Τα… νεύρα όλων μας δεν ήταν καλά το τελευταίο διάστημα. Οι περισσότεροι ήταν “στα κάγκελα”, λόγω της δυστοπικής πραγματικότητας που επέφερε η COVID-19.
Όμως οι επιστήμονες βρήκαν τι ήταν αυτό, που μας κράτησε και δεν τρελαθήκαμε. Και δεν είναι άλλο από την επαφή με τη φύση.
Μελέτη, που πραγματοποίησε το Ινστιτούτο Περιβαλλοντικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB) και το Instituto de Saúde Pública του Πανεπιστημίου του Πόρτο (ISPUP), κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η έκθεση στη φύση και σε χώρους πράσινου, στη διάρκεια της πρώτης καθολικής απαγόρευσης το 2020, έκανε καλό στην ψυχική υγεία των Ισπανών και των Πορτογάλων πολιτών.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα ευρήματα, όσοι διατηρούσαν ή αύξησαν την επαφή με τη φύση, με επισκέψεις σε πάρκα και σε παράκτιες περιοχές, παρουσίασαν χαμηλότερα επίπεδα άγχους, ψυχολογικής δυσφορίας και ψυχοσωματικά συμπτώματα.
Τα στοιχεία δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Environment International και αφορούσαν στο διάστημα από τον Μάρτιο του 2020 έως τον Μάιο του 2020.
“Όλο το περασμένο διάστημα ακούγαμε ανθρώπους να λένε πόσο τους έχει λείψει η επαφή με τη φύση, πόσο νοσταλγούν τη διαδρομή προς το γραφείο μέσα από το πάρκο ή τη βόλτα με τα σκυλιά τους δίπλα στη θάλασσα. Οπότε κάναμε αυτή τη μελέτη, για να δούμε μέχρι ποιον βαθμό η επαφή με τη φύση αποτέλεσε έναν σημαντικό παράγοντα στη φάση του περιορισμού”, δήλωσε η Margarita Triguero-Mas από την ερευνητική ομάδα.
Η πρώτη συγγραφέας της μελέτης Dr Ana Isabel Ribeiro επεσήμανε: “Οι δημόσιες Αρχές και οι υπεύθυνοι λήψης αποφάσεων θα μπορούσαν να εφαρμόσουν μέτρα, τα οποία να διευκολύνουν την πρόσβαση σε δημόσιους χώρους πράσινου, με ασφαλή και με ελεγχόμενο τρόπο, όλη αυτή την περίοδο της πανδημίας. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τις πιο ευάλωτες κοινωνικά και οικονομικά ομάδες πληθυσμού και για εκείνους που έχουν μικρή πρόσβαση σε τέτοιους χώρους στο ιδιωτικό τους περιβάλλον”.