COVID-19: Πτώση στα κρούσματα, αύξηση στα ποσοστά μολύνσεων στους νέους

Σε σταθερή πτωτική τροχιά κινείται η επιδημία της COVID-19 στη χώρα μας, σύμφωνα με τα στοιχεία που συλλέγουν οι αρμόδιες Υγειονομικές Αρχές.

Ο καλός καιρός και η αύξηση στον αριθμό των εμβολιασμών επιτρέπουν πλέον μια αισιοδοξία για τον έλεγχο της νόσου. Δεν δικαιολογούν, όμως, σε καμία περίπτωση τον εφησυχασμό.

Σήμερα συνεδριάζει εκτάκτως η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων και αναμένονται ανακοινώσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να περιοριστούν οι ενημερώσεις του Υπουργείου Υγείας, καθώς η επιδημιολογική εικόνα, που παρουσιάζει η χώρα, βαίνει συνεχώς βελτιούμενη.

Σε εγρήγορση για τις νέες ηλικίες

Ωστόσο αυτό, που απασχολεί τους επιστήμονες και τις Υγειονομικές Αρχές της χώρας, είναι η μετάδοση του κορονοϊού στις νεότερες ηλικίες. Ενόψει και του τριημέρου του Αγίου Πνεύματος, μάλιστα, οπότε επίκειται αυξημένη κινητικότητα, εκφράζονται ανησυχίες για το ενδεχόμενο να ανακοπεί η πτωτική πορεία.

Είναι ενδεικτικό ότι από τα 549 νέα κρούσματα, που ανακοινώθηκαν χθες, τα 358 είναι σε άτομα ηλικίας κάτω των 40 ετών. Πιο συγκεκριμένα, τα 283 νέα κρούσματα εντοπίστηκαν σε άτομα ηλικίας από 18 έως 39 ετών και 75 σε παιδιά έως 17 ετών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από την έναρξη της επιδημίας μέχρι σήμερα, το ποσοστό των κρουσμάτων στις ηλικίες 40-64 ετών ανέρχεται στο 41,3%. Ωστόσο στα νέα κρούσματα, που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ χθες, το ποσοστό αυτό υποχώρησε στο 35%, καθώς στις ηλικίες αυτές εντοπίστηκαν 195 από τις 549 λοιμώξεις.

Τέλος, στις ηλικίες άνω των 65 χρόνων, λόγω των συνεχιζόμενων εμβολιασμών, εξακολουθεί η πτωτική πορεία, με μόλις 49 κρούσματα το τελευταίο 24ωρο.

“Κόβονται” οι εμβολιασμένοι

Την αύξηση στα ποσοστά μολύνσεων μεταξύ των νέων μπορεί να ανακόψει μόνο ο εμβολιασμός. 51.000 ραντεβού για την πρώτη δόση έχουν κλειστεί, ήδη, από την ηλικιακή ομάδα 18-24 ετών, στη σκιά των αυξημένων αναφορών για περιστατικά μυοκαρδίτιδας και περικαρδίτιδας, κυρίως σε νέους ανθρώπους, μετά τον εμβολιασμό με εμβόλια mRNA.

Στο μεταξύ παράταση και μετά τις 19 Ιουνίου στη διάθεση των αυτοδιαγνωστικών τεστ, ζητά το Υπουργείο Υγείας από τους φαρμακοποιούς.

Σε συνάντηση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη και του υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ, αρμόδιου για το συντονισμό του κυβερνητικού έργου, Άκη Σκέρτσου, με αντιπροσωπεία του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) και με την πρόεδρο του Πανελλήνιου Συλλόγου Φαρμακαποθηκαρίων Ειρήνη Μαρκάκη, ζητήθηκε να συνεχιστεί η διάθεση των δωρεάν self tests και για τον Ιούλιο και για τον Αύγουστο, στις ομάδες των δικαιούχων του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, καθώς και στους νέους ηλικίας από 18 έως 30 ετών, εξαιρουμένων όλων των πολιτών, που έχουν, ήδη, εμβολιασθεί.

Μάλιστα, για την καλύτερη και ομαλότερη εξυπηρέτηση των δικαιούχων, αλλά και των φαρμακείων, ζητήθηκε από τον ΠΦΣ να καταβληθεί προσπάθεια να διατεθούν εφάπαξ 4 αυτοδιαγνωστικά τεστ σε κάθε δικαιούχο.

 

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.