Σήμερα κατατίθεται στη Βουλή η τροπολογία για την αυτόματη αναγνώριση ειδικότητας Ελλήνων γιατρών από τις ΗΠΑ.
Την ανακοίνωσε έκανε την περασμένη εβδομάδα στο πλαίσιο εκδήλωσης ο πρωθυπουργός.
«Πρόκειται για την αυτόματη αναγνώριση της ειδικότητας και συνακόλουθα της εξειδίκευσης σε γιατρούς, που την έχουν αποκτήσει στις ΗΠΑ. Με την προϋπόθεση, βέβαια, ότι αυτή θα βρίσκεται σε ισχύ και θα αντιστοιχεί σε θέσεις, που θα υπάρχουν στην Ελλάδα.
Με αυτόν τον τρόπο ανοίγει ένας δρόμος επαναπατρισμού έμψυχου δυναμικού, εγκεκριμένων επιστημόνων από τις ΗΠΑ, που θέλουν να επιστρέψουν στην πατρίδα μας και να στηρίξουν και το Εθνικό Σύστημα Υγείας», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Θέλουμε οι επιστήμονες να μπορούν να δουν το μέλλον τους στην πατρίδα μας, αναζητώντας ποιότητα ζωής, την οποία αναμφισβήτητα προσφέρει η πατρίδα μας, δίπλα, όμως, στην επαγγελματική τους φιλοδοξία και συνδυάζοντας τους δικούς τους προσωπικούς στόχους με τη συλλογική ευημερία της χώρας», πρόσθεσε.
Σήμερα η τροπολογία για το brain gain από τις ΗΠΑ
Μέχρι τώρα οι Έλληνες γιατροί του εξωτερικού μπορεί να έκαναν και δυο χρόνια, μέχρι να δουν τα χαρτιά τους (πτυχία, ειδικότητα κτλ) να εγκρίνονται.
Η χρονοβόρα διαδικασία απαιτούσε πέρασμα από επιτροπές, συνεντεύξεις, γνωμοδοτήσεις, αποτελώντας ουσιαστικά αντικίνητρο για όλους όσοι επιθυμούσαν να επιστρέψουν και να εργαστούν στα πάτρια.
Ειδικότερα η αναγνώριση ειδικοτήτων από χώρες, όπως οι ΗΠΑ, περνούσε μέσα από το ΚΕΣΥ (Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας), μια διαδικασία αμιγώς γραφειοκρατική.
Πολλές φορές, δε, οι επιστήμονες χρειαζόταν να ξαναδώσουν εξετάσεις στην Ελλάδα, προκειμένου να μην θεωρούνται «ανειδίκευτοι».
Πλέον αυτά ανήκουν στο παρελθόν. Η σχετική τροπολογία θα κατατεθεί στο νομοσχέδιο με τίτλο «Σύσταση και οργάνωση νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου με την επωνυμία “Σύλλογος Διαιτολόγων – Διατροφολόγων Ελλάδος”», το οποίο έγινε δεκτό επί της αρχής, κατά πλειοψηφία, από την επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων και θα τεθεί προς συζήτηση και ψήφιση στην ολομέλεια της Βουλής την Τετάρτη, 30 Απριλίου 2025.
Η θέση του Υπουργού Υγείας
Ο Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, ενημέρωσε σχετικά την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή. Η νέα τροπολογία ήταν ένα στοίχημα για εκείνον, που, αφουγκραζόμενος την ακάλυπτη ανάγκη, προσπαθούσε να βρει τρόπο να ρυθμιστεί το πρόβλημα τους τελευταίους εννέα μήνες.
Όπως είπε, έως τώρα ένας Έλληνας γιατρός, που είχε άδεια ασκήσεως επαγγέλματος ιατρικής στις ΗΠΑ, και ο οποίος είχε μια ειδίκευση στη χώρα αυτή, για να εργαστεί στην Ελλάδα, θα έπρεπε να περνά μέσα από το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας και να δίνει ξανά εξετάσεις.
«Εμείς λέμε ότι, αν έχεις ενεργή και αναγνωρισμένη άδεια από ένα κράτος, όπως της Αμερικής, δεχόμαστε ότι το κράτος αυτό είναι αξιόπιστο, ότι η άδειά σου αυτή έχει, προφανώς, αντίκρισμα και ότι θα μπορείς να κάνεις δουλειά στην Ελλάδα», εξήγησε ο κ. Γεωργιάδης.
«Η κίνηση αυτή γίνεται, επειδή θέλουμε να ενισχύσουμε το “brain gain”.
Θέλουμε να πούμε σε Έλληνες γιατρούς, που έχουν εκπαιδευτεί και θριαμβεύουν στην Αμερική, να έρθουν και να μείνουν στην Ελλάδα. Και το καλοκαίρι που έρχονται για διακοπές, εάν θέλουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους για δύο βδομάδες, για έναν μήνα, για δύο μήνες… Γιατί να μην μπορούν να το κάνουν;» αναρωτήθηκε ο Υπουργός Υγείας.