Στο χθεσινό webinar της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ βγήκαν 9+1 ειδήσεις για τον κορωνοϊό SARS-CoV-2 και για την COVID-19. Ας δούμε αναλυτικά τι καινούριο μάθαμε:
Ο καθηγητής Ιστολογίας Βασίλειος Γοργούλης ανέλυσε την μεταπήδηση του ιού σε διάφορα είδη. Ξεκαθάρισε ότι η πηγή του ιού είναι η νυχτερίδα και ότι δεν πρόκειται για εργαστηριακό ιό και πρόσθεσε: “Με βάση μελέτη, που έγινε πριν από λίγες ημέρες δεκτή για δημοσίευση, ο συγκεκριμένος κορωνοϊός προσβάλλει τα πνευμονοκύτταρα και μετατρέπει το 20% από αυτά σε γηρασμένα”.
Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, καθηγητής Παιδιατρικής Θεοκλής Ζαούτης επεσήμανε ότι παρατηρείται, πλέον, αλλαγή στην επιδημιολογία στα παιδιά. “Από 5% των κρουσμάτων στα παιδιά έχουμε φθάσει στο 25-30%. Η νόσος επηρεάζει το προσδόκιμο ζωής των παιδιών”, όπως ανέφερε.
9+1 ειδήσεις για την COVID-19
Ο καθηγητής Παθολογικής Φυσιολογίας-Λοιμωξιολογίας στην Κλινική Παθολογικής Φυσιολογίας στο Λαϊκό Νοσοκομείο Νικόλαος Σύψας διασαφήνισε ότι, πλέον, με την παραλλαγή Όμικρον, έχουν αλλάξει τα συμπτώματα της νόσου. “Οι ασθενείς παρουσιάζουν συμπτώματα που μοιάζουν και πάλι με κοινό κρυολόγημα. Ταλαιπωρούνται με πονοκέφαλο, κόπωση και μύτη που τρέχει, φτέρνισμα και πονόλαιμο. Εάν έχουμε συμπτώματα κοινού κρυολογήματος, η λύση είναι τεστ και κατά προτίμηση μοριακό, πριν κάνουμε οποιαδήποτε κοινωνική συνάθροιση”.
Η ηλικία είναι ο ισχυρότερος παράγοντας κινδύνου για την COVID-19. Ο καθηγητής Πνευμονολογίας στη Β΄ Πνευμονολογική Κλινική, στον Αττικό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο και Πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας Στυλιανός Λουκίδης αναφέρθηκε και στα συμπτώματα της long COVID. “Διαρκούν πάνω από έναν μήνα και για άγνωστο διάστημα από την αποδρομή της νόσου. Κυρίως αφορούν σε ψυχολογικές διαταραχές”.
Στα παιδιά ο κυριότερος παράγοντας κινδύνου είναι η παχυσαρκία. Όπως είπε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και Διευθύντρια στη Β΄ Παιδιατρική Κλινική στο Νοσοκομείο Παίδων Αγλαΐα Κυριακού Μαρίζα Τσολιά: “Στην Ελλάδα η πιο συχνή επιπλοκή στα παιδιά είναι η σοβαρή πνευμονία. Το 70-80% των εφήβων, με σοβαρή πνευμονία λόγω της COVID-19 είναι παχύσαρκο”.
Η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου σχολίασε διεθνή ερευνητικά δεδομένα, σύμφωνα με τα οποία το 1,2 των παιδιών που νοσούν νοσηλεύεται, το 6% από αυτά σε ΜΕΘ. “Το 85% των παιδιών, τα οποία νοσηλεύονται με τη νόσο, είναι υγιή”, είπε.
Τα διαγνωστικά τεστ
Η καθηγήτρια Μικροβιολογίας Γεωργία Βρυώνη εξήγησε ότι κάθε διαγνωστικό τεστ έχει τη θέση του, αν και έχουν και κάποια μειονεκτήματα. “Τα μοριακά τεστ μπορεί να δείχνουν θετικά, ακόμη κι αν το άτομο δεν έχει, πια, συμπτώματα”.
Οι μεταλλάξεις χρειάζονται 2-3 μέρες για να αναγνωριστούν. “Σε 2 ώρες, όμως, υπάρχουν kit που τις δείχνουν. Η Δανία τα χρησιμοποιεί πολύ”, υπογράμμισε ο καθηγητής Ιατρικής Μικροβιολογίας, Διευθυντής Εργαστηρίου Κλινικής Μικροβιολογίας στο Αττικό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Σπυρίδων Πουρνάρας.
Μάθαμε επίσης ότι τις επόμενες μέρες θα διευρυνθεί η χρήση των μονοκλωνικών αντισωμάτων με ηλικιακά κριτήρια, το είπε ο κ. Λουκίδης.
Ο κ. Σύψας είπε ότι μόλις ένα μονοκλωνικό αντίσωμα – από τα επτά που είναι εμπορικά διαθέσιμα – δουλεύει στις μεταλλάξεις του ιού.
Υ. Γ. Ηχηρή η απουσία από την εκδήλωση του πρύτανη του ΕΚΠΑ καθηγητή Αθανάσιου Δημόπουλου.
Διαβάστε επίσης
Σε ρόλο… δημοσιογράφου ο Σωτήρης Τσιόδρας, ο αέρας και η θυμωμένη απάντηση
Σε 173 σημεία δωρεάν τεστ για τον κορονοϊό την Τρίτη 21 Δεκεμβρίου