Σε διευκρινίσεις για τη δεύτερη αναμνηστική δόση, (4η) προχώρησε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, καθηγήτρια Μαρία Θεοδωρίδου, μετά τη σύγχυση που έχει δημιουργηθεί, σε επιστήμονες και πολίτες.
Όπως είπε, κατά την έκτακτη ενημέρωση του υπουργείου Υγείας, «Έχουν περάσει δύο μήνες από την τελευταία ενημέρωση, διάστημα στο οποίο μπορεί να προκύψουν σημαντικές μεταβολές. Στις 3/5 η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών συνεκτιμώντας τα δεδομένα και τη βιβλιογραφία, την εμβολιαστική κάλυψη και τον χρόνο που παρήλθε, είχε διατυπώσει σύσταση εμβολιασμού τέταρτης δόσης σε άνω των 70 ετών και όσων διαμένουν σε μονάδες φιλοξενίας ηλικιωμένων. Ατόμων άνω των 60 ετών με υποκείμενα. Τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας και τα άτομα με ανοσοκαταστολή εμφανίζουν αυξημένο κίνδυνο.
Οι ομάδες αυτές, ξεκαθάρισε η κα Θεοδωρίδου, έχουν χαμηλότερη ανοσιακή επάρκεια που εξασθενεί σε σύντομο χρονικό διάστημα. Σύμφωνα με τις συστάσεις του Μαΐου η τέταρτη δόση χορηγείται τουλάχιστον τέσσερις μήνες μετά τον εμβολιασμό. Άτομα που έχουν εμβολιαστεί και έχουν νοσήσει δεν έχουν ανάγκη τέταρτης αναμνηστικής δόσης. Λόγω μεταδοτικότητας και ανοσοδιαφυγής, ο ιός ξεφεύγει από τα αντισώματα, λόγω χαλάρωσης των μέτρων και αλλαγής συμπεριφοράς των πολιτών, παρατηρείται αυξημένος αριθμός μολύνσεων. Λόγω εμβολιασμού οδηγούν σε λιγότερες αναλογικά εισαγωγές.
Θεοδωρίδου: Σύσταση για 4η δόση στους άνω των 70 και στους άνω των 60 ετών με υποκείμενα νοσήματα
Παραμένουμε στη σύστασή μας, σημείωσε με έμφαση. Τέταρτη δόση σε άνω των 70 ετών και σε όσους διαμένουν σε μονάδες φιλοξενίας ηλικιωμένων. Άνω των 60 ειδικά για όσους έχουν υποκείμενα νοσήματα. Αναφορικά με τα άτομα του γενικού πληθυσμού, ηλικίας μικρότερης των 60 ετών, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, επισημαίνει ότι τα δεδομένα για το πρόσθετο όφελος από την τέταρτη δόση είναι περιορισμένα.
Συνεκτιμώντας την ασφάλεια των εμβολίων η επιτροπή εισηγείται να παρέχεται στους 30 – 59 εφόσον το επιλέξουν μετά τη σύμφωνη ιατρική γνώμη. Κύριος στόχος η προστασία έναντι της σοβαρής νόσου. Βασική σημασία έχει η ολοκλήρωση του εμβολιασμού, υπογράμμισε η κα Θεοδωρίδου.
Εμβόλια νέας γενιάς
Αναφορικά με τα εμβόλια νέας γενιάς που θα προστατεύουν και από τις νέες υποπαραλλαγές η καθηγήτρια εξέφρασε την αισιοδοξία και την προσδοκία ότι από τον Σεπτέμβριο θα έχουμε τα νέας γενιάς εμβόλια. Τα εμβόλια βρίσκονται ακόμα στο στάδιο κλινικής μελέτης και υπάρχει αρκετός προβληματισμός για το ποια μπορεί να θεωρηθούν πιο κατάλληλα για την εφαρμογή και αν ανταποκριθούν στις προσδοκίες.
Τα εμβόλια από Pfizer και Moderna χρησιμοποιούν τον αρχικό πρωτότυπο ιό που έχουν δουλέψει πολύ καλά και ένα συνδυασμό της παραλλαγής Όμικρον. Όμως μέχρι να γίνουν τα εμβόλια και να εφαρμοστούν απαιτεί χρόνο. Αν έχουμε στα χέρια μας ένα εμβόλιο που προστατεύει σε σημαντικό ποσοστό, θα το θεωρήσω λάθος ιδίως για τους ευάλωτους να περιμένουν ένα καλύτερο εμβόλιο το φθινόπωρο ή το χειμώνα. Πορευόμαστε μ’ αυτό που έχουμε και είναι αποδεδειγμένα χρήσιμο, κατέληξε η κα Θεοδωρίδου.
Διαβάστε επίσης
Κυριαρχούν οι υποπαραλλαγές της Όμικρον στη χώρα – Αναλυτικά ο χάρτης της διασποράς