Το πιστοποιητικό εμβολιασμού θα ισχύει κανονικά, αλλά δεν θα χρειάζεται η επίδειξή του για την πρόσβαση των πολιτών σε δημόσιους χώρους, από τις 18 Απριλίου ή από τον Μάϊο.
Αυτό δήλωσε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, μιλώντας το πρώτι της Δευτέρας στον ΑΝΤ1.
Χωρίς πιστοποιητικό εμβολιασμού από 18 Απριλίου ή από τον Μάϊο
«Το πιστοποιητικό εμβολιασμού παραμένει κανονικά, γιατί είναι πιστοποιητικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό που εξετάζεται και θα το δούμε και με γνώμονα την επιδημιολογική εικόνα, είναι για την περίοδο του καλοκαιριού, δηλαδή είτε από 18 Απριλίου, είτε από το Μάιο, η πρόσβαση στους χώρους- και κατά βάση σε εξωτερικούς χώρους- να γίνεται χωρίς την ανάγκη επίδειξης του πιστοποιητικού. Αυτό θα αποτελέσει αντικείμενο συγκεκριμένης συζήτησης στην Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων».
Ανεμβολίαστοι υγειονομικοί
Την Τετάρτη ψηφίζεται στη Βουλή η διάταξη με την οποία το μέτρο της αναστολής εργασίας των υγειονομικών θα παραμείνει σε ισχύ μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου. Μέχρι το τέλος του έτους δεν θα επιστρέψουν στο ΕΣΥ οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί.
«Αυτή τη στιγμή, η θέση της Κυβέρνησης είναι ότι για όσο υπάρχει πανδημία ο υγειονομικός θα πρέπει να είναι εμβολιασμένος, προκειμένου να μπορεί να εργαστεί στο Σύστημα Υγείας, είπε ο υπουργός Υγείας. «Αν αλλάξει η επιδημιολογική εικόνα, υπό την έννοια ότι αύριο το πρωί πάψει να υπάρχει πανδημία, τότε το θέμα μπορεί να επανεξεταστεί. Αλλά όσο η κατάσταση είναι αυτή, είμαστε ξεκάθαροι, είμαστε σαφέστατοι: Δεν πρόκειται να επιστρέψουν στο ΕΣΥ».
Το μέτρο αυτό – εξήγησε – έχει να κάνει τόσο με προστασία της Δημόσιας Υγείας, όσο και με το γεγονός ότι κάποιος ο οποίος αρνείται την επιστήμη του, δεν μπορεί να παρέχει υπηρεσίες. Οι συγκεκριμένοι άνθρωποι υπηρετούν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, το οποίο διακατέχεται από έναν αλτρουισμό. «Προστατεύω τον εαυτό μου, αλλά προστατεύω και την κοινωνία». Ο υγειονομικός ο οποίος δεν εμβολιάζεται, εκτός του ότι κινδυνεύει ο ίδιος, είναι και παράγοντας μετάδοσης της νόσου. Ένας ογκολογικός ασθενής πρέπει να έχει γιατρό και νοσηλευτή που θα είναι εμβολιασμένοι διότι κινδυνεύει περισσότερο από κάποιον που είναι ανεμβολίαστος. Παράλληλα, ένας γιατρός που αρνείται την επιστήμη του στο κομμάτι του εμβολιασμού, αύριο μπορεί να αρνείται και μία θεραπεία, μπορεί να αρνείται τα αντιϊκά χάπια που δίνουμε στους πολίτες και να τους λέει ότι είναι επικίνδυνα.
Σε ερώτηση για τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς που βρίσκονται έξω από το υπουργείο Υγείας εδώ και πάρα πολύ καιρό ο κ. Θάνος Πλεύρης είπε χαρακτηριστικά: «Τους βλέπω τους ανθρώπους που πραγματοποιούν διαμαρτυρία εδώ στο Υπουργείο. Πολλοί από αυτούς είναι ευπρεπέστατοι, άλλοι είναι πάρα πολύ επιθετικοί και μάλιστα υπήρξαν και προπηλακισμοί και σε εμένα, αλλά πρωτίστως στους υπαλλήλους που, ενώ δεν φέρουν καμία ευθύνη, ακούνε ύβρεις μπαίνοντας και βγαίνοντας από το Υπουργείο».
Είναι σαν να οδηγείς χωρίς δίπλωμα
Και συνέχισε: Όπως δίνουμε παράταση σε όλους τους επικουρικούς που έχουν μπει στο ΕΣΥ λόγω Covid, με τον ίδιο τρόπο και όσοι επιλέγουν να μην εμβολιαστούν, δεν μπορούν να βρίσκονται στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Είναι δική τους επιλογή. Είναι σαν να έλεγες αύριο το πρωί ότι κάποιος για να οδηγεί ένα αμάξι χρειάζεται ένα συγκεκριμένο δίπλωμα και να μην πήγαινε να βγάλει το δίπλωμα. Τους λέμε: «Εμβολιαστείτε και επιστρέψτε. Στηρίξτε την κοινωνία, όπως κάνουν όλοι οι συνάδελφοί σας στο Εθνικό Σύστημα Υγείας που δίνουν τη μάχη».
Διαβάστε επίσης
Διαθέσιμα από σήμερα τα αντιικά χάπια της Pfizer – Αβεβαιότητα για την έκβαση της COVID-19