«Η επιστημονική μελέτη Τσιόδρα-Λύτρα δεν ήταν σε γνώση του πρωθυπουργού, δεν είχε παραδοθεί ούτε στον πρωθυπουργό ούτε σε κανέναν συνεργάτη στο Μέγαρο Μαξίμου πριν την δημοσίευσή της», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.
Τι εξήγησε η Μίνα Γκάγκα για την μελέτη Τσιόδρα-Λύτρα
«Δεν υπάρχει τρόπος να συγκρίνεις τη θνητότητα» είπε μιλώντας στη Βουλή η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα αναφερόμενη στη μελέτη Τσιόδρα- Λύτρα. Η κα. Γκάγκα εξήγησε ότι για να κάνεις σύγκριση θνητότητας δεν μπορείς να βασιστείς σε απλά νούμερα, γιατί πρέπει να λάβεις υπόψη σου την σοβαρότητα, την ηλικία άλλες νοσηρότητες.
Σημείωσε μάλιστα ότι οι άνθρωποι που μένουν εκτός ΜΕΘ είναι αυτοί που δεν μπορούν να μετακινηθούν σε άλλες περιοχές και να μπουν σε ασθενοφόρα, ενώ παραδέχθηκε ότι υπάρχει στενότητα στα κρεβάτια, ωστόσο η διακίνηση ασθενών είναι γρήγορη και γίνεται ότι μπορεί να γίνει.
Σε άλλο σημείο η κ Γκάγκα παρατήρησε ότι «έχουμε κουραστεί όλοι μας από την πανδημία, εδώ και δύο χρόνια το σύστημα πιέζεται και αυτό οδηγεί σε περαιτέρω κρούσματα».
“Η μελέτη των κ.κ. Τσιόδρα και Λύτρα, δεν παρουσιάζει τίποτε άλλο παρά τα διαχρονικά προβλήματα του ΕΣΥ, για τα οποία η κυβέρνηση σχεδιάζει μεταρρυθμίσεις για να τα λύσει πραγματικά,” ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής.
Τι απάντησε ο Γιάννης Οικονόμου
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έδωσε απαντήσεις σε σειρά ερωτημάτων που τέθηκαν με αφορμή τη μελέτη Τσιόδρα-Λύτρα και τις κατηγορίες του ΣΥΡΙΖΑ ως εξής:
-Η επιστημονική μελέτη των κ. Τσιόδρα και Λύτρα δεν ήταν σε γνώση του πρωθυπουργού, δεν είχε παραδοθεί ούτε στον πρωθυπουργό, ούτε σε κανένα συνεργάτη του στο Μέγαρο Μαξίμου, πριν την επίσημη δημοσίευση της.
-Η συγκεκριμένη μελέτη επαναλαμβάνει γνωστές διαπιστώσεις για αυξημένη θνητότητα όταν το Σύστημα Υγείας δέχεται πίεση, αλλά και αδυναμίες σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας. Τα στοιχεία αυτά αξιολογούνται, συζητιούνται καθημερινά, ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει τοποθετηθεί δημόσια σε συνεντεύξεις του, αλλά και στο δημόσιο λόγο για την διαφορά ποιότητας υπηρεσιών που υπάρχει στο Σύστημα Υγείας στην Αττική και την υπόλοιπη Ελλάδα. Και προφανώς έχει μιλήσει για την ανάγκη ανασυγκρότησης του Ε.Σ.Υ.. Φυσικά δεν πρέπει ούτε στιγμή να ξεχνάμε ότι μέσα σε πρωτόγνωρες συνθήκες τα τελευταία 2 χρόνια έχει γίνει μια συγκλονιστική προσπάθεια αναβάθμισης των υπηρεσιών του Ε.Σ.Υ.. Αναβάθμισης και ποιοτικής και ποσοτικής. Με υπερδιπλασιασμό των Μ.Ε.Θ. και με πάνω από 14.000 ανθρώπους να ενισχύουν το σύστημα υγείας. Προσπάθεια που συνεχίζεται μέρα με την μέρα ακόμη και σήμερα.
-Η διασωλήνωση ασθενών εκτός Μ.Ε.Θ. γίνεται από ανάγκη προκειμένου να τους παρέχεται η καλύτερη δυνατή φροντίδα μέχρι να καταστεί εφικτός ο τρόπος μεταφοράς τους, εισαγωγής τους σε μονάδες Μ.Ε.Θ.. Προφανώς σε περιβάλλον Μ.Ε.Θ. υπάρχει καλύτερη αντιμετώπιση, ο Πρωθυπουργός πότε δεν ισχυρίστηκε ότι είναι το ίδιο. Τα συμπεράσματα για τη θνητότητα εντός και εκτός Μ.Ε.Θ. όπως άλλωστε αναφέρει και η επιστημονική μελέτη συνδέονται με διάφορες παραμέτρους και φυσικά όποια συμπεράσματα τεκμηριώνονται μετά από ενδελεχή έλεγχο αξιολογούνται και συνυπολογίζονται.
-Σκόπιμα με τρόπο χυδαίο και ευτελή ο κ. Τσίπρας από την μελέτη επικεντρώνει στο θέμα των Μ.Ε.Θ.. Το θέμα χωρίς αμφιβολία είναι σημαντικό και η ελληνική κοινωνία γνωρίζει τι παρέδωσε ο κ. Τσίπρας και τι έχει πετύχει με σκληρή προσπάθεια όλα αυτά τα χρόνια κ. Μητσοτάκης και η Κυβέρνησή μας. Σημαντικότερο όμως από αυτό, σύμφωνα και με την μελέτη είναι το γεγονός το πώς δεν θα επιβαρύνουμε το Σύστημα Υγείας και τις Μ.Ε.Θ.. Το πώς δεν θα φτάνει ο κόσμος να χρειάζεται διασωλήνωση και να μπαίνει στις Μ.Ε.Θ.. Περισσότερες διασωληνώσεις σημαίνουν δυστυχώς περισσότερούς απώλειες. Το ζητούμενο είναι να έχουμε λιγότερες διασωληνώσεις και λιγότερες διασωληνώσεις έχουμε όταν έχουμε μεγαλύτερη εμβολιαστική κάλυψη. Λιγότερες διασωληνώσεις έχουμε όταν έχουμε περισσότερους εμβολιασμούς.
Διαβάστε επίσης
Προστασία από την Όμικρον: Αυτοί έχουν την υψηλότερη αντοχή
Ηλίας Μόσιαλος: Με την Όμικρον θα κολλήσουν πολύ περισσότεροι από ό,τι με τη Δέλτα
Υποχρεωτικός εμβολιασμός στους άνω των 50 ετών: Δεν είναι ένα, ακόμη, σενάριο