Γιατί αυξήθηκαν οι θάνατοι λόγω COVID-19; Πάλι πρώτη στην Ευρώπη η Ελλάδα

Ένας μήνας ήταν αρκετός, για να διαπιστώσουμε ότι η πτωτική τάση της COVID-19 το Νοέμβριο ήταν προσωρινή. Οι θάνατοι αυξήθηκαν ξανά, φέροντας για πολλοστή φορά την Ελλάδα στην αρνητική πρώτη θέση στην Ευρώπη στους θανάτους λόγω της λοίμωξης…

- Advertisement -

Πιο συγκεκριμένα οι αριθμοί των νέων κρουσμάτων και των εισαγωγών στα νοσοκομεία παρουσίασαν πολύ μικρή μείωση, αλλά ο αριθμός των ασθενών, που έχασαν τη ζωή τους λόγω της COVID-19, παρουσίασε σημαντική αύξηση, της τάξης του 25,3%, μέσα σε έναν μόλις μήνα.

Έτσι, με 15 θανάτους ανά εκατομμύριο πληθυσμού, πάλι “κόβουμε το νήμα” στην Ευρώπη, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC).

Τι φταίει και αυξήθηκαν πάλι οι θάνατοι

Τα νέα στοιχεία προκαλούν προβληματισμό στους ειδικούς, που αναλύουν με προσοχή τα νούμερα, προκειμένου να εξαγάγουν πολύτιμα συμπεράσματα και να εξηγήσουν, έτσι, γιατί αυξήθηκαν εκ νέου οι θάνατοι.

- Advertisement -

Όπως φαίνεται, λοιπόν, ευθύνεται η υποπαραλλαγή BQ.1, η οποία επικρατεί τις τελευταίες εβδομάδες. Από όταν απομονώθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα, τον περασμένο Οκτώβριο, έχει διπλασιάσει τους θανάτους λόγω COVID-19, προκαλώντας παράλληλα μείωση των κρουσμάτων κατά 10,6%.

Στις αρχές Οκτωβρίου η υποπαραλλαγή BQ.1 εντοπιζόταν σε ποσοστό 2,4%. Στα μέσα Οκτωβρίου έφθασε το 5,7% και την περασμένη εβδομάδα “σκαρφάλωσε” στο 15,2%.

Κι άλλες πρωτιές

Στην τελευταία έκθεση του ECDC η χώρα μας έχει κι άλλες πρωτιές σε σχέση με την πορεία της COVID-19. Είναι πρώτη σε κρούσματα στις ηλικίες 65 ετών και άνω, με 835,8 κρούσματα ανά 100.000 το 14ήμερο (390 ο μέσος ευρωπαϊκός όρος).

Επίσης είναι πρώτη στις εισαγωγές ασθενών με COVID-19 σε νοσοκομεία (12,1 ανά 100.000 πληθυσμού, έναντι 4,9 στην Ευρωπαϊκή Ένωση).

Ως τα μέσα Δεκεμβρίου προβλέπονται αυξητικές τάσεις στα κρούσματα και στις εισαγωγές και σταθεροποιητικές τάσεις στους θανάτους – αυξητικές τάσεις στους θανάτους στην Κύπρο, στη Φινλανδία, στην Ουγγαρία και στην Ιταλία.

Επιπλέον τα προγνωστικά μοντέλα δείχνουν αύξηση κρουσμάτων σε 9 από τις 30 χώρες που παρέχουν δεδομένα (Αυστρία, Κροατία, Κύπρο, Γαλλία, Ιταλία, Μάλτα, Νορβηγία, Σλοβακία και Σλοβενία).

Από την έναρξη της επιδημίας, η COVID-19 ευθύνεται για 34.482 απώλειες ασθενών. Το 96,1% από εκείνους έπασχε από κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ήταν ηλικίας 70 ετών και άνω. Η μέση ηλικία των θυμάτων είναι τα 80 έτη.

Διαβάστε επίσης

Κάπνισμα και εναλλακτικές λύσεις δίχως καύση – Τι λέει η επιστήμη

Το στομάχι δεν σταματά να γουργουρίζει; Δεν φταίει μόνο η πείνα

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.