Τι περιλαμβάνει το πενταετές σχέδιο δράσης για τη Δημόσια Υγεία

Από τέσσερα διαφορετικά ταμεία , με άνω του 1 δισεκατομμυρίου ευρώ, θα χρηματοδοτηθεί το 5ετές σχέδιο δράσης για τη δημόσια υγεία, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, κατά τη παρουσίαση στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής.

Ειδικότερα, από το Ταμείο Ανάκαμψης, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, τον τακτικό Προϋπολογισμό, το ΕΣΠΑ και τον Μηχανισμό Επείγουσας Ανταπόκρισης.

«Όταν μιλάμε για Δημόσια Υγεία μιλάμε για πρωτογενή, δευτερογενή και τριτογενή πρόληψη και για τον λειτουργικό εκσυγχρονισμό του Συστήματος Δημόσιας Υγείας», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός, προσθέτοντας ότι μέχρι πρότινος το 97%-98% της χρηματοδότησης των πολιτικών Υγείας ήταν αποκλειστικά στην περίθαλψη και πολύ μικρό κομμάτι ήταν αυτό για το οποίο υπήρχε η δυνατότητα να δοθεί στη Δημόσια Υγεία.

Αναφερόμενος στο σχετικό νομοσχέδιο για τη δημόσια υγεία σημείωσε  ότι «δίνεται – ίσως για πρώτη φορά – η δυνατότητα χρηματοδότησης των δράσεων Δημόσιας Υγείας που σχεδιάζει ή νομοθετεί το Υπουργείο Υγείας.

Παρεμβάσεις για την προάσπιση της Δημόσιας Υγείας 

Εφαρμόζουμε πολιτικές Δημόσιες Υγείας που έχουν να κάνουν με προσυμπτωματικό έλεγχο, με screening, σημείωσε ο κ.Κικίλιας.  Αυτό δίνει τη δυνατότητα να μη χρειάζεται σημαντικό κομμάτι του πληθυσμού να φτάσει μετά από ένα χρονικό διάστημα, ενδεχομένως σε μεγαλύτερη ηλικία, στα Νοσοκομεία μας και να χρειάζεται περίθαλψη ασθένειες ίσως σε προχωρημένο στάδιο και με πολύ μεγάλο ψυχικό, κοινωνικό και οικονομικό κόστος.

Ο υπουργός Υγείας μίλησε και για το Γραφείο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στην Αθήνα για την Ποιότητα της Φροντίδας και την Ασφάλεια των Ασθενών, το οποίο είπε αποτελεί μια πολύ μεγάλη επιτυχία για την Ελλάδα.

«Είμαστε συνεπείς και σε μία άλλη δέσμευση την οποία ανακοινώσαμε και την οποία υποδέχθηκε η ελληνική κοινωνία με ιδιαίτερη θέρμη, αλλά και κάποιοι μεταξύ υμών με αμφισβήτηση ότι «έχει Γραφείο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας στην Ελλάδα, και άρα μας κοροϊδεύετε, πρόκειται για το ίδιο πράγμα».

Είναι μία πολύ μεγάλη επιτυχία για τη χώρα. Είναι μία τεράστια συμβολή να έχουμε εδώ ως τεχνικό σύμβουλο, καθοδηγητή και συνεργάτη τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, να ανταλλάσσουμε απόψεις και να παίρνουμε την τεχνογνωσία του.

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.