Δώδεκα μήνες αφότου πήραν εξιτήριο, χτυπημένοι από τον κορονοϊό, σχεδόν οι μισοί ασθενείς, συνεχίζουν να αναφέρουν μια μεγάλη ποικιλία συμπτωμάτων, από δύσπνοια μέχρι τριχόπτωση και κατάθλιψη, αναφέρει η ερευνητική ομάδα στην ιατρική επιθεώρηση Lancet.
Τα περισσότερα στοιχεία σχετικά με την μακρά COVID έχουν περιοριστεί και βασίζονται σε μικρές ομάδες με σύντομη παρακολούθηση. Ωστόσο, μιλώντας στο The Lancet, ο Lixue Huang και οι συνεργάτες του ανέφεραν αποτελέσματα 12 μηνών από τη μεγαλύτερη ομάδα νοσηλευόμενων ενηλίκων επιζώντων της COVID-19 μέχρι στιγμής.
Συμπεριλαμβανομένων των ενηλίκων (διάμεση ηλικία 59 έτη) που πήραν εξιτήριο από το νοσοκομείο Jin Yin-tan στη Γουχάν της Κίνας, αυτή η μελέτη προάγει την κατανόησή για τη φύση και την έκταση της μακράς COVID-19.
Σε ένα έτος, οι επιζώντες της COVID-19 είχαν περισσότερα κινητικά προβλήματα, πόνο, δυσφορία και άγχος ή κατάθλιψη. Η κόπωση ή η μυϊκή αδυναμία ήταν το πιο συχνό αναφερόμενο σύμπτωμα τόσο στους 6 μήνες όσο και στους 12 μήνες, ενώ σχεδόν οι μισοί ασθενείς ανέφεραν ότι είχαν τουλάχιστον ένα σύμπτωμα, όπως δυσκολίες στον ύπνο, αύξηση παλμών, πόνο στις αρθρώσεις ή πόνο στο στήθος στους 12 μήνες.
Το ποσοστό των εθελοντών με τουλάχιστον ένα σύμπτωμα έφτανε το 68% στους έξι μήνες μετά το εξιτήριο και το 49% στους 12 μήνες.
Τα συνηθέστερα συμπτώματα ήταν:
- Κόπωση ή μυϊκή αδυναμία (στο 52% των εθελοντών έξι μήνες μετά το εξιτήριο και το 20% στους 12 μήνες)
- Δύσπνοια (26%, 30%)
- Δυσκολίες στον ύπνο (27% στους έξι μήνες, 17% στους 12)
- Άγχος ή κατάθλιψη (23%, 26%)
- Τριχόπτωση (22%, 11%)
- Διαταραχές της όσφρησης (11%, 4%)
- Αίσθημα παλμών (10%, 9%)
- Αρθραλγία (11%, 12%)
- Μειωμένη όρεξη (8%, 3%)
- Διαταραχή της γεύσης (7%, 3%)
- Ζάλη (6%, 5%)
- Προβλήματα κινητικότητας (6%, 9%)
- Μάλιστα το ποσοστό των εθελοντών που έπασχαν από δύσπνοια αυξήθηκε αντί να μειωθεί από τους έξι στους 12 μήνες μετά το εξιτήριο (από το 26 στο 30 τοις εκατό).
- Επίσης, ο αριθμός των ασθενών με άγχος ή κατάθλιψη ήταν μεγαλύτερος 12 μήνες μετά το εξιτήριο, από ό,τι έξι μήνες μετά (από το 23 στο 26 τοις εκατό).
Διαβάστε επίσης
Με COVID-19 ή με εμβόλιο οι περισσότερες θρομβώσεις; Απαντήσεις από τη μεγαλύτερη μελέτη παγκοσμίως
Σύνδρομο long Covid: Γιατί «χτυπάει» περισσότερο τις γυναίκες;