Δέλτα Plus: Ποια είναι η νέα μετάλλαξη που ανησυχεί τους επιστήμονες

Την ώρα που οι υγειονομικές αρχές ανά τον κόσμο προσπαθούν να αντιμετωπίσουν την εξάπλωση της παραλλαγής Δέλτα του κορονοϊού, έκανε την εμφάνισή της μία νέα μετάλλαξη. Οι επιστήμονες την ονομάζουν «AY.4.2» ή αλλιώς «Δέλτα Plus».

Στην πραγματικότητα δεν πρόκειται για νέο στέλεχος του κορονοϊού, αλλά για υποστέλεχος της παραλλαγής Δέλτα.

Σύμφωνα με το BBC και τους Financial Times, το 6% των νέων περιστατικών COVID-19 στη Βρετανία, που έχουν αναλυθεί γενετικά, οφείλονται στη νέα αυτή μετάλλαξη.

Νέα απειλή;

Οι επιστήμονες μελετούν κατά πόσο πρόκειται για μια νέα απειλή, αν και οι ειδικοί θεωρούν απίθανο να διαφεύγει από τα υπάρχοντα εμβόλια.

Παρ’ όλο που μέχρι στιγμής δεν έχει χαρακτηριστεί ως παραλλαγή που αποτελεί πηγή ανησυχίας (variant of concern), επιστήμονες εκφράζουν φόβους ότι. ενδέχεται να είναι κατά 10-15% πιο μεταδοτική από την Δέλτα.

Σε εγρήγορση έχει τεθεί η επιστημονική κοινότητα στη χώρα μας εξαιτίας της μετάλλαξης Δέλτα Plus. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, έχουν εντοπιστεί συνολικά 11 κρούσματα της νέας αυτής παραλλαγής του κορονοϊού.

Μαγιορκίνης: Δεν έχει ανοσιακή διαφυγή

Το στέλεχος Δέλτα plus δεν φαίνεται να έχει ιδιαίτερο προφίλ ώστε να καταταγεί ως στέλεχος ανησυχίας ή στέλεχος υπό παρακολούθηση», τόνισε ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας. και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Γκίκας Μαγιορκίνης.

Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ, πρόσθεσε ότι «δεν βλέπουμε κάποια σημαντική αύξηση σε αυτό που λέει ο κόσμος μεταδοτικότητα. αλλά ουσιαστικά είναι διεισδυτικότητα. σε σχέση με το στέλεχος Δέλτα».

Προσθέτοντας «οι επιστήμονες δεν βλέπουν να έχει το Δέλτα Plus κάποιο ιδιαίτερο πλεονέκτημα σε σχέση με το στέλεχος Δέλτα».

«Τα στοιχεία από μοντέλα στα εργαστήρια, δείχνουν ότι το συγκεκριμένο στέλεχος δεν ξεφεύγει από τα εμβόλια, τα οποία είναι επαρκή».

Λινού: Πιο επιθετική

Από την πλευρά της, η καθηγήτρια Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Αθηνά Λινού, τονίζει:

«Η παραλλαγή αυτή έχει κάποια καινούργια πρωτεΐνη που έχει δημιουργηθεί, φαίνεται πως έχει αλλάξει ως προς κάτι ο ιός. Λέγεται – ακόμη δεν έχουμε πλήρη εικόνα – ότι μπορεί να είναι πιο επιθετική και πιο μεταδοτική από τη μετάλλαξη Δέλτα. (σε ποσοστό περίπου 20% – 25%).

Ας μην ξεχνάμε ότι η Δέλτα είναι 50% πιο μεταδοτική από το προηγούμενο στέλεχος της Αγγλίας. Το στέλεχος Βήτα και ίσως 100% πιο μεταδοτική από το αρχικό στέλεχος του κορωνοϊού, το Άλφα.

Τώρα, η μετάλλαξη Δέλτα Plus θα είναι κατά 120% μεταδοτικότερη, που σημαίνει ότι με λιγότερο χρόνο επαφής με λίγους ή πολλούς συνανθρώπους μας, είναι πιθανόν να κολλήσουμε», αναφέρει η κυρία Λινού.

Διαβάστε επίσης

Η Θεανώ ζήτησε, αλλά δεν πήρε, ο Κάτσος χαιρετά την ΠΕΦ κι ο Φιλίππου τρέχει νέες τιμές

Έκκληση Θ. Πλεύρη στους εθελοντές αιμοδότες – Η παγκόσμια αιμοδοσία έχει μειωθεί κατά 20% λόγω πανδημίας

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.