Γ. Μαγιορκίνης: Τι συμβαίνει με τα ψευδώς αρνητικά self-tests

Αναλυτικές διευκρινήσεις για τα self τεστ σε σχέση με το αν και κατά πόσο δίνουν ψευδώς αρνητικά αποτελέσματα΄, έδωσε ο επίκουρος καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης στην ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας.

Σχετικά με τη διάθεση των αντιγονικών self-test, μέχρι σήμερα 10.168 φαρμακεία διέθεσαν 970.814 self-test σε πολίτες, 102 φαρμακαποθήκες υπέβαλαν αρχεία αποστολών στο σύστημα και έχουν διατεθεί 2.261.387 τεμάχια self-test σε 10.168 φαρμακεία μέσω 32.001 αποστολών. Η συνοπτική παρουσίαση των αποτελεσμάτων των self-test θα γίνεται κάθε Τετάρτη.

«Όσον αφορά την αξιοπιστία των κιτ δοκιμασιών αντιγόνου, επειδή έχει γίνει μεγάλη συζήτηση τον τελευταίο καιρό, τις τεχνολογίες δηλαδή που χρησιμοποιεί το self-test, αξίζει να αναφερθούμε στην αναφορά του Public Health England, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, που δημοσιεύτηκε στις 10 Μαρτίου», είπε ο επικ. καθηγητής.

Η αναφορά που είναι δημόσια διαθέσιμη δείχνει ότι μεταξύ 20 Νοεμβρίου 2020 και 27 Ιανουαρίου 2021, σε 1,7 εκατομμύρια τεστ στο γενικό πληθυσμό στην Αγγλία βρέθηκαν 38.000 θετικά. Από αυτά το 93% έδωσε θετικό αποτέλεσμα στην PCR ενδεικτικό ειδικότητας 99,72%. Στα σχολεία της Αγγλίας, η αντίστοιχη μελέτη έδειξε 94,4% ευαισθησία και 99,97% ειδικότητα.

Τα στοιχεία, λοιπόν, σε μελέτες Φάσης 4, δείχνουν ότι με κατάλληλο σχεδιασμό, τα αντιγονικά τεστ μπορούν να αποτελέσουν ένα ισχυρότατο εργαλείο Δημόσιας Υγείας.

Σε ερώτηση με αφορμή δηλώσεις αξιωματούχων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και του ECDC ότι «τα ψευδώς αρνητικά self tests μπορεί να είναι έως και 60% και για αυτό άλλωστε δεν συστήνονται», ο κ. Μαγιορκίνης απάντησε τα εξής:

«Γίνονται πολλά μπερδέματα γύρω από αυτούς τους αριθμούς. Τώρα, η ευαισθησία των self-test, όπως έχει μπει στις προδιαγραφές, είναι πάνω από 80% και στην πραγματικότητα είναι αρκετά υψηλότερη, διότι τα περισσότερα άτομα έχουν υψηλό ιικό φορτίο.
Όταν λέμε για τον αριθμό των ψευδώς αρνητικών, μιλάμε στο γενικό πληθυσμό. Αυτή τη στιγμή πάμε και «τρέχουμε» 100 τεστ και βγαίνουν 100 αρνητικά. Δεν μπορεί να είναι τα 60 ψευδώς αρνητικά. Προφανώς στο γενικό πληθυσμό δεν έχουμε 60% επιπολασμό. Αν είχαμε 60% επιπολασμό, θα ήμασταν σε ανοσία της αγέλης ήδη.

Άρα, λοιπόν, δεν υπάρχουν αυτά τα νούμερα. Θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί όταν λέμε ότι τα self-test 60% δίνουν ψευδώς αρνητικά αποτελέσματα, διότι αυτό δεν συμβαίνει. Είναι λιγότερο από 1 στα 1.000. Οι αριθμοί μπορούν να μπούνε κάτω, το βγάζουν πολλές μελέτες και είναι δεδομένο αυτό, είναι ξεκαθαρισμένο.

Η ειδικότητα των μεθόδων στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπως προκύπτουν από πληθυσμιακές μελέτες, είναι πολύ υψηλότερες από αυτές που υπάρχουν στα pre-marketing επίπεδα, δηλαδή στις μικρές μελέτες. Όταν πάμε σε μεγάλες μελέτες, φαίνεται ότι η ειδικότητά τους ξεπερνάει και το 99,9%».

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.