Έφοδος της Αστυνομίας στο Υπουργείο Υγείας της Πορτογαλίας

Η αστυνομία έκανε έφοδο την Πέμπτη στο Υπουργείο Υγείας της Πορτογαλίας και στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας, στο πλαίσιο της έρευνας που διεξάγει για το αν κρατικοί υπάλληλοι παραβίασαν τον νόμο παραχωρώντας προνομιακή πρόσβαση σε μια δαπανηρή ιατρική θεραπεία σε δίδυμα μωρά, οι γονείς των οποίων είχαν ζητήσει τη βοήθεια του προέδρου της Πορτογαλίας.

Το γραφείο του γενικού εισαγγελέα ανακοίνωσε ότι οι αρχές εξετάζουν αν διαπράχθηκαν εγκλήματα όπως απιστία περί την υπηρεσία, κατάχρηση εξουσίας και διακεκριμένη απάτη. Η έρευνα έχει επεκταθεί επίσης στα γραφεία της κοινωνικής υπηρεσίας, άλλες υγειονομικές μονάδες και σε κατοικίες ιδιωτών. Δεν κατονομάστηκαν οι κρατικοί αξιωματούχοι που θεωρούνται ύποπτοι, ούτε διευκρινίστηκε αν υπάρχει κάποια σχέση του προέδρου Μαρσέλο Ρεμπέλο ντε Σόουζα.

Η πολύκροτη υπόθεση χρονολογείται από το 2019-20, όταν στα δίδυμα που είχαν γεννηθεί στη Βραζιλία και τότε ήταν ηλικίας 15 μηνών χορηγήθηκε το Zolgensma – ένα από τα ακριβότερα φάρμακα παγκοσμίως – στο νοσοκομείο Σάντα Μαρία της Λισαβόνας. Η θεραπεία αυτή κόστισε στο κράτος περίπου 4 εκατομμύρια ευρώ.

Το Zolgensma χρησιμοποιείται για τη θεραπεία βρεφών και νηπίων κάτω των 2 ετών που πάσχουν από νωτιαία μυική ατροφία, μια σπάνια και σοβαρή κληρονομική ασθένεια.

Η μητέρα των διδύμων είπε αργότερα σε μια συνέντευξή της ότι αφού ένας γιατρός έδειξε απρόθυμος να χορηγήσει το φάρμακο, εκείνη χρησιμοποίησε τις «επαφές» της για να επιταχύνει τη διαδικασία και ότι μία από αυτές της επαφές ήταν η νύφη του προέδρου.

Ο Ρεμπέλο ντε Σόουζα επιβεβαίωσε ότι ο γιος του επικοινώνησε μαζί του και του μίλησε για την ανάγκη θεραπείας των παιδιών, αλλά αρνείται ότι είχε οποιαδήποτε ανάμιξη στην υπόθεση.

Η θεραπεία των διδύμων έχει αναχθεί σε σημαντικό ζήτημα, όχι μόνο επειδή ήταν δαπανηρή αλλά και επειδή ενδέχεται να παρακάμφθηκαν άλλοι ασθενείς που είχαν ζητήσει να τους χορηγηθεί το φάρμακο. Το αντιμεταναστευτικό, λαϊκιστικό κόμμα Chega επέκρινε τον πρόεδρο και το υπουργείο Υγείας για το θέμα αυτό και συγκροτεί κοινοβουλευτική επιτροπή για να εξετάσει την υπόθεση.

Ένας εκπρόσωπος του νοσοκομείου είπε ότι θα συνεργαστεί με τις αρχές. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας επιβεβαίωσε την έρευνα, αλλά απέφυγε να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης

Η Ιουλία και η νέα τήβεννος, τα μετεκλογικά σενάρια και το παιχνίδι των καθυστερήσεων

Οδηγός Καλών Πρακτικών για την υποστήριξη ασθενών με καρκίνο στις χώρες της ΕΕ

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.