Στην εκδήλωση για τον εορτασμό των εκατό χρόνων από την ίδρυση της ΒΙΑΝΕΞ, με θέμα «100 χρόνια Όμιλος ΒΙΑΝΕΞ: Περηφάνια για το χθες, Πίστη για το αύριο», βρέθηκαν όλοι. Άνθρωποι της αγοράς φαρμάκου, επιχειρηματίες, επιστήμονες, ασθενείς, πολιτικοί, δημοσιογράφοι.
Το κλίμα ήταν πανηγυρικό και πώς αλλιώς, αφού ο όμιλος έχει μια λαμπρή ιστορία, αποτελώντας την απόλυτη ενσάρκωση του «αμερικανικού ονείρου» α λα ελληνικά.
Από εκείνο το πρώτο φαρμακείο το 1924 στην οδό Πειραιώς μέχρι σήμερα, η πορεία δεν ήταν εύκολη. Αργά και μεθοδικά, με πολλή προσπάθεια, έγιναν σημαντικά βήματα, που οδήγησαν τη ΒΙΑΝΕΞ σήμερα στην πρώτη θέση μεταξύ των φαρμακευτικών εταιρειών στη χώρα μας, με επενδύσεις στις εξαγωγές και στην καινοτομία.
Μπαίνοντας δυναμικά στον δεύτερο αιώνα παρουσίας του, ο όμιλος ΒΙΑΝΕΞ συνεχίζει να αναπτύσσεται. Οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα χρονιά κάνουν λόγο για κύκλο εργασιών, που αναμένεται να φτάσει τα 500 εκατ. ευρώ, με δραστηριότητα σε πάνω από 100 χώρες.
Όπως ανέφερε στην ομιλία του ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου και διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου ΒΙΑΝΕΞ, Δημήτρης Γιαννακόπουλος, το όφελος της εταιρείας για την υγεία των πολιτών της χώρας ήταν 3.081 λιγότερες νοσηλείες και 5.551 κερδισμένα χρόνια ζωής.
Σχετικά με το οικονομικό αποτύπωμα, μελέτη κατέδειξε ότι η εταιρεία εισφέρει 1,3 δισ. ευρώ στο ελληνικό ΑΕΠ και ότι προσφέρει 1.360 θέσεις εργασίας.
ΒΙΑΝΕΞ: Η πρωτοβουλία για το δημογραφικό
Η ιστορία έχει δείξει ότι η ουσιαστική επιτυχία κρύβεται στην επένδυση στον άνθρωπο, στον ασθενή, αλλά και στον συνεργάτη.
Η επιχειρηματική δραστηριότητα των αδελφών Γιαννακόπουλου στο πέρασμα όλων αυτών των ετών έδειξε ότι το ήθος, η σκληρή δουλειά και η επιτυχία μπορούν να συμβαδίσουν, καθιστώντας μια εταιρεία αληθινά ξεχωριστή, που επενδύει όχι μόνο για τα κέρδη, αλλά και για το κοινό καλό.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης ο κ. Δημήτρης Γιαννακόπουλος ανακοίνωσε δύο πρωτοβουλίες, που θα υλοποιηθούν σε συνεργασία με το Ίδρυμα Παύλος Γιαννακόπουλος.
Με δεδομένο το δημογραφικό πρόβλημα και την υπογεννητικότητα, ο όμιλος προχωρά στην οικονομική ενίσχυση των οικογενειών, που θα κάνουν τρία παιδιά και πάνω και διαβιούν σε ακριτικές περιοχές της χώρας. Όπως είπε ο πρόεδρος της ΒΙΑΝΕΞ, η κάλυψη θα αφορά στα πάντα και στοχεύει να δώσει κίνητρα σε ζευγάρια να μεγαλώσουν τις οικογένειές τους.
Επιπλέον ο όμιλος θα διανείμει κατά το σχολικό έτος 2024-2025, σε όλους τους μαθητές της πρώτης τάξης των δημοτικών σχολείων της χώρας, ελληνικές σημαίες, σε μια προσπάθεια να ενδυναμώσει το αίσθημα της υπερηφάνειας για την πατρίδα.
«Κάθε μέρα και μία μάχη. Κάθε μέρα και μία νίκη. Σε έναν αγώνα που κρατάει πια 100 χρόνια, έναν ολόκληρο αιώνα, συνεχίζουμε να πραγματοποιούμε σταθερά βήματα ανάπτυξης και εξωστρέφειας.
Με επιμονή και υπομονή στηρίζουμε το ελληνικό επιχειρείν, την ελληνική οικονομία και το μέλλον της χώρας μας. Εμπλουτίζουμε τις δραστηριότητές μας, χτίζουμε καινούργιες συνεργασίες, δραστηριοποιούμαστε σε νέους τομείς και στοχεύουμε στην περαιτέρω επέκταση και εδραίωση μας εντός και εκτός συνόρων.
Παράλληλα φροντίζουμε να έχουμε ένα πλούσιο πρόγραμμα δράσεων κοινωνικής ευθύνης, οι οποίες να ανταποκρίνονται σε πραγματικές ανάγκες, είτε αυτές αφορούν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και σε κατοίκους απομακρυσμένων περιοχών, είτε απλά κάνοντας το αυτονόητο για τον γενικό πληθυσμό, συμβάλλοντας στο πολύτιμο έργο της Πολιτείας», είπε, μεταξύ άλλων, ο κ. Δημήτρης Γιαννακόπουλος.
Ένας αιώνας ιστορία
Τα πρώτα βήματα έγιναν, όπως αναφέρθηκε παραπάνω, το 1924, οπότε ιδρύθηκε το φαρμακείο της οικογένειας από τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο, πατέρα του Παύλου, του Θανάση και του Κώστα.
Ο αείμνηστος Παύλος Γιαννακόπουλος, μετά τον θάνατο του πατέρα τους, αναλαμβάνει ως πρωτότοκος να πάρει τα ηνία. Μαζί με αδέλφια του ίδρυσαν την εταιρεία προπομπό της ΒΙΑΝΕΞ, ΦΑΡΜΑΓΙΑΝ (Φάρμακα Γιαννακόπουλου), το 1960. Η δουλειά πολλή και σκληρή, οι συνθήκες δύσκολες, αλλά σιγά – σιγά τα πράγματα άρχισαν να πάνε καλύτερα και η επιτυχία ήρθε με την ανάληψη της εκπροσώπησης μεγάλων ξένων εταιρειών.
Παράλληλα η οικογένεια δραστηριοποιήθηκε και στο εμπόριο μπανάνας, γεγονός που απέφερε πολλά κέρδη.
Η ΦΑΡΜΑΓΙΑΝ εν τω μεταξύ συνέχιζε την πορεία της. Βαπτίστηκε ΒΙΑΝΕΞ το 1971 και ασχολείται με την παραγωγή, εμπορία, εξαγωγή και διανομή φαρμακευτικών σκευασμάτων. Συνεργάστηκε με εταιρείες όπως οι Merck & Co, Sanofi, MSD, Takeda, για τη διάθεση των προϊόντων τους στην Ελλάδα, κάτι που έφερε και κέρδη και καταξίωση στον χώρο του φαρμάκου.
Σύμφωνα με τη Wikipedia, το 60% της παραγωγής της εταιρείας προορίζεται για εξαγωγή. Η χώρα εξάγει προϊόντα σε 56 χώρες της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής, της Αφρικής και της Ασίας και παράλληλα διαθέτει δικό της τομέα έρευνας και ανάπτυξης. Το 2021 ο τζίρος του ομίλου ανήλθε στα 405.9 εκατ. ευρώ.
Το 1977 ξεκίνησε η βιομηχανική δραστηριότητα της εταιρείας με τη δημιουργία του πρώτου εργοστασίου στην εθνική οδό Αθηνών-Λαμίας.
Το 1983 αγοράστηκε το εργοστάσιο της εταιρείας Winthrop – Sterling στην Παλλήνη και το 1985 αποκτήθηκε το τρίτο εργοστάσιο της Upjohn στην ίδια περιοχή.
Παράλληλα εφαρμόστηκε ένα πρόγραμμα τεχνολογικής εξειδίκευσης, που συνέβαλε καταλυτικά στην ανοδική πορεία της ΒΙΑΝΕΞ.
Το 1997 περιήλθαν στην ιδιοκτησία της ΒΙΑΝΕΞ οι εγκαταστάσεις της εταιρείας Hoechst στη Βαρυμπόμπη και εκεί στεγάστηκαν τα γραφεία της κεντρικής διοίκησης και το Κέντρο Διανομής τελικών προϊόντων.
Το 1999 αγοράστηκε η μονάδα παραγωγής αντιβιοτικών του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Έρευνας & Τεχνολογίας στη Βιομηχανική Ζώνη Πατρών (το τέταρτο εργοστάσιο), η οποία αναβαθμίστηκε, καλύπτοντας τα πρότυπα παραγωγής.
Το 1995 ιδρύθηκε η θυγατρική εταιρεία ΒΙΑΝ Α.Ε. για τη διακίνηση και εμπορία μη συνταγογραφουμένων φαρμακευτικών προϊόντων (ΜΗΣΥΦΑ), συμπληρωμάτων διατροφής, διαγνωστικών και παραφαρμακευτικών προϊόντων.
Το 2011 η ΒΙΑΝΕΞ έγινε εγκεκριμένος προμηθευτής από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.
Τα πηγαδάκια και το μενού
Όλα αυτά συζητούσαν οι προσκεκλημένοι στην εορταστική εκδήλωση για τα εκατό χρόνια. Τα πηγαδάκια που δημιουργήθηκαν πολλά, ενίοτε ετερόκλητα και ενδιαφέροντα. Πολλές οι αναφορές στο ήθος και στην προσφορά του Παύλου Γιαννακόπουλου, που με τη δράση του «σφράγισε» μια ολόκληρη εποχή.
Στην εκδήλωση το μενού επιμελήθηκε ο γνωστός σεφ Δημήτρης Σκαρμούτσος. Περιελάμβανε ceviche από φιλέτο φρέσκου σολομού, μαριναρισμένου σε μοσχολέμονο, με γλυκιά κολοκύθα, φινόκιο, κόκκινη πιπεριά chili και pop corn κινόα.
Το κυρίως πιάτο ήταν μοσχαρίσιο φιλέτο με πουρέ πατάτας Περού, καραμελωμένα λαχανικά και σάλτσα κόκκινου κρασιού από Αγιωργίτικο Νεμέας. Το επιδόρπιο ήταν cheesecake με μαρμελάδα από άγριο μύρτιλο.
Το επίσημο δείπνο συνοδεύτηκε από Bourgogne Chardonnay, Domaine d’ Ardhuy, Miraval, Cinsault-Grenache-Rolle-Syrah, Chateau Miraval, Provence και Syrah, Κτήμα Αβαντίς, Εύβοια.
ΠΗΓΗ: mononews
Διαβάστε επίσης
Κόμβος καινοτομίας το 7ο Παγκόσμιο Συμπόσιο για την Πνευμονική Υπέρταση