Στο ευρωπαϊκό κέντρο κατά της παχυσαρκίας, στα προγράμματα πρόληψης, αλλά και για την τηλεϊατρική, το δίκτυο της οποίας αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τέλος του 2025, αναφέρθηκε η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη.
Μιλώντας στο Action 24, η κα Αγαπηδάκη σημείωσε, «Το Υπουργείο Υγείας έχει κάνει μία μεγάλη στο πλαίσιο της Εθνικής ΔράΕΙρήνη Αγαπηδάκη σης κατά της Παχυσαρκίας, που αφορά και στα παιδιά και στους ενήλικες. Επενδύουμε λοιπόν 5 εκ ευρώ στην ανάπτυξη του Ευρωπαϊκού Κέντρου Παχυσαρκίας προκειμένου να εξάγουμε τεχνογνωσία στον τομέα της Πρόληψης και αντιμετώπισης της παχυσαρκίας. Στόχος μας είναι να κάνουμε το πρόβλημα – πλεονέκτημα, την κρίση – ευκαιρία. Ξέρουμε όλοι ότι στη χώρα μας έχουμε ένα από τα υψηλότερα ποσοστά παιδικής παχυσαρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι μία συνάρτηση πολλών παραγόντων. Έχουμε χειρότερη διατροφή, έχουμε λιγότερη κίνηση όλοι μας, παιδιά και ενήλικες.
Παιδική παχυσαρκία
Θεωρώ λοιπόν ότι η χώρα μας που έχει και το πρόβλημα, μπορεί να δώσει και τη λύση. Με το πρόγραμμα που έχουμε για την καταπολέμηση της παιδικής παχυσαρκίας σε εθνικό επίπεδο, και αφορά τα παιδιά ηλικίας 0 – 17 ετών, γιατί ξέρετε οι αναπτυξιακές ανάγκες των παιδιών διαφέρουν από φάση σε φάση και έτσι είναι και οι διατροφικές τους ανάγκες.
Το Υπουργείο Υγείας, έρχεται να καλύψει αυτό το κενό, να δώσουμε δωρεάν συνεδρίες με διατροφολόγους, επισκέψεις σε γιατρούς σε όλη τη χώρα. Στα σχολεία εφαρμόζουμε ένα ειδικό πρόγραμμα, το οποίο ήδη έχει ξεκινήσει να εφαρμόζεται και έχει αγκαλιαστεί και από τα παιδιά και από τους εκπαιδευτικούς και βέβαια δωρεάν δυνατότητα για άθληση, δωρεάν υγιεινά τρόφιμα και μια σειρά από παρεμβάσεις στην κοινότητα».
Πρόγραμμα πρόληψης των καρδιαγγειακών νοσημάτων
«Το πρόγραμμα αφορά 5,5 εκατομμύρια πολίτες 30 έως 70 ετών στη χώρα μας. Όπως ακριβώς και στα υπόλοιπα προγράμματα πρόληψης που ήδη “τρέχουν”, οι πολίτες θα λαμβάνουν ένα sms για να κλείσουν τις δωρεάν εξετάσεις τους. Έχουμε τρία επίπεδα ελέγχου: Έχουμε ένα πρώτο σετ εξετάσεων στην αρχή, όπου με μια απλή εξέταση αίματος διαπιστώνεται το λιπιδαιμικό προφίλ. Έπειτα, κλείνουμε επίσκεψη σε γιατρό, και βλέπει αν έχουμε υψηλό καρδιαγγειακό κίνδυνο. Αυτό σημαίνει υψηλή πιθανότητα να εμφανίσουμε στεφανιαία νόσο τα επόμενα χρόνια. Με βάση λοιπόν αυτό το σκορ μας παραπέμπει στο δεύτερο επίπεδο, ηλεκτροκαρδιογράφημα, υπέρηχο καρδιάς και μία σειρά από αλλες εξετάσεις. Εάν και εκεί διαπιστωθεί ότι υπάρχει κάποιο ύποπτο εύρημα, παραπεμπόμαστε περαιτέρω για να κάνουμε stress echo ή σπινθηρογράφημα, για να διαπιστωθεί αν υπάρχει ισχαιμία.
Ειδικά για το stress echo, μιλάμε για μία εξέταση που ουσιαστικά έχει μία καλύτερη απόδοση από το τεστ κοπώσεως. Το τεστ κοπώσεως είναι αυτό που ανεβαίνουμε στο διάδρομο. Το stress echo ξαπλώνεις, σου χορηγείται μία ουσία σκιαγραφικό και μία ουσία που στρεσάρει την καρδιά, βλέπει ο γιατρός την λειτουργία της καρδιάς και μπορεί να καταλάβει αν υπάρχει ισχαιμία ή αν υπάρχει κίνδυνος να πάθει κάποιος έμφραγμα, σημείωσε η κα Αγαπηδάκη.
Θέλω να πω κάτι για τα καρδιαγγειακά που είναι σημαντικό: Θέλω να ξέρουν οι πολίτες ότι για κάθε ένα εκατομμύριο άτομα που θα συμμετάσχουν σε αυτό το πρόγραμμα, γλιτώνουμε 20 χιλιάδες θανάτους, εγκεφαλικά και εμφράγματα. Μπορούν οι πολίτες να επισκεφθούν το site www.proliptikes.gov.gr να δουν όλα τα συνεργαζόμενα κέντρα για κάθε πρόγραμμα, είτε αφορά τον τράχηλο, είτε το παχύ έντερο, είτε το μαστό, είτε τα καρδιαγγειακά και να απευθυνθούν εκεί να κάνουν τις εξετάσεις τους εύκολα γρήγορα και δωρεάν ανεξάρτητα από το αν είναι ασφαλισμένοι ή ανασφάλιστοι.
Οι προληπτικές εξετάσεις ήρθαν για να μείνουν, είναι ένα νέο σύστημα, το πρώτο ολοκληρωμένο σύστημα πρόληψης που αποκτά η χώρα και είναι ένας πυλώνας πλέον του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Υλοποιούμε το όραμα του Πρωθυπουργού για ένα Υπουργείο Υγείας κι όχι απλά αντιμετώπισης της ασθένειας».
Για την τηλεϊατρική
«Η τεχνολογία έρχεται να γίνει βοηθητικό εργαλείο, όχι να υποκαταστήσει το γιατρό. Ήδη δουλεύει ακόμα καλύτερα σταδιακά, προχωράμε και περισσότερο. Μέχρι τέλος του 2025 θα είναι σε πλήρη ανάπτυξη το δίκτυο της τηλεϊατρικής. Να πω ότι έχουμε συνδράμει και στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας με το δίκτυο της τηλεϊατρικής και μπορούν και έχουν τη δυνατότητα περίθαλψης οπουδήποτε και αν βρεθούν.
Το ίδιο συμβαίνει και στη δεύτερη ΥΠΕ που έχουμε τα περισσότερα νησιά και σταδιακά το επεκτείνουμε σε περισσότερες περιοχές της χώρας. Πλήρη ανάπτυξη τέλος του 2025».
Διαβάστε επίσης
Ειρήνη Αγαπηδάκη: ”Η υγεία είναι δικαίωμα όλων”
Ευρωπαϊκό Κέντρο για την καταπολέμηση της Παχυσαρκίας: Τι αλλάζει στην παιδική παχυσαρκία