Στην καρδιά του καλοκαιριού και με τα ανησυχητικά στοιχεία γύρω από την εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού να φουντώνουν καθημερινά (από τα κρούσματα που έχουν πάρει την ανιούσα, τη μετάλλαξη Delta που αρχίζει πια να επικρατεί μέχρι την αύξηση των νοσηλειών στα νοσοκομεία ακόμα και πλήρως εμβολιασμένων πολιτών), ο υπουργός Υγείας προανήγγειλε σήμερα πως έρχονται οικονομικά κίνητρα- μπόνους για τους γιατρούς και τους φαρμακοποιούς οι οποίοι θα μπουν ενεργά στο χορό του εμβολιασμού των πολιτών.
Δείτε εδώ τα κίνητρα που προανήγγειλε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας
Πως άκουσαν όμως αυτή την εξαγγελία του κ. Κικίλια οι γιατροί και οι φαρμακοποιοί;
«Είναι η πρώτη φορά από το 2010 που η Πολιτεία αποφασίζει να δώσει αξιοπρεπείς αμοιβές σε γιατρούς για αυτή την υπηρεσία και αυτό είναι μια πολύ θετική εξέλιξη» λέει στο Newsbeast ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και μέλος της επιτροπής για τη διαχείριση του κορονοϊού στην Ελλάδα, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.
Όπως εξηγεί: «αυτές οι αμοιβές που προανήγγειλε σήμερα ο υπουργός Υγείας είναι πολύ κοντά σε ο, τι προβλέπουν και οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Έχω την εντύπωση ότι αυτός ο εξορθολογισμός των αμοιβών θα μας βοηθήσει στην αντιμετώπιση του θέματος του εμβολιασμού κατ οίκον. Ο αριθμός των γιατρών που θα μπορούν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα δεν θα είναι απεριόριστος, όπως ούτε και ο χρόνος που θα μπορεί να δηλωθεί η συμμετοχή τους. Πρέπει πρώτα φυσικά να δούμε και πόσοι συμπολίτες μας χρειάζονται αυτή την υπηρεσία».
«Υπάρχουν πρακτικά ζητήματα που πρέπει να λυθούν»
Ο πρόεδρος των ελευθεροεπαγγελματιών παιδιάτρων Αττικής, Κωνσταντίνος Νταλούκας θεωρεί πως η εξαγγελία του υπουργού Υγείας έχει έναν κατεπείγον τόνο μέσα στην καρδιά του καλοκαιριού, όταν την ίδια στιγμή τα πρακτικά ζητήματα του εγχειρήματος δεν είναι λίγα.
«Το κομμάτι των αμοιβών είναι μια πολύ θετική εξέλιξη και καλό κίνητρο για να πάρει μπρος η αναιμική ως τώρα προθυμοποίηση των γιατρών να μπουν στο πρόγραμμα. Η αλήθεια είναι ότι οι προηγούμενες αμοιβές ήταν εξευτελιστικές. Ένα από τα προβλήματα που διαβλέπω όμως σε μια πρώτη φάση είναι το πόσοι γιατροί θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα εν μέσω καλοκαιριού και προγραμματισμένων διακοπών. Επίσης, στο πρόγραμμα κατ οίκον πολλοί γιατροί φοβούνται να εμβολιάσουν μόνοι τους, μακριά από οργανωμένες δομές και χωρίς νοσηλευτές στο πλευρό τους, ανθρώπους ηλικιωμένους ή κατάκοιτους που ενδεχομένως να πάσχουν και από σοβαρά υποκείμενα νοσήματα. Πως θα εξετάζεται το ιστορικό τους; Κι αν τους τυχαίνει κάτι την ώρα του εμβολιασμού μόνος του θα είναι ο γιατρός μαζί τους;»
Διαβάστε τη συνέχεια στο newsbeast.gr
Διαβάστε επίσης
Healthsecrets – Όταν η φαρμακευτική πολιτική δεν πουλάει εν μέσω επιδημίας και θέρους
Υποχρεωτικός εμβολιασμός στο ΕΣΥ: Πόσοι δεν έχουν εμβολιαστεί – Αντιδράσεις και παράπονα