Επιτροπή Βιοηθικής: Εντός της μέρας στο Μαξίμου η εισήγηση για εμβολιασμούς και για προνόμια

Εντός των επόμενων ωρών αναμένεται να φθάσει στο Μέγαρο Μαξίμου η εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής για τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς των εργαζομένων στις Μονάδες Υγείας (π.χ. οίκοι ευγηρίας) και για τα προνόμια όλων όσοι έχουν κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου για τον κορωνοϊό SARS-CoV-2.

Στην εισήγηση δεν συμπεριλαμβάνεται το ενδεχόμενο της απόλυσης των υγειονομικών και των εργαζόμενων σε δομές φροντίδας, οι οποίοι δεν θα θελήσουν να εμβολιαστούν. Προβλέπεται, ωστόσο, η  μεταφορά τους σε άλλη θέση, ώστε να μην έχουν επαφή με το κοινό και να μην υπάρχει ο κίνδυνος διασποράς της λοίμωξης σε ένα ενδεχόμενο τέταρτο κύμα.

Στο ζήτημα του υποχρεωτικού εμβολιασμού στους επαγγελματίες υγείας είχε αναφερθεί και ο πρωθυπουργός στις 8 Ιουνίου από του βήματος της Βουλής, στο πλαίσιο της συζήτησης του νομοσχεδίου για το «πράσινο» ευρωπαϊκό πιστοποιητικό της COVID-19.

Τι είχε δηλώσει ο πρωθυπουργός

Όπως είχε τονίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, η κυβέρνηση θα αποφασίσει «με ευαισθησία αλλά και με σαφή προτεραιότητα στη δημόσια υγεία»,  λαμβάνοντας υπόψη τη γνωμοδότηση της Επιτροπής Βιοηθικής.

«Σε λίγο και ως προς το ζήτημα των εμβολιασμών, την πειθώ, την οποία μέχρι στιγμής έχει χρησιμοποιήσει η Πολιτεία, θα τη διαδεχθεί η επίσημη θέση της για το ζήτημα του υποχρεωτικού εμβολιασμού υγειονομικών και εργαζομένων σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων» είχε αναφέρει χαρακτηριστικά.

Πάντως οι πληροφορίες αναφέρουν ότι εξετάζεται να εμβολιάζονται υποχρεωτικά και άλλοι κλάδοι, όπως, για παράδειγμα, οι εκπαιδευτικοί, ώστε να αποφευχθεί τυχόν κλείσιμο σχολικών μονάδων με τη νέα σχολική χρονιά.

Την ευθύνη για το όλο θέμα και για την επαφή με τα μέλη της Επιτροπής Βιοηθικής έχει αναλάβει ο Υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης. Η γνωμοδότηση της Επιτροπής θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, πριν η κυβέρνηση λάβει τις τελικές αποφάσεις, καθώς έχει τεκμηριωθεί νομικά και βιοηθικά.

Εκτός από την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών, η εισήγηση περιλαμβάνει και προτάσεις για τα προνόμια των εμβολιασμένων πολιτών.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η αρχή πιθανά να γίνει κάποια στιγμή το φθινόπωρο, οπότε οι περισσότερες δραστηριότητες θα μεταφερθούν σε εσωτερικούς χώρους.

 

 

 

 

 

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.