Ένας στους 7 ασθενείς ακόμα και όταν αναρρώσουν από την οξεία φάση της λοίμωξης COVID-19 εμφανίζουν συμπτώματα όπως είναι η χρόνια κόπωση, η μυϊκή αδυναμία, η κεφαλαλγία η δυσκολία συγκέντρωσης, η μείωση της μνήμης αλλά και άλλα συπτώματα που επιμένουν συχνά για περισσότερο από τρεις και έξι μήνες.
Τα συμπτώματα αυτά περιγράφουν το σύνδρομο long Covid και πρόκειται για μια πολυοργανική νόσο. Δεν έχει διευκρινιστεί ακόμα κατά πόσο τα συμπτώματα αυτά οφείλονται είτε στην παραμονή του ιού μέσα στο σώμα μας, σε χρόνια φλεγμονή ή και ακόμα αν προκαλούνται από την ανοσολογική μας απάντηση.
Τον Ιούνιο του 2020, που έγιναν οι πρώτες αναφορές του συνδρόμου, οι γιατροί που προσπαθούσαν να αντιμετωπίσουν αυτήν τη μυστηριώδη αδιαθεσία άρχισαν να παρατηρούν μια ασυνήθιστη τάση. Ενώ οι οξείες περιπτώσεις Covid-19 – ιδιαίτερα εκείνες που νοσηλεύτηκαν με την ασθένεια έτειναν να είναι κυρίως άνδρες και άνω των 50 ετών, οι πάσχοντες από μακρά Covid ήταν, αντιθέτως, νέοι και στην πλειονότητα τους γυναίκες.
Οι πρώτες αναφορές για το μακρύ Covid σε νοσοκομείο του Παρισιού από το Μάιο έως τον Ιούλιο του 2020 έδειξαν ότι η μέση ηλικία ήταν περίπου τα 40 έτη και οι γυναίκες που υπέφεραν από τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της Covid-19 ξεπέρασαν τους άνδρες σε αναλογία τέσσερις προς ένας.
Η Δρ Sarah Jolley, η οποία διευθύνει την ιατρική κλινική UCHealth post-Covid στο Aurora του Κολοράντο, δήλωσε στον Observer ότι περίπου το 60% των ασθενών της ήταν γυναίκες. Στη Σουηδία, ο ερευνητής του Ινστιτούτου Karolinska, Dr Petter Brodin, εκτιμά πως το συνολικό ποσοστό των γυναικών που υποφέρουν από το σύνδρομο της long Covid μπορεί να είναι ακόμη υψηλότερο, πιθανώς να αγγίζει το 70-80%.
«Περίπου το 66% των ασθενών μας ήταν γυναίκες», τονίζει η Jolley. Πολλές από αυτές ήταν σε θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης, έχουν μικρά παιδιά και τώρα δεν μπορούν να εργαστού».
Πολλοί επιστήμονες ανά τον κόσμο, προσπαθούν να ερευνήσουν τους διαφορετικούς παράγοντες που κάνουν τις γυναίκες πιο επιρρεπείς στην ανάπτυξη μακράς Covid. Η κατανόησή τους θα μπορούσε να είναι ζωτικής σημασίας για να ρίξει φως σε αυτήν τη μυστηριώδη κατάσταση, καθώς και άλλες ασθένειες που μπορεί να προκληθούν από μια μόλυνση.
Η υπόθεση της αντιστάθμισης της εγκυμοσύνης
Στην Ιατρική Σχολή του Yale, στο Κονέκτικατ, η ανοσολόγος καθηγήτρια Akiko Iwasaki πέρασε ένα μεγάλο μέρος του περασμένου έτους προσπαθώντας να διαλύσει τις διαφορές μεταξύ του τρόπου με τον οποίο οι άνδρες και οι γυναίκες ανταποκρίνονται στον ιό Sars-CoV-2. Ένα από τα πρώιμα ευρήματά της ήταν ότι τα Τ κύτταρα – μια ομάδα κυττάρων που είναι σημαντικά για το ανοσοποιητικό σύστημα που αναζητούν και καταστρέφουν τα μολυσμένα με ιό κύτταρα – είναι πολύ πιο ενεργά στις γυναίκες από τους άνδρες στα πρώτα στάδια της μόλυνσης. Ένα στοιχείο αυτού πιστεύεται ότι οφείλεται στη γενετική.
«Οι γυναίκες έχουν δύο αντίγραφα του χρωμοσώματος Χ, λέει η Iwasaki. Και πολλά από τα γονίδια που κωδικοποιούν διάφορα μέρη του ανοσοποιητικού συστήματος βρίσκονται σε αυτό το χρωμόσωμα, πράγμα που σημαίνει ότι διαφορετικές ανοσοαποκρίσεις εκφράζονται πιο έντονα στις γυναίκες».
Αλλά συνδέεται επίσης με μια θεωρία που ονομάζεται υπόθεση αντιστάθμισης της εγκυμοσύνης, η οποία υποδηλώνει ότι οι γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας έχουν πιο αντιδραστικές ανοσολογικές αντιδράσεις στην παρουσία ενός παθογόνου, επειδή το ανοσοποιητικό τους σύστημα έχει εξελιχθεί για να υποστηρίξει την αυξημένη ανάγκη προστασίας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Αυτοάνοσο νόσημα
Πολλοί επιστήμονες που μελετούν το μακρύ Covid πιστεύουν ότι, σε ένα ποσοστό περιπτώσεων, ο ιός μπορεί να έχει προκαλέσει μια αυτοάνοση ασθένεια, προκαλώντας στοιχεία του ανοσοποιητικού συστήματος να παράγουν αυτοκατευθυνόμενα αντισώματα γνωστά ως αυτοαντισώματα, τα οποία προσβάλλουν τα όργανα του ίδιου του σώματος.
Από τον περασμένο Δεκέμβριο η Iwasaki και άλλοι ερευνητες, έχουν δημοσιεύσει μελέτες που έχουν εντοπίσει αυξημένα επίπεδα περισσότερων από 100 διαφορετικών αυτοαντισωμάτων σε ασθενείς με Covid-19, που κατευθύνονται σε μια σειρά ιστών από την επένδυση των αιμοφόρων αγγείων στον εγκέφαλο.
Ενώ το επίπεδο μερικών από αυτά τα αυτοαντισώματα υποχώρησε φυσικά με την πάροδο του χρόνου, άλλα καθυστέρησαν. Η Iwasaki πιστεύει ότι εάν αυτά τα αυτοκατευθυνόμενα αντισώματα παραμείνουν στο αίμα μακροχρόνιων Covid ασθενών κατά τη διάρκεια πολλών μηνών, θα μπορούσε να εξηγήσει πολλά από τα κοινά συμπτώματα, από γνωστική δυσλειτουργία έως θρόμβους και δυσατονομία – μια κατάσταση όπου οι ασθενείς βιώνουν μια δυσάρεστη και ταχεία αύξηση του καρδιακού παλμού κατά την προσπάθεια κάθε είδους δραστηριότητας.
Ορισμένοι επιστήμονες έχουν ήδη αρχίσει να περιγράφουν το μακρύ Covid ως αυτοάνοση ασθένεια που σχετίζεται με τα οιστρογόνα, ζητώντας περισσότερη έρευνα αφιερωμένη στον εντοπισμό τόσο εξατομικευμένων όσο και ειδικών για το φύλο μακροχρόνιων θεραπειών.
Εάν τα αυτοαντισώματα βρίσκονται σταθερά σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα σε γυναίκες με μακρά Covid, μια προσέγγιση θα μπορούσε να είναι η θεραπεία με ανοσοκατασταλτικά φάρμακα, όπως στεροειδή.
Πηγή: Guardian
Διαβάστε επίσης