Υπάρχουν υπόνοιες, αναφέρει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ότι η Κίνα κρύβει θανάτους από κορονοϊό, ενώ πηγές μιλούν για 11.000 νεκρούς ημερησίως. Τα δυτικά μέσα ενημέρωσης «αδυνατούν» να πιστέψουν ότι από τις αρχές του μήνα έως σήμερα έχουν υπάρξει μόνο επτά θάνατοι στη χώρα.
Με την Κίνα να χαλαρώνει τους περιορισμούς προκαλώντας γενικό συναγερμό ήρθε η αντίδραση και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, που τόνισε και πάλι τη σημασία να υπάρχει διαφάνεια και τακτική ανταλλαγή δεδομένων, επισημαίνοντας την έλλειψη πληροφόρησης από το Πεκίνο. Συγκεκριμένα, ο παγκόσμιος οργανισμός ζήτησε από την Κίνα να μοιράζεται δεδομένα για τους εμβολιασμούς που έχουν γίνει και την πρόοδο της εμβολιαστικής εκστρατείας, ιδίως στις τάξεις των ευάλωτων πολιτών και των άνω των 60 ετών.
Τι πιστεύουν στη Δύση
Τα δυτικά μέσα ενημέρωσης «αδυνατούν» να πιστέψουν ότι από τις αρχές του μήνα έως σήμερα έχουν υπάρξει μόνο επτά θάνατοι στη χώρα. Μάλιστα βρετανικός οργανισμός καταγραφής δεδομένων υπολογίζει πως μπορεί να έχουν πεθάνει ακόμα και 100.000 από την 1η Δεκεμβρίου.
Πάντως, το Πεκίνο ανοίγει τα σύνορα προς τον έξω κόσμο μετά από σχεδόν τρία χρόνια απομόνωσης. Εκατομμύρια αναμένεται να ταξιδέψουν.
Μετά τον συναγερμό που σήμανε την Τετάρτη στο αεροδρόμιο Μαλπένσα και την άμεση αντίδραση της Ιταλίας να ελέγχει όλους τους επιβάτες από την Κίνα, η Ισπανία η Γαλλία και η Βρετανία θα απαιτούν από τους ταξιδιώτες που προέρχονται από την Κίνα να επιδεικνύουν πριν την αναχώρησή τους αρνητικό τεστ 48 ωρών. Το ίδιο μέτρο λαμβάνουν και χώρες όπως η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα, το Ισραήλ αλλά και οι Ηνωμένες Πολιτείες, όπου υπάρχει ανησυχία για εξάπλωση νέας παραλλαγής της `Ομικρον.
Το Μαρόκο θα επιβάλει απαγόρευση αφίξεων από την Κίνα, ανεξαρτήτως της εθνικότητας των ταξιδιωτών, από τις 3 Ιανουαρίου ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών.