Και οι πλήρως εμβολιασμένοι μπορούν να κολλήσουν κορονοϊό, αν και η πιθανότητα αυτή θα πρέπει να θεωρείται σπάνια, υποστηρίζουν Αμερικανοί επιστήμονες.
Στα τέλη Ιανουαρίου καταγράφηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες οι πρώτες περιπτώσεις ανθρώπων που κόλλησαν τον ιό τουλάχιστον δύο εβδομάδες αφότου είχαν κάνει και τη δεύτερη δόση του εμβολίου κατά της Covid-19. Σε όλες σχεδόν τις περιπτώσεις, οι εμβολιασμένοι ασθενείς εκδήλωσαν πολύ ήπια ή και καθόλου συμπτώματα.
Οι Αμερικανοί ειδικοί θεωρούν δεδομένο ότι όσο προχωρούν οι εμβολιασμοί παγκοσμίως, τόσο θα αυξάνεται ο αριθμός των εμβολιασμένων που θα βρίσκονται θετικοί στον κορονοϊό, αλλά τονίζουν πως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας γι’ αυτό.
Συμβαίνει με όλα τα εμβόλια
Τα εμβόλια του κορονοϊού – όπως και τα εμβόλια για όλες τις άλλες ασθένειες – δεν εξασφαλίζουν πλήρη ανοσία. Κανένα εμβόλιο δεν μπορεί να είναι 100% αποτελεσματικό, υποστηρίζουν οι ειδικοί. Γι’ αυτό, άλλωστε, όσο εξελίσσεται η πανδημία είναι απαραίτητο να τηρούνται τα μέτρα ατομικής προστασίας και μετα τον εμβολιασμό.
Πόσοι θα μολυνθούν
Το ακριβές ποσοστό μόλυνσης μετά από πλήρη εμβολιασμό ακόμη δεν είναι σαφές, αλλά σίγουρα είναι μικρό.
Μία μελέτη του Ιατρικού Κέντρου Southwestern στον Πανεπιστήμιο του Τέξας σε 8.121 πλήρως εμβολιασμένους εργαζόμενους, εντόπισε μόνον τέσσερις θετικούς στον κορονοϊό.
Μία άλλη έρευνα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια εντόπισε μόνο επτά θετικούς ανάμεσα σε 14.990 εργαζόμενους, δύο εβδομάδες μετά τον πλήρη εμβολιασμό τους.
Και οι δύο μελέτες δημοσιεύθηκαν στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «New England Journal of Medicine».
Ποιος ο στόχος
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ο στόχος του εμβολιασμού δεν είναι να εξαλείψει τις μολύνσεις – αυτό, εξάλλου, θα ήταν αδύνατο – αλλά να αποτρέψει τη βαριά νόσο και να ουσιαστικά να επιτρέψει μία «ομαλή»… συνύπαρξη του κορονοϊού και των ανθρώπων.
Πότε είναι πιθανότερο να συμβεί
Γιατί και ποιος εμβολιασμένος θα μολυνθεί από κορονοϊό δεν είναι κάτι πάντα σαφές για τους επιστήμονες. Εν μέρει, ίσως φταίει η κυκλοφορία νέων μεταλλάξεων και παραλλαγών του ιού. «Όσο περισσότερες παραλλαγές κυκλοφορούν τόσο αυξάνεται η πιθανότητα μόλυνσης ενός εμβολιασμένου», σύμφωνα με τον Σαάντ Ομέρ, καθηγητή Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Γιέηλ, ειδικό στα εμβόλια.
Επίσης η πιθανότητα μόλυνσης αυξάνεται εάν ένας εμβολιασμένος δεν τηρεί τα μέτρα προστασίας, πετάει τη μάσκα και δεν αποφεύγει το συνωστισμό.
Ο βαθμός ανοσίας μετά από ένα εμβόλιο ποικίλει από άνθρωπο σε άνθρωπο, ακόμη και μεταξύ πανομοιότυπων διδύμων, όπως έχουν δείξει σχετικές έρευνες. Κάποιοι παράγουν λιγότερα σε αριθμό ή σε ισχύ αντισώματα μετά τον εμβολιασμό τους και άρα είναι πιο ευάλωτοι στη μόλυνση.
Κάποια υποκείμενα νοσήματα μπορεί να εξασθενήσον την ανοσιακή ανταπόκριση του οργανισμού στο εμβόλιο.
Άλλο κόλλησα και άλλο αρρώστησα
Σύμφωνα με την ιολόγο Βιβιάνα Σάιμον της Ιατρικής Σχολής του Όρους Σινά στη Νέα Υόρκη, μετά τον εμβολιασμό «είναι σημαντικός ο διαχωρισμός λοίμωξη και στη νόσο. Κάθε φορά που κάποιος εμβολιασμένος βγαίνει θετικός στο τεστ για κορονοϊό, το πραγματικό ερώτημα πρέπει να είναι: Είναι άρρωστος ή όχι και πόσο άρρωστος είναι; Αυτό έχει σημασία». Το «κλειδί» είναι πώς και πόσο τα εμβόλια αλλάζουν την έκβαση της λοίμωξης σε εκείνους που εκτίθενται στον κορονοϊό.
Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων (CDC) των ΗΠΑ έχουν συστήσει μία ομάδα που μελετά τα περιστατικά λοίμωξης σε πλήρως εμβολιασμένους. Υπό διερεύνηση, μεταξύ άλλων, είναι κατά πόσο συγκεκριμένες παραλλαγές του κορονοϊού παίζουν ρόλο σε αυτές τις περιπτώσεις. «Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η Covid-19 μετά από εμβολιασμό συμβαίνει επειδή υπάρχουν μεταλλάξεις στον ιό», δήλωσε η εκπρόσωπος του CDC Κρίστεν Νόρντλουντ.
Σε λίγους μήνεςοι εταιρείες Pfizer και Moderna αναμένεται να δημοσιοποιήσουν στοιχεία για το πόσο συχνά οι εμβολιασμένοι μολύνονται από τον κορονοϊό, με ή χωρίς συμπτώματα.
Πηγή: ΑΠΕ