Αν κάποιος δεν ακολουθήσει πιστά τις οδηγίες του self test υπάρχει περίπτωση να ακυρωθεί το τεστ. Τι γίνεται σε αυτή την περίπτωση, αφού ο μαθητής δεν δικαιούται να πάρει άλλο τεστ;
Την απάντηση έδωσε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης στην ενημέρωση της Παρασκευής 9 Απριλίου τονίζοντας ότι αυτό το θέμα το έχει συζητήσει και ο ίδιος με τα μέλη της επιτροπής την καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου και τον καθηγητή Γκίκα Μαγιορκίνη.
Ο αναπληρωτής Υπουργός Υγείας σημείωσε ότι η περίπτωση αυτή είναι «σχεδόν απειροελάχιστη.
Ωστόσο, στην περίπτωση που θα υπάρξει άκυρο αποτέλεσμα σε τεστ, τότε ο γονέας θα πρέπει να κρατήσει την πλακέτα και με την επίδειξη του μη έγκυρου τεστ να προσέλθει με το παιδί του σε μια δημόσια δομή, ώστε να κάνει δωρεάν το επαναληπτικό τεστ προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία».
Αναφερόμενος στην αξιοπιστία των τεστ, ο επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης, εξήγησε ότι ακόμη και τα μοριακά δεν μπορούν να αποκλείσουν τη νόσο σε ποσοστό 100%, οπότε το αρνητικό αποτέλεσμα δεν θα θα πρέπει να μας οδηγεί σε εφησυχασμό.
«Η ικανοποιητική ακρίβεια του self-test, σε συνδυασμό με το μεγάλο αριθμό εξετάσεων που μπορούν να διενεργηθούν συγχρόνως, καθώς και με το μικρό χρονικό διάστημα που απαιτείται για την ολοκλήρωσή τους, κάνουν αυτά τα ατομικά τεστ ένα επιπλέον εργαλείο στη φαρέτρα όλων μας για την αντιμετώπιση της πανδημίας», κατέληξε.