Με το 4ο κύμα της επιδημίας να εξαπλώνεται και τους ρυθμούς εμβολιασμού να εμφανίζουν μία μικρή επιβράδυνση, η χώρα προετοιμάζεται για την επιστροφή των πολιτών από τις διακοπές και την ενδεχόμενη πίεση στο σύστημα υγείας.
Ένας από τους τρόπους που επέλεξε για την καλύτερη διαχείριση της επιδημίας, είναι και ο υποχρεωτικός εμβολιασμός των υγειονομικών, ο οποίος από την Πέμπτη αποτελεί νόμο του κράτους.
Μπορεί στο μεγαλύτερο ποσοστό γιατροί και νοσηλευτές να έχουν εμβολιαστεί, αλλά σε απόλυτους αριθμούς περίπου 25.000 επαγγελματίες υγείας δεν έχουν εμβολιασθεί.
Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Υγείας, το 27% των εργαζομένων στα νοσοκομεία δεν είχαν εμβολιαστεί, εκ των οποίων μισοί είναι γιατροί και διοικητικοί και οι άλλοι μισοί είναι νοσηλευτές και βοηθητικό προσωπικό.
Τα στοιχεία αυτά αμφισβητούν οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι γιατρών και νοσηλευτών, οι οποίοι συμφωνούν ότι αν και τάσσονται υπέρ του καθολικού εμβολιασμού των υγειονομικών, διαφωνούν κάθετα με την υποχρεωτικότητα.
ΕΙΝΑΠ: Εμβολιασμένοι κατά 94,3%
Η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας – Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) αναφέρει ότι οι νοσοκομειακοί γιατροί είναι εμβολιασμένοι κατά 94,3% (οι υπόλοιποι έχουν ανοσία λόγω νόσησης από τον ιό), ενώ το υπόλοιπο υγειονομικό προσωπικό είναι εμβολιασμένο σε ποσοστό πάνω από 80%.
ΠΟΕΔΗΝ: Το 90% έχει ανοσία
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ)
σημειώνει ότι το 90% του προσωπικού των νοσοκομείων έχει ανοσία είτε μέσω εμβολιασμού είτε μέσω φυσικής νόσησης.
Οι συνδικαλιστικές ενώσεις εκτιμούν ότι περίπου 10.000 είναι όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί έναντι του κορονοϊού.
Πόσοι υπηρετούν στο ΕΣΥ
Σημειώνεται ότι στο ΕΣΥ υπηρετούν 96.600 εργαζόμενοι όλων των ειδικοτήτων, (στην Αττική 31.000), εκ των οποίων περίπου 24.000 γιατροί και 36.550 Νοσηλευτές.
ΟΕΝΓΕ: Τα ποσοστά εμβολιασμού των Ελλήνων υγειονομικών από τα υψηλότερα στις ευρωπαϊκές χώρες
Η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδα (ΟΕΝΓΕ) η οποία αντιδρά σφόδρα στην υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού αναφέρει ότι «όλοι οι νοσοκομειακοί γιατροί όπως και η πλειοψηφία του υπόλοιπου υγειονομικού προσωπικού, είτε είναι εμβολιασμένοι είτε έχουν ανοσία επειδή έχουν νοσήσει. Τα ποσοστά είναι υψηλότερα από τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.
Αδιάψευστο κριτήριο το γεγονός ότι πριν τον εμβολιασμό , ως τον Φεβρουάριο του 2021 θρηνούσαμε δεκάδες συναδέλφους υγειονομικούς όλων των κλάδων.
Αρρώστησαν πάνω στη δουλειά και έχασαν τη ζωή τους λόγω COVID19. Μετά τον Φεβρουάριο του 2021 δεν έχουμε καταγράψει σχεδόν καμία απώλεια.
Παρεμπιπτόντως όχι μόνο δεν αναγνωρίστηκε η απώλεια ως εργατικό ατύχημα, αλλά ούτε καν κάποιο συλλυπητήριο μήνυμα δεν μπήκαν στον κόπο να στείλουν».
Σε κάθε περίπτωση πάντως αν οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι στο ΕΣΥ δεν πεισθούν να εμβολιαστούν έως την 1η Σεπτεμβρίου και τεθούν σε άδεια άνευ αποδοχών, όπως προβλέπει ο νόμος που ψηφίστηκε χθες, το κενό που θα αφήσουν δεν θα μπορέσει να αναπληρωθεί από τρίμηνες συμβάσεις εμβολιασμένων υγειονομικών.
Διαβάστε επίσης
Ανοίγει ο δρόμος για την επέκταση της υποχρεωτικότητας εμβολιασμού – Αλλαγές στην τροπολογία
Σαββόπουλος: “Πιστεύω ότι ένας υποχρεωτικός εμβολιασμός θα «βόλευε» και τους δύσπιστους”