Οι λοιμώξεις από ορισμένα ανθεκτικά στα αντιβιοτικά παθογόνα, γνωστά ως υπερβακτήρια, υπερδιπλασιάστηκαν σε εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης στην Ευρώπη, σύμφωνα με έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC).
Σύμφωνα με την έκθεση του οργανισμού, το 2020, ο αριθμός των ατόμων που μολύνθηκε από δύο εξαιρετικά ανθεκτικούς στα φάρμακα παθογόνους μικροοργανισμούς αυξήθηκε και στη συνέχεια σημείωσε απότομο άλμα το 2021.
Στις μονάδες εντατικής θεραπείας
Το κύμα προήλθε από κρούσματα σε μονάδες εντατικής θεραπείας νοσοκομείων και σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπου οι λοιμώξεις που είναι ανθεκτικές στα αντιμικροβιακά φάρμακα ήταν ήδη ευρέως διαδεδομένες, δήλωσε ο αξιωματούχος του ECDC Ντομινίκ Μονέ σε συνέντευξη Τύπου.
Τα στοιχεία έδειξαν ότι πέρυσι στην Ευρώπη, οι μολύνσεις με το βακτήριο Acinetobacter υπερδιπλασιάστηκαν σε σύγκριση με τους ετήσιους αριθμούς πριν από την πανδημία. Οι μολύνσεις με ένα άλλο βακτήριο, το Klebsiella pneumoniae, το οποίο είναι ανθεκτικό στα αντιβιοτικά τελευταίας καταφυγής, αυξήθηκαν κατά 31% το 2020 και κατά 20% το 2021.
Η έκθεση δεν περιλαμβάνει στοιχεία σχετικά με το πόσοι άνθρωποι πέθαναν από τις λοιμώξεις το 2020 και το 2021. Οι ειδικοί λένε ότι μπορεί να είναι δύσκολο να αποδοθεί αιτία θανάτου όταν οι ασθενείς νοσηλεύονται με COVID-19.
Η αυξημένη συνταγογράφηση αντιβιοτικών έχει μερίδιο ευθύνης
Ορισμένοι επιστήμονες συνδέουν την αύξηση των νοσοκομειακών λοιμώξεων από υπερβακτήρια κατά τη διάρκεια της πανδημίας, με την συνταγογράφηση αντιβιοτικών για τη θεραπεία του COVID-19 και άλλων βακτηριακών λοιμώξεων κατά τη διάρκεια μακράς παραμονής στα νοσοκομεία. Ο Μονέ δήλωσε ότι αυτή είναι «η πιο πιθανή υπόθεση», αλλά η υπηρεσία του δεν έχει ακόμη προβεί σε ενδελεχή ανάλυση.
Είπε επίσης ότι τα στοιχεία δείχνουν μείωση του αριθμού των μολύνσεων με κάποια άλλα υπερβακτήρια στα ευρωπαϊκά νοσοκομεία. Το ECDC πιστεύει ότι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η πανδημία οδήγησε σε αναβολή των χειρουργικών επεμβάσεων.
Η ανθεκτικότητα στα φάρμακα οφείλεται στην κατάχρηση των αντιβιοτικών η οποία ενθαρρύνει τα βακτήρια να αναπτύσσουν νέους τρόπους για να τα εξουδετερώνουν. Οι ανησυχίες σχετικά με αυτήν δεν είναι καινούργιες. Οι ειδικοί αποκαλούν τις λοιμώξεις από υπερβακτήρια «σιωπηλή πανδημία» καθώς προκαλεί περισσότερους από ένα εκατομμύριο θανάτους ετησίως, αλλά δεν προσελκύει την προσοχή ή τη χρηματοδότηση της έρευνας.