Το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας τιμά τον Πάνο Εγγλέζο για την προσφορά του σε ασθενείς με θαλασσαιμία

Η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Λευκωσίας θα αναγορεύσει σε επίτιμο διδάκτορα τον κ. Πάνο Εγγλέζο, Πρόεδρο της Διεθνούς Ομοσπονδίας Θαλασσαιμίας, κατά την προσεχή τελετή αποφοίτησης της Ιατρικής Σχολής που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, 27 Ιουνίου 2024, στις 8 το βράδυ.

Η διάκριση αυτή για τον Πάνο Εγγλέζο έρχεται ως επιβράβευση των μακρόχρονων και ανιδιοτελών υπηρεσιών του στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών με θαλασσαιμία, άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες και σπάνια νοσήματα, σε εγχώριο και διεθνές επίπεδο, αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της ΔΟΘ.

Η απώλεια

Εφαλτήριο της εντατικής ενασχόλησης του Πάνου Εγγλέζου με τα κοινά υπήρξε η γέννηση του γιού του, Γιώργου, με β-θαλασσαιμία στα τέλη της δεκαετίας του ’60, ο οποίος έφυγε από τη ζωή σε νεαρή ηλικία μετά από άνιση μάχη με την ασθένεια.

Εκ των ιδρυτικών στελεχών της ΔΟΘ, του Παγκύπριου Συνδέσμου Θαλασσαιμίας (πρώην ΠΑΣ) και της Παγκύπριας Συμμαχίας Σπάνιων Παθήσεων, ο Πάνος Εγγλέζος υπήρξε πρωτεργάτης των εθνικών δράσεων για ευαισθητοποίηση, αναγνώριση και διαχείριση της θαλασσαιμίας στο πλαίσιο του Εθνικού Προγράμματος Αντιμετώπισης της νόσου που εφαρμόστηκε στην Κύπρο τη δεκαετία του 1970 – 80.

Η εθελοντική προσφορά του φωτίζει και σηματοδοτεί μια μακρά διαδρομή άνω των πέντε δεκαετιών, εντός και εκτός συνόρων. Αποτέλεσε δε την κινητήριο δύναμη για τη σύσταση της ΔΟΘ, η οποία από το 1986 εργάζεται ακατάπαυστα για τη βελτίωση της παρεχόμενης ιατροφαρμακευτικής φροντίδας και της κοινωνικής ενσωμάτωσης των ατόμων με θαλασσαιμία και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες, διαθέτοντας σήμερα περισσότερα από 230 μέλη – οργανισμούς ασθενών σε 70 χώρες, και προάγει την ιατρική έρευνα και εκπαίδευση γύρω από την παθοφυσιολογία, την πρόληψη και τη θεραπεία της πάθησης.

O Πάνος Εγγλέζος έχει τιμηθεί με διάφορα βραβεία και έχει αναλάβει σημαντικά δημόσια αξιώματα, μεταξύ των οποίων η προεδρία της Αρχής Τηλεπικοινωνιών Κύπρου και του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού.

Η αναγόρευση σε Επίτιμο Διδάκτορα Σχολής είναι η ύψιστη τιμή που απονέμει το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας και απευθύνεται σε διακεκριμένες προσωπικότητες, οι οποίες μέσα από το έργο τους έχουν συμβάλει αποφασιστικά στην πρόοδο της επιστήμης, των γραμμάτων, της επιχειρηματικότητας, του πολιτισμού και της κοινωνίας γενικότερα και μπορούν να αποτελούν θετικά πρότυπα για τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την τελετή αποφοίτησης της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας σε απευθείας μετάδοση μέσω της ηλεκτρονικής διεύθυνσης https://bit.ly/4et4Dx3

 

Διαβάστε επίσης

Βλέφαρα: Πόσο κινδυνεύουν από τον ήλιο;

Αχλάδια: Τα 6 οφέλη που προσφέρουν στην υγεία

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.