ΟΗΕ: Μετά τον θάνατο 15 εκατομμυρίων ανθρώπων από την πανδημία, αυξήθηκε ο δείκτης ανάπτυξης, αλλά όχι για όλους

Η ανθρωπότητα πέτυχε νέο ρεκόρ ανάπτυξης, μετά την πανδημία, η οποία άφησε πίσω της 15 εκατομμύρια νεκρούς.

Μετά από μεγάλες απώλειες το 2020 και το 2021, ο Δείκτης Ανθρώπινης Ανάπτυξης που αντικατοπτρίζει το κατά κεφαλήν εισόδημα, την εκπαίδευση και το προσδόκιμο ζωής, έχει σκαρφαλώσει στο υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί ποτέ σε παγκόσμιο επίπεδο.

Αυτό προκύπτει από την έκθεση του ΟΗΕ για την Ανθρώπινη Ανάπτυξη 2023-2024, η οποία κρύβει ορισμένες πολύ ανησυχητικές καταστάσεις.

Η συνολική τιμή του Δείκτη Ανθρώπινης Ανάπτυξης (HDI) είναι μεγαλύτερη από ό,τι ήταν το 2019. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι ο κόσμος έχει ανακάμψει πλήρως από τις επιπτώσεις της πανδημίας COVID-19, που επιδεινώνονται από άλλες παγκόσμιες κρίσεις. Ο αριθμός του 2023 παραμένει κάτω από το επίπεδο που είχε προβλεφθεί πριν από την πανδημία. Ουσιαστικά, δεν έχουμε φτάσει στο επίπεδο ανθρώπινης ανάπτυξης που θα περίμενε κανείς αν δεν είχε συμβεί η πανδημία.

“Πριν από την κρίση, ο κόσμος βρισκόταν σε καλό δρόμο για να φτάσει σε ένα μέσο «πολύ υψηλό» Δείκτη Ανθρώπινης Ανάπτυξης έως το 2030, που συμπίπτει με την προθεσμία για τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDGs). Τώρα είμαστε εκτός τροχιάς, με κάθε περιοχή να βρίσκεται κάτω από τις προβλέψεις πριν από το 2019.

Μέρος αυτής της χαμένης ανθρώπινης ανάπτυξης μπορεί να μην ανακτηθεί ποτέ. Πρώτον, η COVID-19 σκότωσε 15 εκατομμύρια ανθρώπους. Πρόκειται για εκατομμύρια ζωές που χάθηκαν με απεριόριστες δυνατότητες που δεν θα πραγματοποιηθούν ποτέ. Και μεταξύ των επιζώντων είναι εκείνοι που υποφέρουν μακροχρόνιες επιπτώσεις στην υγεία που περιορίζουν τις επιλογές τους, και εκείνοι που έχουν χάσει χρόνια εκπαίδευσης που μπορεί να μην αναπληρώσουν ποτέ”, αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση.

Μια άλλη σκιά πάνω από την ανάκαμψη της ανθρώπινης ανάπτυξης είναι η άνιση φύση της. Αν και οι πλούσιες χώρες δείχνουν σημάδια ισχυρής ανάκαμψης, οι φτωχότερες παλεύουν. Όλες οι πλούσιες χώρες έχουν ξεπεράσει το επίπεδο του Δείκτη Ανθρώπινης Ανάπτυξης του 2019. Αλλά μεταξύ των λιγότερο ανεπτυγμένων χωρών, μόνο μία στις δύο έχει ανακτήσει τα ήδη χαμηλά επίπεδα του Δείκτη πριν από την κρίση.

Η «μερική, ημιτελής και άνιση» ανάκαμψη αφήνει πίσω τους φτωχότερους, επιδεινώνοντας την ανισότητα και πυροδοτώντας την πολιτική πόλωση. Για δύο δεκαετίες, οι φτωχότερες χώρες του κόσμου σημείωναν πρόοδο στο να γεφυρώσουν το χάσμα της HDI με τις πλουσιότερες χώρες. Αυτή η τάση έχει πλέον αντιστραφεί και η ανισότητα μεταξύ των χωρών αυξάνεται.

Το 2022 ο κόσμος είδε τον υψηλότερο αριθμό κρατικών ένοπλων συγκρούσεων από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Την ίδια χρονιά, ο αριθμός των ανθρώπων που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, λόγω συγκρούσεων, διώξεων ή παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, έφτασε σε υψηλό όλων των εποχών.

“Δεν είναι όλα σωστά, και όλοι το νιώθουμε. Σε πλούσιες και φτωχές χώρες, η Έκθεση για την Ανθρώπινη Ανάπτυξη διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι είναι πιο λυπημένοι και πιο αγχωμένοι από ό,τι πριν από μια δεκαετία”, σημειώνεται χαρακτηριστικά στην έκθεση.

Στην κορυφή του καταλόγου του δείκτη ανάπτυξης εξακολουθούν να βρίσκονται η Σουηδία, η Νορβηγία και η Ισλανδία. Όπως κι εκείνες, και οι υπόλοιπες χώρες του ΟΟΣΑ ξαναβρήκαν το 2023 το επίπεδο ανάπτυξης όπου βρίσκονταν το 2019.

Στο τέλος της κατάταξης, η Σομαλία, το Νότιο Σουδάν και η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία.

Διαβάστε επίσης

Νέο σύστημα παράγει ομιλία σε ασθενείς με διαταραχές φωνής

Τα φάρμακα κατά της στυτικής δυσλειτουργίας, μειώνουν τον κίνδυνο Αλτσχάιμερ

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.