΠΕ συμμετέχει μέσω του προέδρου της κ. Κουπίδη στην «Εθνική Επιτροπή για την Ψυχική Υγεία» και θα έχει σημαντικό ρόλο στην διαμόρφωση του νέου «Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Ψυχική Υγεία» και ειδικότερα με τη συμμετοχή του Άξονα 5. για την ολοκλήρωση του δικτύου των ΚοιΣΠΕ σε όλη την Επικράτεια και του Άξονα 8. για την ενίσχυση της ένταξης ατόμων με προβλήματα ψυχικής υγείας στην αγορά εργασίας και η ανάπτυξη προγραμμάτων για την προστασία της ψυχικής υγείας των εργαζομένων.

Σύνθημά μας: κανείς μόνος στην πανδημία, κανείς μόνος και μετά.

Τέλος, συγχαίρω τους ΚοιΣΠΕ γιατί συμμετείχαν ενεργά στην, κατά προτεραιότητα, διαδικασία εμβολιασμού, εμβολιαζόμενοι σε συντριπτικά ποσοστά, για να κρατήσουν ανοιχτές τις θέσεις εργασίας τους και τις επιχειρήσεις στις οποίες συμμετέχουν και προτρέπω, με την ευκαιρία αυτή, όλους όσους δεν έχουν εμβολιαστεί να σπεύσουν να προστατευτούν, για να χτίσουμε μαζί το τείχος ανοσίας της χώρας και να επιστρέψουμε με ασφάλεια στην κανονικότητα.

Συνεχίζουμε δυναμικά με σκοπό να γίνουν ακόμα περισσότερες ενέργειες για την εργασιακή ένταξη ατόμων με σοβαρά ψυχοκοινωνικά προβλήματα και ακόμα περισσότερα βήματα στην κοινότητα, χωρίς στίγμα και διακρίσεις.

Διαβάστε επίσης

«Ένεση» ρευστού στην Υγεία από το Ταμείο Ανάκαμψης

Ζωή Ράπτη: Αναβαθμίζονται τα Κέντρα Πρόληψης των Εξαρτήσεων

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.