Μάριος Θεμιστοκλέους: Kερδισμένος ο πολίτης από τη συνεργασία ιδιωτικού και δημόσιου τομέα

Οι συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στην υγεία, μονοπώλησαν το ενδιαφέρον της συζήτησης με θέμα την υγεία του μέλλοντος και τα βιώσιμα συστήματα υγείας, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του 10ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.

Ο Υφυπουργός Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, ανέφερε: «Βασικότερος στόχος είναι η διατήρηση του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα της υγείας. Το ΕΣΥ είναι και το κρατικό και το ιδιωτικό. Αυτό είναι η ολοκληρωμένη έκφραση του δημόσιου συστήματος υγείας. Ο μόνος κερδισμένος από τη συνεργασία ιδιωτικού και δημόσιου, είναι ο πολίτης που θα απολαμβάνει ποιοτικότερες υπηρεσίες. Στην πανδημία μπήκαν οι βάσεις αυτής της συνεργασίας. Τα δημόσια νοσοκομεία διαχειρίστηκαν το κύμα κορονοϊού και τα ιδιωτικά τα υπόλοιπα. Οι ασφαλιστικές εταιρείες στη χώρα μας είναι λίγο πιο κάτω από εκεί που έπρεπε να είναι. Ένα πράγμα μας αφορά, να μην πληρώνει ο ασθενής. Αν δεν πληρώνει ο ασθενής κανείς δεν ενδιαφέρεται για το αν είναι δημόσιο, ιδιωτικό ή ασφαλιστήριο».

Η Φιλίππα Μιχάλη, Πρόεδρος Δ.Σ. & CEO της ΝΝ Hellas, (φωτό) σημείωσε: «Η ιδιωτική ασφάλιση δεν αποτελεί πολυτέλεια, αλλά έναν σημαντικό μηχανισμό προστασίας, ιδιαίτερα για τους οικονομικά ασθενέστερους. Μέσα από συνέργειες και στοχευμένα κίνητρα, μπορούμε να ενισχύσουμε την ασφαλιστική συνείδηση και να προσφέρουμε πιο προσιτές και βιώσιμες λύσεις υγείας, που ανταποκρίνονται στις νέες αναδυόμενες ανάγκες όλων».

Από την πλευρά του ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Interamerican, Γιάννης Καντώρος, (φωτό) ανέφερε πως «βλέπω ότι υπάρχει μια συνειδητοποίηση ότι θα πρέπει να δουλέψουμε με νέο τρόπο για να αντιμετωπιστεί το θέμα της πρόσβασης των Ελλήνων σε καλές και ποιοτικές υπηρεσίες υγείας». Δήλωσε επίσης πως «η ασφαλιστική αγορά βλέπει θετικά τον τρίτο πυλώνα» αλλά και πως «φυσικά, θα ήταν ευπρόσδεκτες και καθαρά ιδιωτικές επενδύσεις». Εκτίμησε πάντως πως ένα σύστημα υγείας, στο οποίο «για οποιονδήποτε λόγο ο Έλληνας παίρνει το αυτοκίνητο και πηγαίνει στο νοσοκομείο, δεν μπορεί να είναι βιώσιμο» εξηγώντας πως εκεί «οποιαδήποτε ιατρική πράξη κοστίζει αρκετές φορές παραπάνω. Αυτό δημιουργεί μεγάλα διαχειριστικά προβλήματα. Έτσι το νοσοκομείο θα επικεντρωθεί στις βαριές περιπτώσεις. Σ’ αυτό η Ελλάδα έχει μείνει πίσω. Δεν είναι κερδοφόρα δραστηριότητα η ασφάλεια υγείας αυτή τη στιγμή. Αν μάλιστα υπάρξει οριζόντια ρύθμιση ασφαλίστρων στην υγεία, θα επιφέρει ανάγκη για κεφαλαιακή αύξηση». Ο ίδιος προέβλεψε πως σε μια τέτοια περίπτωση, λίγες εταιρείες θα μείνουν στην αγορά.


Τέλος, ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών, Βασίλης Αποστολόπουλος, (φωτό) δήλωσε ικανοποιημένος που «επιτέλους είμαστε σε ένα διάλογο με κοινές παραδοχές και αντιλήψεις», τονίζοντας παράλληλα πως είναι «στα χέρια του Υπουργείου να αποφασίσει πώς το ιδιωτικό και το δημόσιο θα εμπλέκονται για να παρασχεθεί η καλύτερη δυνατή θεραπεία στον πολίτη». Σημείωσε τέλος, πως «οποιοσδήποτε ασθενής επιλέγει τον ιδιωτικό τομέα, απελευθερώνει μια θέση στο δημόσιο σύστημα για να την πάρει κάποιος άλλος».

Διαβάστε επίσης

Ο Έρικ Ντέιν (Grey’s Anatomy και Euphoria) διαγνώστηκε με τη νόσο ALS

Με δυσκολίες η χορήγηση Φαρμάκων Υψηλού Κόστους από τα ιδιωτικά φαρμακεία την περίοδο του Πάσχα

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.