Έχει παρέλθει σχεδόν ένας μήνας αφότου τα πολυαναμενόμενα χάπια για την θεραπεία της COVID-19 έφθασαν στην Ελλάδα (στις 27 Δεκεμβρίου) και ακόμη δεν είναι γνωστό πότε θα ξεκινήσει η χορήγησή τους σε ασθενείς.
Η καθυστέρηση είναι μεγάλη και έχει πολύ σοβαρές επιπτώσεις. Η νόσος με τα παραλλαγμένα στελέχη της συνεχίζει να “επελαύνει” και εξακολουθούν να πεθαίνουν άνθρωποι – μάλιστα, το προηγούμενο διάστημα οι νεκροί ξεπέρασαν τους 100 ανά ημέρα. Συνολικά από την αρχή της επιδημίας πάνω από 22.600 οι άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από επιπλοκές της COVID-19.
Το σίριαλ με τα χάπια για την COVID-19
Η επίσημη εκδοχή είναι ότι η μεγάλη καθυστέρηση έχει να κάνει με την πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων, προκειμένου κάποιοι ασθενείς να μπορέσουν να λάβουν τη θεραπεία, ώστε να αποφευχθεί η βαριά νόσηση και κατ’ επέκταση η νοσηλεία τους.
Υπενθυμίζουμε ότι μιλάμε για τη μολνουπιραβίρη (molnupiravir), το χάπι της φαρμακευτικής εταιρείας MSD (Merck στις ΗΠΑ), που δεν έχει λάβει ακόμη επίσημα έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ), ωστόσο έχει λάβει θετική γνωμοδότηση και έχει βρεθεί τρόπος να δοθεί σε ασθενείς, οι οποίοι πληρούν τα κριτήρια χορήγησης.
Ειδικότερα οι ασθενείς θα πρέπει να υπογράφουν χαρτί, στο οποίο θα αναφέρεται ότι δίνουν τη συγκατάθεσή τους για τη λήψη των συγκεκριμένων φαρμάκων.
Η αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα έχει δηλώσει σχετικά: «Η πλατφόρμα είναι έτοιμη και υπολογίζαμε ότι θα είχε ανοίξει. Υπάρχουν κάποια τεχνικά θέματα, που αφορούν στο γεγονός ότι τα φάρμακα δεν έχουν πάρει έγκριση, άρα υπήρχε μια διαδικασία με το πώς θα γίνει η δήλωση συγκατάθεσης του ασθενούς. Τα φάρμακα είναι εδώ από τις 27 Δεκεμβρίου. Η πλατφόρμα λειτουργεί, η Επιτροπή είναι έτοιμη, τα κριτήρια είναι έτοιμα. Θέλουμε απλώς να λύσουμε αυτά τα δεδομένα, τα οποία συνδέονται πάντα με μία κλινική μελέτη και, όπως ξέρετε, πάντα είναι πιο χρονοβόρα».
Οι διαδικασίες για την ένταξη σε μελέτη από τον ΕΟΦ χρειάζονται χρόνο, τονίζουν πηγές του Υπουργείου Υγείας, που, πάντως, διασαφηνίζουν ότι ο ΕΟΦ είναι στην αρμοδιότητα του κυρίου Θάνου Πλεύρη και όχι της κυρίας Μίνας Γκάγκα.
Εύλογα εδώ προκύπτουν ορισμένα ερωτήματα. Για ποιους λόγους δεν κινούνται ταχύτερα οι διαδικασίες, μιας και πρόκειται για μείζον ζήτημα δημόσιας υγείας; Η κυβέρνηση γνώριζε ότι τα χάπια για την COVID-19 θα έρχονταν στη χώρα από τον Νοέμβριο. Γιατί δεν ζήτησε να “τρέξουν” οι διαδικασίες; Η μεγάλη καθυστέρηση και η αβεβαιότητα για το πότε, τελικά, θα εκκινήσει η διαδικασία οφείλεται, όντως, σε τεχνικό ζήτημα;
Τα χάπια σε νοσοκομεία και φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ
Σε κάθε περίπτωση, μόλις δοθεί το «πράσινο φως» από το Υπουργείο Υγείας, οι πρώτες δόσεις της αντιικής θεραπείας θα παραδοθούν σε νοσοκομεία και σε φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ.
Στη χώρα μας έχουν έρθει 5.760 δόσεις, οι οποίες θα διανεμηθούν σταδιακά και με βάση την κατανομή ανά Υγειονομική Περιφέρεια και νοσηλευτικό ίδρυμα και ανάλογα με την πορεία χορήγησης, το απόθεμα νοσοκομείων και φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ θα ανανεώνεται.
Η ιατρική αίτηση για τη χορήγηση των χαπιών σε ασθενείς με COVID-19 θα υποβάλλεται αποκλειστικά από τους θεράποντες γιατρούς, μέσα από το Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης. Ειδικότερα οι γιατροί θα υποβάλουν αίτημα για τη λήψη θεραπείας από τους ασθενείς τους και αυτό θα εξετάζεται από την ίδια Επιτροπή, που εξέταζε και τις αιτήσεις για τα μονοκλωνικά αντισώματα.
Οι γιατροί, που θα συνταγογραφούν την μολνουπιραβίρη, θα πρέπει να καταχωρούν την πορεία της νόσου, 7 και 28 μέρες μετά τη χορήγηση.
Διαβάστε επίσης
Η τηλεθέαση της Γκάγκα, τα χάπια της Agatha και τα τεστ της Βιοϊατρικής
Αλλαγή στον προγραμματισμό εμβολιασμών στο Παίδων Πεντέλης λόγω της κακοκαιρίας