Μπορούν τα κουνούπια να μεταδώσουν τον κορωνοϊό ή την ευλογιά των πιθήκων;

Μπορούν τα κουνούπια να μεταδώσουν τον κορωνοϊό ή την ευλογιά των πιθήκων; Το ερώτημα αυτό έχει απασχολήσει το ευρύ κοινό αλλά και τους επιστήμονες.

Ο ιός Ζίκα, ο δάγκειος πυρετός και ο ιός του Δυτικού Νείλου είναι ιοί που μεταδίδονται μέσω τσιμπημάτων από μολυσμένα κουνούπια.

Επειδή ένας αριθμός ιών μπορεί να μεταδοθεί μέσω τσιμπήματος κουνουπιών, πολλοί αναρωτιούνται εάν ο ιός SARS-CoV-2 που προκαλεί την COVID-19 μπορεί επίσης να κυκλοφορήσει με αυτόν τον τρόπο.

Και αν δεν το κάνουν τώρα, υπάρχει δυνατότητα να το κάνουν στο μέλλον;

Μπορούν τα κουνούπια να μεταδώσουν τον κορωνοϊό;

Η απάντηση είναι «όχι», σύμφωνα με τον Δρ Daniel Markowski, τεχνικό σύμβουλο της Αμερικανικής Ένωσης Ελέγχου Κουνουπιών.

«Δεν υπάρχουν στοιχεία ότι τα κουνούπια μπορούν να αποκτήσουν και να μεταδώσουν τον ιό SARS-CoV-2», είπε στο medicalnewstoday.com.

Προκειμένου να κατανοήσουμε τους μηχανισμούς που εμποδίζουν τα κουνούπια να μεταφέρουν και να διαδώσουν τον κορωνοϊό SARS-CoV-2, ο Δρ Markowski εξήγησε ότι είναι σημαντικό να κατανοήσουμε πώς μεταδίδονται από τα κουνούπια τα ιικά σωματίδια.

«Συνήθως, το κουνούπι πρέπει πρώτα να τραφεί από έναν μολυσμένο ξενιστή, ο οποίος έχει αρκετό ιό στο αίμα του ώστε να υπάρχει κάποια ποσότητα στη μικρή ποσότητα που λαμβάνεται κατά τη διάρκεια του γεύματος των κουνουπιών», εξήγησε.

«Δεύτερον, ο ιός πρέπει να επιβιώσει στο έντερο του εντόμου, το οποίο έχει μια σειρά από ανοσολογικές αντιδράσεις παρόμοιες με τις δικές μας. Όχι μόνο πρέπει να επιβιώσουν μέσα στο έντερο του κουνουπιού, αλλά πρέπει να αναπαραχθούν και τελικά να συνδεθούν σε θέσεις υποδοχέα στο τοίχωμα του εντέρου και να περάσουν μέσα από αυτό το φράγμα στην κοιλότητα του σώματος του κουνουπιού», πρόσθεσε ο Δρ Markowski.

Μόλις μπεί στην κοιλότητα του σώματος, ο Δρ. Markowski εξήγησε ότι ο ιός πρέπει να ξεπεράσει το ανοσοποιητικό σύστημα του κουνουπιού και να ανοίξει το δρόμο του στους σιελογόνους αδένες του εντόμου, ενώ συνεχίζει να αναπαράγεται.

«Τώρα με το επόμενο γεύμα αίματος, μπορούν να περάσουν σε έναν νέο οικοδεσπότη όταν το κουνούπι τσιμπάει», συνέχισε. «Όπως μπορείτε να δείτε, είναι ένα αρκετά μακρύ και πολύπλοκο ταξίδι που κάνει κάθε ιός για να περάσει από τον έναν ξενιστή στον άλλο μέσω ενός τσιμπήματος κουνουπιού. Και δεν έχουν εξελιχθεί πολλοί ιοί κατά τη διάρκεια των χιλιετιών για να ολοκληρώσουν επιτυχώς αυτό το ταξίδι, γι’ αυτό πολλοί ιοί όπως η γρίπη, ο κορωνοϊός και η ευλογιά των πιθήκων δεν είναι ιοί που μεταδίδονται από τα κουνούπια».

Τον Ιούλιο του 2022, μια ομάδα ερευνητών συμπεριλαμβανομένου του Δρ. Stephen Higgs, αναπληρωτή αντιπροέδρου για την έρευνα και διευθυντή του Ινστιτούτου Έρευνας Βιοασφάλειας στο Kansas State University, δημοσίευσε μια μελέτη κατά την οποία ότι ακόμη και κάτω από ακραίες συνθήκες, ο ιός SARS-CoV-2 δεν πολλαπλασιάστηκε στα κουνούπια.

Εξαιτίας αυτού, δήλωσαν οι ερευνητές, τα κουνούπια δεν θα ήταν σε θέση να μεταδώσουν τον ιό στους ανθρώπους ακόμα κι αν το κουνούπι τρέφεται με κάποιον που έχει μολυνθεί με τον ιό SARS-CoV-2.

«Πραγματικά δεν περιμέναμε ότι θα μολύνει τα κουνούπια γιατί, για οποιονδήποτε λόγο, οι κορωνοϊοί απλώς δεν μολύνουν τα κουνούπια ή άλλα αρθρόποδα», λέει ο Δρ Χιγκς.

«Αυτό που κάναμε στην αρχική μας εργασία ήταν να εγχύσουμε τον SARS-CoV-2 στα κουνούπια. Γνωρίζουμε ότι χρησιμοποιώντας αυτήν την προσέγγιση μπορείτε μερικές φορές να μολύνετε ένα ανθεκτικό κουνούπι με έναν ιό που κανονικά δεν θα το μολύνει. Ακόμη και με αυτή την αφύσικη προσέγγιση ο SARS-COV-2 δεν μεταδόθηκε και δεν πολλαπλασιάστηκε στα κουνούπια», σημείωσε.

Διαβάστε επίσης

Στα κάγκελα οι πολυεθνικές, ο εξωστρεφής Άρης και η στυγνή Νάντια

Ακόμη πρώτη η Ελλάδα σε θανάτους λόγω COVID-19 στην Ευρώπη, σύμφωνα με το ECDC

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.