Την ώρα που σε πολλές χώρες του κόσμου – και στην Ελλάδα – οι περιορισμοί χαλάρωσαν και οι πολίτες επιστρέφουν σε δραστηριότητες προ πανδημίας, η κατάσταση στο νότιο ημισφαίριο προοιωνίζει ένα, ακόμη, νέο κύμα της COVID-19 από το φθινόπωρο. Επικρατεί ανησυχία για τις νέες μεταλλάξεις του κορωνοϊού SARS-CoV-2, καθώς στη Νότια Αφρική δύο μεταλλάξεις (υποκατηγορίες) της Όμικρον “κάνουν πάρτι”.
Ειδικότερα στη Νότια Αφρική τα κρούσματα της COVID-19 έχουν τριπλασιαστεί και παράλληλα παρατηρείται αύξηση στις εισαγωγές στα νοσοκομεία. Αν σκεφτούμε ότι εμείς εδώ στο βόριο ημισφαίριο μπαίνουμε στο καλοκαίρι, αλλά ότι στο νότιο ημισφαίριο πλησιάζει ο χειμώνας, οι θερμοκρασίες αρχίζουν να πέφτουν και ήδη παρατηρείται μεγάλο κύμα μολύνσεων, διαφαίνεται η ανάγκη για πολύ μεγάλη προσοχή το φθινόπωρο.
Φουντώνει εκ νέου η ανησυχία για τις μεταλλάξεις
Το νέο μεγάλο κύμα μολύνσεων οφείλεται σε δύο υποστελέχη της παραλλαγής Όμικρον (το ΒΑ.4 και το ΒΑ.5), τα οποία φέρουν επιπλέον μεταλλάξεις στην γνωστή, πλέον, πρωτεΐνη ακίδα. Αυτό σημαίνει ότι ο κορωνοϊός μπορεί να ξεφεύγει από τα εμβόλια, κάτι που προβληματίζει τους επιστήμονες, που κατ΄επανάληψη έχουν τονίσει ότι χρειάζονται καλύτερα εμβόλια.
Το ότι θα κληθούμε να κάνουμε ξανά το εμβόλιο το φθινόπωρο θεωρείται παραπάνω από βέβαιο, όπως και το ότι οι ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού δεν πρέπει να επαναπαυτούν ούτε τους καλοκαιρινούς μήνες.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε την περασμένη Πέμπτη ότι οι δύο νέες υποπαραλλαγές της Όμικρον είναι η αιτία του νέου κύματος της πανδημίας στη Νότια Αφρική.
Έχουν εντοπιστεί και στην Ευρώπη
Τα στελέχη BA.4 και BA.5, τα οποία ενδημούν στη Νότια Αφρική, έχουν εντοπιστεί και στην Ευρώπη, στο Ηνωμένο Βασίλειο και αλλού.
Φαίνεται ότι μειώνουν την ανοσία των εμβολιασμένων κατά 3,2 και κατά 2,6 φορές σε σχέση με την υποπαραλλαγή ΒΑ.1.
Στους, δε, ανεμβολίαστους η ανοσία μειώνεται κατά 7,6 και κατά 7,5 φορές αντίστοιχα.
Τι λέει το Lancet
Μεγάλη “πληγή” παραμένουν οι ανισότητες στη διάθεση των εμβολίων, κάτι που επισημαίνει σε νέο του άρθρο και το έγκριτο επιστημονικό περιοδικό Lancet.
Μεταξύ άλλων αναφέρει ότι η στρατηγική εμβολιασμού σε παγκόσμιο επίπεδο δεν είναι σε καλό δρόμο και ότι ο στόχος του ΠΟΥ για πλήρη εμβολιασμό τουλάχιστον του 70% του πληθυσμού κάθε χώρας έως τον Ιούνιο δείχνει απρόσιτος.
Αν και το 59,7% των ανθρώπων παγκοσμίως έχει λάβει δύο δόσεις, σε περισσότερες από 40 χώρες λιγότερο από το 20% του πληθυσμού είναι πλήρως εμβολιασμένο.
“Ακόμη και σε χώρες υψηλού εισοδήματος, ένα σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού συνεχίζει να αρνείται τον εμβολιασμό. Η εμφάνιση μιας νέας παραλλαγής με συνεχείς υψηλούς ρυθμούς μετάδοσης είναι σχεδόν αναπόφευκτη. Οι υποπαραλλαγές BA.4 και BA.5 της Όμικρον, που εμφανίστηκαν για πρώτη φορά στη Νότια Αφρική, παρακολουθούνται στενά. Απαιτείται συνεχής επαγρύπνηση σε παγκόσμιο επίπεδο”, αναφέρει το περιοδικό χαρακτηριστικά.
Διαβάστε επίσης
Πού θα κάνετε σήμερα, Δευτέρα, δωρεάν rapid test από τον ΕΟΔΥ
Τι είναι το sex fasting; Γιατί η Κόρτνεϊ Καρντάσιαν το εφαρμόζει συχνά;