Ζωή Ράπτη: Κανένας μόνος στην πανδημία

Την ανάπτυξη και υλοποίηση των δράσεων για την αντιμετώπιση των ψυχοκοινωνικών επιπτώσεών της πανδημίας στους πολίτες, παρουσίασε η υφυπουργός Υγείας, Ζωή Ράπτη.

Ειδικότερα, όπως είπε το υπουργείο Υγείας έχει σχεδιάσει και υλοποιεί ειδικό πρόγραμμα παροχής ψυχοκοινωνικής υποστήριξης στους ασθενείς με COVID-19 που νοσηλεύονται στα Νοσοκομεία της χώρας, στις οικογένειές τους και στο υγειονομικό προσωπικό.

Το Πρόγραμμα ονομάστηκε «Κανένας μόνος στην Πανδημία», και ξεκίνησε στις αρχές του έτους. Στο συντονισμό και στην επιστημονική υποστήριξη του Προγράμματος, συμβάλλει και η Ομοσπονδία Φορέων Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης και Ψυχικής Υγείας «ΑΡΓΩ».

Το Πρόγραμμα απευθύνεται σε:

  1. ασθενείς COVID-19 που νοσούν στα Νοσοκομεία μόνοι ή κατ’ οίκον, με ή χωρίς οικείους και χρειάζονται ενδυνάμωση και υποστήριξη,
  2. στις οικογένειές τους που τους φροντίζουν ή που αναμένουν το εξιτήριο τους από το Νοσοκομείο ή βιώνουν την οδυνηρή απώλεια αγαπημένων προσώπων τους,
  3. στα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις που επηρεάζονται περισσότερο από τις επιπτώσεις της πανδημίας στην καθημερινότητα τους,
  4. στα άτομα από τις ευάλωτες ομάδες που βιώνουν κοινωνική απομόνωση ή αποκλεισμούς
  5. στο προσωπικό των μονάδων υγείας και του ΕΚΑΒ, που έχει επωμιστεί το σημαντικό κοινωνικό και υγειονομικό έργο της αντιμετώπισης των επιπτώσεων στην υγεία του πληθυσμού και βιώνει μια παρατεταμένη περίοδο υγειονομικού συναγερμού,
  6. καθώς και στο γενικό πληθυσμό, με έμφαση σε όσους πλήττονται από τις επιπτώσεις του κορονοϊού, όπως σε ανέργους, σε εργαζόμενους σε αναστολή, σε ελεύθερους επαγγελματίες με κλειστές δραστηριότητες

Το Πρόγραμμα υλοποιείται από 24 Κέντρα Ημέρας και Κινητές Μονάδες Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου σε όλη την χώρα, σε συνεργασία με τις κατά τόπους Υγειονομικές Περιφέρειες και σε διασύνδεση με παραπάνω από 450 Μονάδες Υγείας του Ε.Σ.Υ., όπως Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας και Περιφερειακά Ιατρεία. Παρέχονται εξ’ αποστάσεως υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής υποστήριξης και ενδυνάμωσης αλλά και ψυχοθεραπείας ,από έμπειρο και εξειδικευμένο προσωπικό.

Έχουν προσληφθεί συνολικά, μέχρι σήμερα, 92 επαγγελματίες στο χώρο της ψυχικής υγείας: 61 ψυχολόγοι, 20 κοινωνικοί λειτουργοί, 2 ψυχίατροι, 1 παιδοψυχίατρος και 8 λοιπών ειδικοτήτων

 

Έχουν εξυπηρετηθεί συνολικά, μέχρι σήμερα, 1.142 άτομα: 126 ασθενείς με Covid, 111 συγγενείς ασθενών, 177 χρόνιοι πάσχοντες, 123 άτομα από ευάλωτες ομάδες, 210 άνεργοι, 85 μέλη προσωπικού Νοσοκομείων, 310 άτομα από τον γενικό πληθυσμό και διεκπεραιώνονται 249 νέα αιτήματα

Έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα:

  • 5.040 συνολικά τηλεσυνεδρίες , στις οποίες περιλαμβάνεται η ανίχνευση αναγκών, η τηλε-συμβουλευτική και η τηλε-ψυχοθεραπεία,
  • 148 τηλε-εκπαιδεύσεις του προσωπικού μονάδων υγείας και του γενικού πληθυσμού, με 4.011 συμμετέχοντες και
  • 109 δράσεις αγωγής κοινότητας.
  • Έχουν διανεμηθεί σε όλες τις μονάδες ενημερωτικά φυλλάδια για το υγειονομικό προσωπικό, τους ασθενείς Covid, τις οικογένειές τους και τον γενικό πληθυσμό, και έχουν αναρτηθεί αφίσες στους χώρους των Νοσοκομείων.

Το προφίλ των ευάλωτων ομάδων 

Οι πιο ευάλωτοι στην εμφάνιση ψυχικών διαταραχών κατά την πανδημία είναι όσοι είχαν προηγούμενο ιστορικό ψυχιατρικής νόσου, όσοι έχουν υποκείμενα νοσήματα, όσοι ζουν μόνοι τους και δεν έχουν υποστηρικτικό οικογενειακό περιβάλλον, όσοι έχουν απώλεια εισοδήματος και βιώνουν οικονομική αστάθεια, όσοι έχουν χαμηλό κοινωνικό και οικονομικό προφίλ, όσοι λαμβάνουν κακής ποιότητας πληροφόρηση.

Επίσης σημανικό ρόλο παίζει, το φύλο, γιατί οι γυναίκες φαίνεται ότι είναι πιο ευάλωτες από τους άντρες, τα παιδιά και οι έφηβοι που δεν έχουν υποστηρικτικό οικογενειακό περιβάλλον ή υπάρχουν κακές σχέσεις μέσα στην οικογένεια.

«Είναι αλήθεια ότι η χρήση ουσιών, τόσο των ηρεμιστικών όσο και των αντικαταθλιπτικών, έχει αυξηθεί όχι μόνο στην χώρα αλλά και παγκοσμίως» παραδέχτηκε η Ράπτη.

Μετά τον κορονοϊό θα βιώσουμε μία 2η πανδημία

Σύφωνα με στοιχεία  σε όλες τις έρευνες, τόσο τις ελληνικές όσο και τις διεθνείς, αποτυπώνεται η αύξηση του άγχους, της κατάθλιψης και μάλιστα σε πολύ υψηλά ποσοστά, πάνω από 15%, η αϋπνία που βιώνουν πολλοί συμπολίτες μας και το στρες.

Έχει βρεθεί πως στα διάφορα κύματα κάθε πανδημίας, και στη χώρα μας, παρατηρείται αύξηση των συμπτωμάτων αυτών που σχετίζονται με το άγχος και τα περιοριστικά μέτρα. Η μοναξιά, επίσης, που βιώνουμε καταγράφεται ότι αναπτύσσει ψυχοσυναισθηματικές δυσκολίες στους συμπολίτες μας και κυρίως στα παιδιά

«Εκείνο που γνωρίζουμε και το υπογραμμίζει και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, είναι ότι μετά το πέρας της πανδημίας θα βιώσουμε μία δεύτερη πανδημία, που θα είναι η πανδημία που θα αφορά στην Ψυχική Υγεία» προειδοποίησε η κ. Ράπτη.

Το Εθνικό Σχέδιο για την Ψυχική Υγεία

Η κ. Ράπτη έκανε λόγο και για τη διαμόρφωση ενός Εθνικού Σχεδίου για την Ψυχική Υγεία για τη δεκαετία 2021-2030, ώστε να ολοκληρωθεί η ψυχιατρική μεταρρύθμιση στη χώρα και να αναπτυχθούν δράσεις που θα συμβάλλουν στην βελτίωση του μοντέλου της Ψυχικής Υγείας.

Εμβολιασμοί σε δομές Ψυχικής Υγείας

Το ποσοστό των εμβολιασθέντων, όσον αφορά τα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου, είναι 75% στους ενοίκους και 83% στο ίδιο το προσωπικό, των εργαζομένων, ενώ οι εμβολιασμοί συνεχίζονται, σημείωσε η κ.Ράπτη.

Επίσης, έχουν εμβολιαστεί 2.200 ασθενείς των 3 μεγάλων Ψυχιατρικά Νοσοκομεία της χώρας και των κλειστών δομών που αυτά τα Νοσοκομεία εποπτεύουν. Τα ποσοστά εμβολιασμού στα δημόσια Νοσοκομεία είναι υψηλά τόσο στους ωφελούμενους, όσο και στους υγειονομικούς. Ενδεικτικά, στην 1η Υγειονομική Περιφέρεια το ποσοστό εργαζομένων και ωφελούμενων, των εμβολιασμένων αγγίζει το 71,42%. Οι εργαζόμενοι είναι 69,70% εμβολιασμένοι και οι ασθενείς 74,60% εμβολιασμένοι.

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.