1 στα 3 self tests δεν δηλωθηκε στην ηλεκτρονική πλατφόρμα

Απολογισμό της διάθεσης των αυτοδιαγνωστικών τεστ έκανε με ανάρτηση στα κοινωνικά δίκτυα, ο ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Άκης Σκερτσος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε, μέσα σε δύο εβδομάδες διατέθηκαν συνολικά 2.149.220 δωρεάν self tests σε 1.124.421 εργαζόμενους του ιδιωτικού και δημοσίου τομέα, μαθητές και εκπαιδευτικούς, από 10.228 φαρμακεία σε όλη την επικράτεια.

Ωστόσο, στην ειδική πλατφόρμα δηλώθηκαν 1,45 εκατομμύρια τεστ, δηλαδή το 67% του συνόλου. Αυτό σημαίνει ότι 1 στα 3 αυτοδιαγνωστικά τεστ δεν δηλώθηκε στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, επομένως δεν καταγράφηκε το αποτέλεσμά του.

Επιτυχημένη πολιτική

Ο κ.Σκέρτσος πάντως υποστηρίζει ότι «τα self tests είναι επιτυχημένη πολτική και οτι η ανταπόκριση των πολιτών είναι εντυπωσιακή «Μαζί με τα εμβόλια, και μέχρι να φτάσουμε την επιθυμητή ανοσία του πληθυσμού, τα self test υποστηρίζουν -ως εργαλείο προσυμπτωματικού ελέγχου σε μαζική κλίμακα- την ελεγχόμενη επαναλειτουργία οικονομίας και κοινωνίας».

Όπως έγραψε στα κοινωνικά δίκτυα, «για να κατανοήσουμε την κλίμακα αυτής της σημαντικής παρέμβασης δημόσιας υγείας, το σύνολο των εργαστηριακών τεστ που έχουν πραγματοποιηθεί από υγειονομικούς από την αρχή της πανδημίας έως σήμερα (Φεβρουάριος 2020-Απρίλιος 2021) είναι περίπου 7,7 εκατομμύρια.

Δηλαδή, μέσα σε μόλις 2 εβδομάδες πραγματοποιήθηκε στην επικράτεια, από ένα πολύ μεγάλο δείγμα ασυμπτωματικών πολιτών, κάτι παραπάνω από το 1/4 των τεστ που έχουν γίνει συνολικά τις προηγούμενες 60 εβδομάδες».

Όπως αναφέρει ο κ.Σκέρτσος, «τα self tests ενδυναμώνουν κάθε πολίτη να έχει καλύτερο έλεγχο της υγείας του, άρα να επιδεικνύει και πιο υπεύθυνη κοινωνική συμπεριφορά. Ταυτόχρονα απελευθερώνουν την κοινωνία και την οικονομία από μια σειρά περιοριστικά μέτρα που έχουν δυσβάσταχτο οικονομικό (έως 3 δις/μήνα), κοινωνικό και ψυχολογικό κόστος».

Κι άλλα δωρεάν τεστ

Παραλλήλως ο Α. Σκερτσος προαναγγέλλει ότι «την επόμενη εβδομάδα θα διευρυνθούν περαιτέρω οι ομάδες του πληθυσμού που θα μπορούν να πάρουν από τα φαρμακεία το εβδομαδιαίο δωρεάν τεστ, καθώς προστίθενται όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι (με εξαίρεση τους εκπαιδευτικούς και ενστόλους που βρίσκονται στις ομάδες προτεραιότητας και αναπλήρωσης του εμβολιασμού), οι κληρικοί και οι αυτοαπασχολούμενοι των κλάδων του ιδιωτικού τομέα που ήδη λαμβάνουν self tests».

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.