Όλο αυτό το διάστημα γίνεται μεγάλη συζήτηση για τις επιπλοκές του κορωνοϊού SARS-CoV-2, κάποιες από τις οποίες είναι εξαιρετικά σοβαρές, αν και, ευτυχώς, σπάνιες. Τέτοια σοβαρή νευρολογική επιπλοκή είναι η λεγόμενη αιμορραγική νεκρωτική εγκεφαλίτιδα, που στοίχισε τη ζωή σε 2 ασθενείς στη χώρα μας.
Τα δυο χρόνια της πανδημίας της COVID-19 ακούμε για τις επιπλοκές της νόσου, με προεξάρχουσες και πιο συχνές εκείνες στο αναπνευστικό σύστημα. Ωστόσο σε αρκετές περιπτώσεις κάποιοι ασθενείς ξεκίνησαν να έχουν αναπνευστικές επιπλοκές, αλλά στη συνέχεια η νόσος επηρέασε και το νευρολογικό σύστημα, οδηγώντας κάποιους στον θάνατο.
Στη χθεσινή, δεύτερη κατά σειρά ενημερωτική εκδήλωση της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ για την πανδημία, ο καθηγητής Νευρολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Διευθυντής της Β’ Νευρολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου «Αττικόν» και πρόεδρος της Ελληνικής Νευρολογικής Εταιρείας (ΕΝΕ), Γεώργιος Τσιβγούλης, αποκάλυψε ότι σημειώθηκαν τρία περιστατικά στη χώρα μας με αιμορραγική νεκρωτική εγκεφαλίτιδα.
Η σοβαρή νευρολογική επιπλοκή του κορωνοϊού
Σε επικοινωνία που είχαμε με τον διαπρεπή καθηγητή, μας είπε ότι από αυτούς τους τρεις ασθενείς οι δύο κατέληξαν και ο ένας ζει με αναπηρία.
«Πρόκειται για ασθενείς ηλικίας 60, 50 και 65 ετών, ανεμβολίαστοι και οι 3, την περίοδο που δεν είχε, ακόμη, κυκλοφορήσει το εμβόλιο. Οι δύο πέθαναν και ο τρίτος ζει με αναπηρία στη Θεσσαλονίκη.
Η μία από αυτές τις περιπτώσεις, μάλιστα, δημοσιεύθηκε το 2020 στο επιστημονικό περιοδικό Brain, από τον αναπληρωτή καθηγητή νευρολογίας στο ΑΠΘ Θεόδωρο Καραπαναγιωτίδη. Η αιμορραγική νεκρωτική εγκεφαλίτιδα είναι μια πολύ επιθετική επιπλοκή του κορωνοϊού SARS-CoV-2».
Σπάνιες οι νευρολογικές επιπλοκές
Η οξεία λοίμωξη COVID-19 έχει πολλαπλές νευρολογικές επιπτώσεις. Οι πιο συχνές είναι οι διαταραχές της όσφρησης. Οι πιο επικίνδυνες είναι τα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια και ιδιαίτερα η θρόμβωση των εγκεφαλικών φλεβών. Μια άλλη πολύ επικίνδυνη επιπλοκή, που, ευτυχώς, είναι σπάνια, είναι η αιμορραγική νεκρωτική εγκεφαλίτιδα, που αναφέρθηκε παραπάνω.
«Επιπλέον η λοίμωξη COVID-19 μπορεί να προκαλέσει μυελίτιδα, μπορεί να προκαλέσει οξεία διάχυτη εγκεφαλομυελίτιδα – ένα σπάνιο νευρολογικό σύνδρομο – και από το περιφερικό νευρικό σύστημα μπορεί να προκαλέσει σύνδρομο Guillain Barre, μπορεί να προκαλέσει μυοσίτιδα, μπορεί να πυροδοτήσει ραβδομυόλυση και επίσης μπορεί να πυροδοτήσει σε έναν ασθενή με ηπιότερη μυασθένεια σοβαρότερη μυασθενική κρίση και να καταλήξει ο ασθενής.
Άρα μιλάμε για πολλαπλές επιπλοκές, που δεν αφήνουν στο νευρικό σύστημα τίποτα, χωρίς να το προσβάλουν», ανέφερε ο κ. Τσιβγούλης χαρακτηριστικά.
Κίνδυνος από τα εγκεφαλικά επεισόδια
Ειδική αναφορά έγινε στην επιστημονική εκδήλωση της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και στα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια (ΑΕΕ).
«Επιπλέκουν το 0.5-1.5% των ασθενών, που νοσηλεύονται λόγω COVID-19. Οι ασθενείς με οξύ ΑΕΕ, στην οξεία φάση της νόσου COVID-19, έχουν τετραπλάσιο κίνδυνο θανάτου κατά τη διάρκεια της νοσηλείας τους», επεσήμανε ο καθηγητής Νευρολογίας.
Υπογράμμισε, πάντως, ότι τα mRNA εμβόλια μπορούν να δοθούν με ασφάλεια ως προς τον κίνδυνο εγκεφαλικής φλεβοθρόμβωσης.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, δέκα περιστατικά ανά 1 εκατ εμβολιασμένων εμφανίζουν εγκεφαλική φλεβοθρόμβωση. Είναι πιο πιθανό να προκληθεί με εμβόλια με ιικό φορέα, με πιο πιθανό το εμβόλιο της Astra Zeneca και λιγότερο πιθανό με το εμβόλιο της J&J. Καμία συσχέτιση δεν υπάρχει με mRNA εμβόλια.
Το σύνδρομο Guillain Barre μπορεί να προκληθεί και από τον κορωνοϊό SARS-CoV-2 και από το εμβόλιο. Προσβάλλει ένα άτομο ανά 1 εκατ εμβολιασμένους. Πιο πιθανό να προκληθεί με το εμβόλιο J&J, μικρότερος ο κίνδυνος από αυτό της Astra Zeneca. Ούτε σε αυτή την περίπτωση υπάρχει κάποια συσχέτιση με τα mRNA εμβόλια.
«Η εγκεφαλική φλεβοθρόμβωση θεωρείται λανθασμένα ότι είναι μια συχνή επιπλοκή από τα εμβόλια. Στην ουσία προκαλείται από τη λοίμωξη πολύ πιο συχνά (μπορεί να προκαλέσει και αναπηρία και θάνατο). Στο 25-40% η θνησιμότητα με COVID-19, στο 5% χωρίς κορωνοϊό. Η νευρολογική επιπλοκή θεωρείται βαριά», μας είπε ο κ. Τσιβγούλης.
Όσο για το σύνδρομο Long-COVID, χαρακτηρίζεται από τα παρακάτω συμπτώματα από το νευρικό σύστημα: κεφαλαλγία, διαταραχές όσφρησης (υποσμία, ανοσμία και παροσμία), διαταραχές συγκέντρωσης, διαταραχές στη μνήμη και στις γνωστικές λειτουργίες, εύκολη κόπωση, μυαλγίες και αιμωδίες στα άκρα.
Διαβάστε επίσης
Σεϊτάν: Το κρέας των χορτοφάγων που πρέπει να δοκιμάσεις
Το πρώτο εγχειρίδιο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας για παιδιά και εφήβους στην Ελλάδα