Κρίσιμες είναι οι επόμενες 10 μέρες καθώς σε αυτό το διάστημα θα αποτυπωθεί αν οι μετακινήσεις κατά τη διάρκεια του Πάσχα, το άνοιγμα πολλών δραστηριοτήτων και η επιστροφή των παιδιών στο σχολείο, θα αλλάξουν την σταθερή επιδημιολογική εικόνα που επικρατεί.
Ήδη, τα παραδείγματα της Καλύμνου και της Αιτωλοακαρνανίας με την απότομη άνοδο των κρουσμάτων λόγω χαλάρωσης των μέτρων, απέδειξαν ότι η ισορροπία που έχει επιτευχθεί είναι πολύ εύθραυστη.
Αν και το ποσοστό θετικότητας στα τεστ είναι λίγο πάνω από το 4% – όριο που θεωρείται ασφαλές για τον έλεγχο της επιδημίας – και το ποσοστό των εμβολιασμένων πολιτών με μία δόση να είναι περίπου στο 30-35%, οι επιστήμονες δεν εφησυχάζουν, ειδικά με την επιστροφή των μαθητών στα σχολεία σε όλες τις βαθμίδες (εκτός των βρεφονηπιακών σταθμών).
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ τις δύο προηγούμενες εβδομάδες καταγράφηκαν συνολικά 28.875 νέα κρούσματα στη χώρα και από αυτά, το 9% δηλαδή περίπου 2600 αφορούσαν σε ηλικίες κάτω των 17 ετών. Και μάλιστα σε αυτή την περίοδο δεν ήταν υποχρεωτικά τα self tests για τους μαθητές.
Την εβδομάδα που διανύουμε θα φανεί αν και οι μετακινήσεις κατά τη διάρκεια του Πάσχα προκάλεσε αύξηση των κρουσμάτων, αφού πολλοί κάτοικοι των αστικών κέντρων μετακινήθηκαν σε άλλες περιοχές.
Μια ακόμη σημαντική παράμετρο την οποία θα εξετάσουν οι επιδημιολόγοι, είναι και η εξάπλωση του ιού κατά τη διάρκεια του Πάσχα, καθώς πολλοί κάτοικοι μεγάλων αστικών κέντρων και δη της Αττικής όπου το επιδημιολογικό φορτίο είναι αρκετά αυξημένο, μετακινήθηκαν.